مرکز تحقیقات امور مجلس ریاست جمهوری بررسی کرد
مرکز تحقیقات امور مجلس ریاست جمهوری صادرات و واردات در سه ماهه اول سال ۹۱ را تحلیل و بررسی کرد.
براساس این گزارش، بایستی کاهش در ارزش کل صادرات را حتی با توجه به اینکه در صادارات کالاهای غیر پایه نفتی افزایش داشتهایم، در سهم عظیم کالاهای پایه نفتی در سبد کالایی صادرات به حساب آورد.
در این گزارش همچنین بیان شده است، بررسی وضعیت کشورهایی که طرف مقابل صادرات ایران میباشند گویای این مهم است که غالب طرفهای صادراتی ایران آسیایی بوده و همسایه ایران هستند، عراق، چین، امارات متحده عربی، افغانستان، هند، ترکیه، اندونزی، ترکمنستان، پاکستان، آذربایجان از جمله کشورهایی هستند که ۷۹ درصد از صادرات غیر نفتی ایران را به خود اختصاص دادهاند.
در ادامه این گزارش عنوان شده، آمار سال جاری در مقایسه با سال گذشته گویای کاهش مبادله با آسیا و اروپا بوده و در مقابل نیز شاهد افزایش صادرات به آفریقا، آمریکا و اقیانوسیه بودهایم.
همچنین ذکر شده، آمار صادرات نشان میدهد، صادرات به کشورهای عضو همکاری جنوب شرق آسیا و اتحادیهی اروپا کاهش داشته است و در عین حال شاهد رشد تعاملات با کشورهای مستقل مشترکالمنافع و سازمان همکاری اقتصادی (اکو) بودهایم.
همچنین، در بخش دیگری از بررسیهای صورت گرفته مرکز تحقیقات، در لیست کالاهای صادراتی که ده رتبه اول را داراست؛ جابجایی در سه قلم کالا از جمله سیمان پورتالند، پروپان مایع شده، کاتود از مس دیده میشود که در سال جاری جایگزین کود اوره، پلی اتیلن، سنگ آهن گردیده است، و در مجموع میتوان بیان داشت که تغییر چندانی در ترکیب صادراتی به وجود نیامده است.
نیز در خصوص صادرات، در سه ماهه اول سال اذعان داشت، صادرات با کاهش در کالاهای با پایه نفت مواجه شده که این امر از ارزش صادرات کاسته است.
همچنین در خصوص واردات افزود: در سه ماهه اول سال ۹۱ شاهد کاهش در ارزش واردات نسبت به مدت مشابه بودهایم و البته از لحاظ وزنی شاهد افزایش در واردات بودهایم که علت این امر را بایستی در جایگزینی اقلام کم ارزش در سبد وارداتی دانست، و این امر گویای تغییر ترکیب واردات ما به سمت کالاهای کم ارزش است.
براساس همین گزارش، در رتبه بندی ۱۰ کالای اول لیست واردات، گندم سخت به غیر از گندم دامی، که در سال جاری رتبه اول را کسب نموده است، و نیز قند و شکر از نیشکر تصفیه نشده از رتبه ۱۳۳ در مدت مشابه سال گذشته به رتبه هفتم ارتقا یافته است و در نهایت جو از رتبه ۴۵ در مدت مشابه سال گذشته به رتبه نهم ارتقا یافته است.
در بخش دیگری از تحقیقات، در خصوص واردات، بیان کرد: ذکر این نکته ضروری به نظر میرسد، نهادهای کشاورزی و کالاهای استراتژیک سهم عمدهای از واردات را تشکیل میدهد.
و همچنین در این بین، ترکیب مبادی واردات نیز تغییر یافته به نحوی که روسیه که در مدت مشابه سال گذشته رتبه ۲۲ را داشته است با صعود ۱۵ پلهای رتبه هفتم را در تامین نیازهای وارداتی ایران کسب نموده است. هلند نیز از رتبه ۱۵ به ۱۸ ارتقا یافته و سنگاپور، از رتبه ۱۴ به رتبه ۹ رسیده است با این حال امارات همچنان رتبه اول و چین رتبه دوم در مبادی وارداتی را حفظ کردهاند. البته این حفظ رتبه با کاهش در میزان واردات همراه بوده است و نیز به عبارت دیگر چین و مخصوصا امارات به عنوان مهمترین مبادی وارداتی ایران، خواسته یا ناخواسته، به کاهش واردات به ایران روی آوردهاند.
در این گزارش همچنین بیان شده است، واردات از گروههای اقتصادی نیزگویای کاهش واردات از اتحادیه اروپایی و شورای همکاری خلیج فارس بوده و در مقابل شاهد افزایش واردات از کشورهای مستقل مشترکالمنافع هستیم.
در پایان، بررسیهای مرکز تحقیقات ذکر کرد، واردات ایران با کاهش مواجه بوده که در این بین واردات گندم سخت و جو و قند و شکر رشدی قابل توجه نسبت به سال گذشته داشته است؛ و همچنین افزود: روند واردات را میتوان به سمت کالاهای کشاورزی ودامی دانست؛ با این حساب وابستگی دام و طیور و بخش کشاورزی به واردات قابل توجه است وقوع هر نوع مشکلی در واردات، این نهادهها را تحت تاثیر خود قرار میدهد.
و نیز بیان کرد: تعداد اقلام وارداتی و همچنین مبادی وارداتی نیز در سه ماهه سال جاری نسبت به دوره مشابه کاهش یافته است به نحوی که تعداد کشورهای مبادی وارداتی با کاهش ۱۵ کشوری مواجه شده است و همچنین واردات ما از آسیا و اروپا نیز کاهش یافته است و به تبعیت از آن شاهد کاهش واردات از اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس بودهایم.
انتهای پیام/س۲
باشگاه خبرنگاران