اجرای فوری ۱۳ طرح برای نجات دریاچه ارومیه

اردیبهشت ۱۴۰۳
ممتاز نیوز : بنا بر تصمیمات کارگروه ویژه نجات دریاچه ارومیه، ۱۳ اقدام از اقدامات بیست و چهار گانه نجات دریاچه ارومیه به صورت ضرب الاجل اجرا می‌شود.

به گزارش ممتاز نیوز به نقل از روزنامه ایران ؛ مهندس مسعود باقرزاده کریمی، ‌معاون دفتر زیستگاه‌ها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست گفت که این کارگروه همه برنامه‌های پیشگیری از خشک شدن، احیا و اقدامات بیست و چهار گانه نجات دریاچه و طرح جامع مدیریت دریاچه ارومیه مصوب دولت قبل را پذیرفت. اما دو موضوع مهم مطرح است که چرا این طرح‌ها تاکنون اجرایی نشده و آیا در میان این طرح‌ها، پروژه‌ای وجود دارد که با تأمین منابع مالی بتوان آن را به سرعت تا یک یا دو ماه آینده اجرایی کرد؟

در دولت قبل ستاد دولتی مدیریت دریاچه ارومیه به ریاست معاون اول رئیس جمهور طرح‌هایی را تصویب می‌کرد و شورای منطقه‌ای به ریاست استاندار آذربایجان غربی مسئولیت اجرایی را به عهده داشت اما کسی اجرای طرح‌ها را پیگیری نمی‌کرد. نجات دریاچه ارومیه به یک مجری توانا با اختیاراتی در حد یک وزیر نیاز دارد و منابع مالی دولتی هم نمی‌تواند پاسخگوی آن باشد. در همین خصوص پیشنهاد تشکیل صندوق نجات دریاچه ارومیه هم ارائه شد تا بتوانیم از منابع غیر دولتی هم استفاده کنیم.

به گفته وی لایروبی دهانه رودخانه‌هایی که به دریاچه می‌ریزند، انتقال آب تصفیه خانه تبریز به دریاچه، باز کردن دیواره خاکی اطراف دریاچه که وزارت نیرو در سال ۷۷ برای جلوگیری از پیشروی آب دریاچه بنا کرده بود، بستن چاه‌های غیر مجاز و تعیین محل معیشت مناسب برای ساکنین، جمع‌آوری پمپ‌های غیرمجاز از رودخانه‌ها و مدیریت کردن نهاده‌های کشاورزی از جمله این طرح‌ها است.

وی افزود: رئیس سازمان حفاظت محیط زیست بر سه اصل الگوسازی، اجرا و پایش برای موفقیت در نجات دریاچه ارومیه تأکید ویژه‌ای دارد؛ به خصوص استفاده از الگوهای سازگار با محیط زیست برای مدیریت کشاورزی که سازمان در این زمینه طرح‌های بسیاری ارائه داده است.

گفتنی است معصومه ابتکار اولین سفر خود در جایگاه ریاست سازمان حفاظت محیط زیست کشور را به ارومیه اختصاص داد و گفت که تشکیل کارگروه نجات پارک ملی دریاچه ارومیه از سوی دولت تدبیر و امید، در راستای تحقق اهداف بلند زیست محیطی برای منطقه و کشور است و بحران دریاچه ارومیه با توجه به اهمیت آن در کنوانسیون تالاب‌ها، در کمترین زمان ممکن باید حل شود.

ابتکار از سال ۷۹ در سازمان محیط زیست در مورد وضعیت دریاچه ارومیه اخطارهای لازم را داده بود و در همان زمان مطالعاتی هم انجام و طرح‌های جامع و تفصیلی ارائه شد اما به نقل از او حیات دریاچه زودتر از آن چیزی که فکر می‌کرده با بحران خشک شدن مواجه شد.

او معتقد است آثار مخرب خشکی دریاچه ارومیه بر سلامت و اقتصاد منطقه به ویژه حوزه کشاورزی قابل ملاحظه است و در حال حاضر باید بیش از هرچیز دیگری به اجرایی کردن طرح‌های نجات و احیا بیندیشیم و این مسأله باید به شکل مستمر پایش شود تا دیگر شاهد خشکی و کم آبی دریاچه ارومیه نشویم.

اکنون مطالعات و برنامه‌ریزی‌ها انجام و اراده سیاسی بین دستگاه‌ها به وجود آمده و این امید وجود دارد که با مشارکت وسیع مردم و عزم جدی جوامع محلی، بحران دریاچه ارومیه
پایان یابد.

health Rss :salamatnews.com
باز نشر: پورتال خبری ممتاز نیوز www.momtaznews.com

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.