ارتقای ۱۸ پله‌ای ایران در یونسکو

به گزارش باشگاه خبرنگاران به نقل از اداره کل روابط عمومی و امور فرهنگی سازمان میراث ‌فرهنگی،صنایع‌ دستی و گردشگری «مسعود علویان صدر»‌ چهارشنبه ۲۸ تیر در مراسم نکوداشت ثبت جهانی باغ فین کاشان و مهارت‌های سنتی در بافت فرش کاشان که با حضور رئیس‌جمهور در باغ تاریخی فین کاشان برگزار شد،افزود:تا قبل از دولت نهم و دهم رتبه ایران در یونسکو ۳۲ بود که با ثبت ۸ اثر جدید در طی ۷ سال گذشته جایگاه ایران به رتبه چهاردهم کاهش یافت.
وی با اشاره به موفقیتهای ایران در ثبت جهانی آثار در دولت نهم و دهم یادآور شد:در حال حاضر ایران موفق به ثبت ۱۵ اثر تاریخی در یونسکو شده که تا قبل از دولت نهم و دهم دارای ۷ اثر در یونسکو بود.
علویان صدر در ادامه با اشاره به این که در عرصه ثبت جهانی مواریث ملموس و ناملموس،استان اصفهان و به طور ویژه شهرستان کاشان همواره جزو مهمترین استان‌ها و شهرهای کشور بودند اضافه کرد:توجه به این استان و شهر کاشان به سبب غنایی است که همواره در این نقطه از کشور در حوزه ملموس و ناملموس مشاهده شده است.
وی با اشاره به مواریث ثبت جهانی استان اصفهان یادآور شد:میدان امام،‌باغ چهلستون،باغ فین، مهارت‌های سنتی در بافت فرش کاشان و مسجد جامع اصفهان آثار ثبت شده استان اصفهان در یونسکو هستند.
معاون میراث فرهنگی کشور خاطرنشان کرد‌:در سی و پنجمین نشست کمیته میراث جهانی که سال گذشته برگزار شد نخستین پرونده زنجیره‌ای ایران با عنوان باغ ایرانی به ثبت جهانی رسید.
وی خاطر نشان کرد: این پرونده از آن جهت حائز اهمیت است که در آن موضوعی با تجلیات فراوان در کل پهنه کشورمان مدنظر قرار گرفته است.
علویان صدر گفت: پرونده باغ ایرانی در حال حاضر بر معرفی و ثبت زنجیره‌ای ۹ باغ منحصر‌ به فرد ایرانی متکی است که هر کدام خود الگویی برای شکل‌گیری و معرفی مفهوم باغ ایرانی بوده‌اند.
وی با اشاره به پرونده زنجیره‌ای ۹ باغ ایرانی خاطر نشان کرد:‌ باغ باستانی پاسارگاد فارس، باغ ارم شیراز، باغ چهلستون اصفهان، باغ فین کاشان، باغ اکبریه بیرجند،‌ باغ عباس‌آباد بهشهر، باغ دولت‌آباد یزد،‌ باغ پهلوان‌پور مهریز و باغ شاهزاده ماهان کرمان ۹ باغی هستند که در قالب یک پرونده به عنوان پرونده‌ باغ‌های ایرانی به ثبت رسیده‌اند.
علویان صدر ادامه داد:باغ ایرانی مظهر تعامل انسان با محیط پیرامونش در یک بستر فرهنگی و مذهبی است که سابقه‌ای طولانی در بستر تمدنی ایرانیان دارد.
معاون میراث فرهنگی کشور اضافه کرد:‌ارزش برجسته باغ ایرانی در نظر هر فرد ایرانی و غیر ایرانی به گونه‌ای است که کمتر کسی در ویژگی‌های منحصر به فرد آن شک و تردید دارد.
وی با اشاره به معیارهای موجود در پرونده باغ‌های ایرانی اضافه کرد:معیار اول برای ثبت جهانی پرونده باغ‌های ایرانی این است و باغ ایرانی یک شاهکار در حوزه ابتکارات خلاقانه بشر به حساب می‌آید و باغ ایرانی جلوه‌ای برجسته از تبادل ارزش‌های برجسته بشری است.
وی با بیان این که معیار بعدی ثبت جهانی پرونده باغ‌های ایرانی به این موضوع برمی‌گردد که باغ ایرانی نشانی از با هم‌آوایی عناصر طبیعی و انسانی در فضایی روحبخش و حالی از تعاملات سازنده فرهنگی است،خاطرنشان کرد:باغ ایرانی در حقیقت نمایش‌دهنده روند شکل‌گیری و تثبیت سنن فرهنگی در بستری با قدمت بیش از ۲۵۰۰ سال است.
علویان صدر ادامه داد:باغ ایرانی رابطه‌ای مستقیم با شکل‌گیری و گسترش مجموعه‌ا‌ی غنی از رویدادهای برجسته فرهنگی و دارای ارزش جهانی است.
معاون میراث فرهنگی کشور تصریح کرد:‌باغ فین کاشان که امروز مراسم نکوداشت آن برگزار می‌گردد از نظام عام‌رسانی با تکنولوژی‌ بسیار بالایی برخوردار است و به دلیل طراحی منحصر به فرد آن در منطقه کویری و همچنین استفاده و پرورش گیاهان خاص از جایگاه بی‌نظیر در میان ۹ باغ ایرانی برخوردار بوده است.
علویان صدر با بیان این که امروز مهارت‌های سنتی بافت فرش کاشان نیز گرامی داشته می‌شود خاطر نشان کرد:‌همه می‌دانیم که فرش ایرانی در تنوع و همچنین به لحاظ گستره جغرافیایی دارای ارزش فراوانی است.
وی خاطرنشان کرد:ویژگی‌های منحصر به فرد فرش کاشان باعث شده است که مهارت‌های سنتی در بافت فرش کاشان در قالب یک پرونده به ثبت جهانی برسد.
وی افزود: بر این اساس معاونت میراث فرهنگی در اقدامی برای ثبت ۲ مقوله شاخص تحت این عنوان، با عناوین فرش ذهنی‌ بافت روستایی و فرش شهری مبتنی بر نقشه مهارت‌های سنتی در بافت فرش فارس و کاشان را به ثبت جهانی رساند.
وی یادآور شد: در حال حاضر خوشبختانه جایگاه ایران در یونسکو یک جایگاه ارزشمند و بالایی است که بیشتر این موفقیت در دولت نهم و دهم تحقق یافته است./ه


باشگاه خبرنگاران

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.