امیدواری به ایجاد هاب در شرایط سخت سیاسی;ظرفیت ایجاد شده در زیرساخت در انتظار مشتری

امیدواری به ایجاد هاب در شرایط سخت سیاسی;ظرفیت ایجاد شده در زیرساخت در انتظار مشتری

تدوین برنامه پنجم توسعه کشور و تکالیف بلندپروازانه آن شرکت ارتباطات زیرساخت را مجبور کرد تا در اهداف برنامه پنج ساله خود که به گفته محمود خسروی مدیرعامل این شرکت فاصله زیادی با برنامه توسعه کشور داشت، تجدید نظر کند.
به گزارش عصر ارتباط، براساس بند الف ماده ۴۶ برنامه پنجم توسعه که براساس آن وزارت ارتباطات مکلف به ایجاد و توسعه شبکه ملی اطلاعات و مراکز داده داخلی امن و پایدار با پهنای مناسب است، تا پایان سال دوم برنامه باید تمامی دستگاه‌های اجرایی و واحدهای تابعه و ۶۰ درصد خانوارها و کسب و کارها به شبکه ملی اطلاعات و اینترنت متصل شوند، این بند قانونی این شرکت را مجاب کرد تا سطح تکالیف برنامه‌ای خود برای دستیبابی به این زیرساخت‌ها را بالا ببرد.

شرکت ارتباطات زیرساخت به عنوان تنها متولی زیرساخت ارتباطات کشور تنها ۴۸ هزار کیلومتر فیبر نوری دارد و شرکت مخابرات ایران به عنوان بهره‌بردار این زیرساخت مالک ۸۵ هزار کیلومتر فیبر نوری است. فیبرهایی که برای توسعه آن شرکت ارتباطات زیرساخت قراردادی را با قرارگاه خاتم‌الانبیا امضا کرده تا ۸۵۰۰ کیلومتر فیبر دیگر به حجم فیبرهای این شرکت بیافزاید.

این شرکت در وانفسای بروکراسی‌های اداری توانسته برای تامین پهنای باند مورد نیاز کشور مجوز ترک تشریفات دریافت کند و براساس همین مجوز بدون برگزاری مناقصه‌ای نسبت به خریداری پهنای باند از شرکت‌های بین‌المللی تامین‌کننده به صورت رقابتی اقدام می‌کند. طبق گفته محمود خسروی، این شرکت از ۵۰۰ گیگابیت ظرفیت پهنای باند داخلی برخوردار است اما تنها ۶۰ گیگابیت آن استفاده می‌شود که دلایل آن را می‌توان در علل ضریب نفوذ پایین کشور یعنی محدودیت خانگی عدم واگذاری اینترنت بیش از ۱۲۸ کیلوبیت، عدم توسعه بازار اینترنت پرسرعت و ضریب ۰٫۲ درصدی اینترنت پرسرعت در بازار ایران دانست که هنوز فرصت استفاده از زیرساخت‌های موجود را هم فراهم نکرده است.

به جای آن شرکت زیرساخت سعی کرده تا حضورش در بازارهای بین‌المللی را پررنگ‌تر کند و از ظرفیت پهنای باند خالی کشور برای ترانزیت پهنای باند بین‌الملل بهره ببرد. فرصتی که ایران برای تصاحب آن و تبدیل شدن به هاب منطقه از دست داد و تنها وعده داد؛ اما اکنون می‌تواند با توسعه کابل‌های بین‌المللی در منطقه و لزوم عبور کابل‌ها از جغرافیای ایران و پراکنده شدن آنها در کشورهای همسایه می‌تواند سهم بزرگی را در بازی ایران در این نمایشنامه بین‌المللی ایفا کند. همین موضوع موجب خرسندی خسروی بابت درخواست از شرکت متبوعش برای حضور در جلسات و مشارکت در پروژه‌های منطقه است که مهمترین آنها پروژه کابل EPEG است که در کنار شرکت‌هایی همچون Cable&Wireless انگلیس، عمان‌تل و روس‌تله‌کام در یک پروژه بین‌المللی مشارکت دارد.

خسروی در نشست خبری به مناسبت هشتمین سالگرد تاسیس شرکت تحت مدیریتش در سالن سبز رنگ طبقه سوم مجتمع انقلاب اسلامی، یکی از جهت‌گیری‌های اصلی‌اش را ترانزیت پهنای باند بین‌الملل و افزایش درگاه‌های بین‌الملل در کشور عنوان کرد و بر همین اساس هم با قرار دادن حداقل Landing Pointهای مختلف در شمال و جنوب کشور نام خود را در پروژه‌‌های بین‌المللی ثبت می‌کند.

حمایت زیرساخت از شرکت پیشگامان توسعه آسیا برای راه‌اندازی نخستین فیبر بین‌المللی توسط بخش خصوصی از دیگر اقدامات این شرکت بود که در وانفسای اعمال تحریم‌ها علیه ایران و احتمال گسترش آن در بخش ICT کشور، می‌تواند راهگشا باشد و این شرکت را مجبور به تجارت چمدانی نکند.

پروژه دیگری که شرکت ارتباطات زیرساخت در آن مشارکت کرده، راه‌اندازی کابل زیردریایی منطقه خلیج فارس (GBI) است که به منظور برقراری اتصال کشورهای خاورمیانه به یکدیگر و به شرق و غرب اروپا با استفاده از آخرین فناوری فیبر نوری از سوی شورای همکاری‌های خلیج فارس تاسیس شده که سرمایه‌گذاران استراتژیک آن شامل کشورهای عضو شورای کشورهای عرب حوزه خلیج فارس (GCC) است و قصد دارد در بوشهر برای نیازهای ایران از آن بهره‌برداری کند.

مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت درآمد سال ۹۰ خود را ۱۰۰ میلیارد تومان تخمین زده است که جدای از صرف ۶۰۰ میلیارد تومان آن برای هزینه‌های جاری، سود ناخالص آن ۴۰۰ میلیارد تومان است که تنها ۵ درصد آن صرف تکالیف بودجه و ۳۰ درصد برای فرصت‌های سرمایه‌گذاری هزینه می‌شود و ۴۰ درصد سهم دولت و ۲۵ درصد سهم عوارض و مالیات می‌شود.

یکی دیگر از بزرگترین چالش‌های شرکت ارتباطات زیرساخت در بازار خانگی‌اش محدودیت‌های توسعه باند پهن به دلیل  اعمال فیلترینگ در دروازه‌های ورودی این شرکت است بطوریکه امکان واگذاری هیچ پهنای باندی بدون عبور از دروازه‌های فیلیتریگ وجود ندارد. این اقدام نه تنها هزینه‌های واگذاری پهنای باند را تا سطح کاربر نهایی افزایش می‌دهد بلکه امکان توسعه آن را نیز سخت می‌کند. اما در مقایسه این شرکت از فرصت‌های بین‌المللی برخوردار است که چنانچه بتواند همچنان در برابر تحریم‌ها مقاومت کند و به قول مدیران این شرکت آنها را دور بزند، خواهد توانست کارنامه موفقی از خود برجای بگذارد.

این شرکت اخیرا با تغییر تازه‌ای مواجه شده است بطوریکه با اضافه شدن وزارت دفاع و وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی به مجمع این شرکت احتمال می‌رود تغییرات زیادی پیش روی آن قرار بگیرد. تغییراتی که گرچه خسروی احتمال وقوع آنها را بعید می‌داند اما ناظران بیرون از این شرکت آن را فصل تازه‌ای در تضعیف وضعیت فعلی این شرکت و تقویت آن از منظر ورود وزارتخانه‌های جدید تلقی می‌کنند.

لینک ثابت || اضافه شده توسط آرش کریم بیگی|| نسخه قابل چاپ || بازگشت به صفحه اصلی || آرش کریم بیگی

اخبار ICT در ایستنا

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.