آمریکا مشروعیت داعیه‌داری حقوق بشر در صحنه بین‌المللی را ندارد

به گزارش تفسیری ممتازنیوز iبه نقل از باشگاه خبرنگاران جوان در تاریخ ۴شنبه ۱۰م آبان ۹۱،

رئیس کمیته حقوق بشر مجلس در یادداشتی iبه واکاوی و چرایی پافشاری آمریکا برای عضویت در شورای حقوق بشر پرداخت.

به گزارش تفسیری حوزه حقوقی قضایی باشگاه خبرنگاران، هادی شوشتری طی یادداشتی که برای پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر نوشته، دلایل عضویت و حضور آمریکا در شورای حقوق بشر را شرح داده است. متن این یادداشت iبه این شرح است:

یکی از مواردی که ظرف یک دهه قبل جزء محورهای اصلی و کاری دبیر کل سازمان ملل متحد قرار گرفته، بحث بازتعریف ساختار سازمان ملل است.

از جمله مواردی که توسط دبیر خانه سازمان ملل مورد بازبینی قرار گرفت، کمیسیون حقوق بشر است. کمیسیون حقوق بشر، زیر مجموعه ای از شوراهای اقتصادی واجتماعی سازمان ملل بود که ارتقاء پیدا نمود وجهت حفظ جایگاه هم عرض وموازی با سایر شورای های سازمان ملل ،به شورای حقوق بشرتبدیل شد. عضویت در شورای حقوق بشر برای همهی اعضای سازمان ملل آزاد است.

از این رو عضویت آمریکا نیز در این شورا منعی ندارد، اما متاسفانه آمریکا از این ظرفیت iبه عنوان ابزاری جهت اعمال سیاست های خود در اطلس سیاسی وبین الملل دنیا استفاده می‌کند و از آن iبه نفع خود iبهره می‌جوید.

تقریبا همه کسانی که در امور حقوق بشری در سازمان های بین المللی ویا نهادهای غیر دولتی فعالیت می‌کنند، معتقدند، اصطلاح استانداردهای دوگانه در ادبیات حقوق بین الملل و حقوق بشر، از سوی آمریکا در عرصه جهانی جا افتاده است، بدین معنا که آمریکا از حقوق بشر iبه عنوان یک ابزار با رویکرد استانداردهای دوگانه iبهره جسته است. هر کجا که منافعش حکم کند علیه کشوری رای نابجا می دهد و بالعکس اگر iبه نفعش نباشد، iبه راحتی در مقابل سیاست‌های ضد بشری سکوت می‌کند.

به عنوان مثال، در بعضی از کشورهای دنیا حتی یک بار انتخابات برگزار نشده و دولت‌ها با استبداد بر مردم حکومت می‌کنند،اما آمریکا درباره این کشورها هرگز سخنی iبه میان نمی‌آورد، چون منافعش ایجاب می‌کند که سکوت کند. در حالی که حق تعیین سرنوشت یکی از مفاد اعلامیه جهانی حقوق بشر است و این نقض اشکار حقوق بشر است.

اما کشوری مانند جمهوری اسلامی ایران که بارها انتخابات برگزار نموده و iبه حقوق شهروندی و حق تعیین سرنوشت مردم توجه دارد، همواره از سوی آمریکا در مجامع جهانی iبه عنوان یکی از کشورهایی که حقوق بشر را نقض می نماید، مطرح می گردد. ایران iبه این سبب که حرف وگفتمان جدی در عرصه بین المللی دارد و با سیاست‌های نظام سلطه در سطح منطقه و در سطح بین الملل معارض است و اطلاع رسانی دقیقی از عملکرد نظام سلطه دارد، دائما از سوی آمریکا مورد تهاجمات حقوق بشری قرار می‌گیرد.

خوشبختانه اکثریت کشورهای عضو نم ،به عنوان فراگیرترین تشکل بین المللی وجهانی معتقدند آمریکا از حقوق بشر استفاده ابزاری می نماید و کارنامه سیاه این کشور درجنگ‌های عراق وافغانستان، سابقه تاریخی اش در ویتنام و ساقط نمودن بعضی از دولت‌های مشروع ومردمی در آمریکای لاتین ، نشان دهنده آن است که مشروعیت داعیه داری حقوق بشر در صحنه بین‌المللی را ندارد.

به همین سبب، بسیاری از کشورهای دنیا حرفشان این است که در فرایند رای گیری در شورای حقوق بشر آمریکا نباید رای بیاورد. اما علی رغم میل باطنی کشورهای عضو این شورا ، احتمال این عضویت وجود دارد. هدف آمریکا از عضویت در شورای حقوق بشرفشار علیه بعضی کشورها از جمله جمهوری اسلامی ایران است که با منافع آمریکا در نظام بین‌الملل و منطقه در تعارض است .

شاید عدم رای نیاوردن آمریکا در شورای حقوق بشر از واقعیت دور باشد. ولی دستگاه دیپلماسی ایران و دیگر کشورها می توانند با حضوری فعال مانع تعداد آراء بالای این کشور در شورا شوند و تعداد کم آراء در فرایند رای‌گیری آمریکا در شورای حقوق بشر از حیث سیاسی ، یک پیروزی بزرگ است.

انتهای پیام/


باشگاه خبرنگاران

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.