آیا شما خود شیفته اید؟

دوست داشتن خود یک امر طبیعی است اما برخی آنقدر خود بزرگ بین می شوند که دیگر روانشناسان باید به داد آنها برسند.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران؛ خود شیفتگی همان طور که از معنای لغت پیداست، به معنای شیفته و عاشق خود بودن است. رفتاری افراطی که نقد دیگران را در پی دارد.

** دوست داشتنی که یک نوع بیماری است!
اگرچه دوست داشتن خود امری طبیعی و ضروری است، اما شیفته خود بودن و خود شیفتگی به معنای همین دوست داشتن طبیعی نیست، بلکه امری بیمارگونه است. اختلال شخصیت خود شیفته زیر مجموعه اختلالات شخصیت است. در اختلال های شخصیت فرد الگوی نافذ رفتارهای غیر انطباقی دارد که در سطح فکر و رفتار و عملکرد اجتماعی و فردی شخص بروز می‌کند و سبب مشکلاتی درروال زندگی طبیعی فرد می‌شود. روش های مخصوص این افراد در فکر کردن درباره خودشان و محیط شان انعطاف ناپذیر و منشا ناسازگاری های اجتماعی و شغلی و ایجاد پریشانی برای خودشان و دیگران می‌شود.

** خود شیفته ها چه ویژگی هایی دارند؟
مهمترین ویژگی اختلال شخصیت خود شیفته، احساس خود بزرگ بینی مفرط است. فرد مبتلا به این اختلال خیال پردازی های نامحدود در مورد موفقیت و شهرت و درخشش های نامحدود، زیبایی یا قدرت دارد. نیاز زیادی به خود نمایی برای تحسین شدن دارد.این افراد نسبت به
بی تفاوتی دیگران و تهدید شدن عزت نفس شان بسیار حساس هستند و در صورت تهدید شدن عزت نفس شان با پاسخ های شدید خشم، شرم، سرافکندگی یا بیهودگی مواجه می‌شوند. این افراد اساسا با خودشان اشتغال ذهنی دارند و این موجب می‌شود که دیگران را در روابط نادیده بگیرند، به طوری که از درک احساس دیگران و هم حسی با آنها عاجز باشند.
همچنین به دلیل احساس خود بزرگ بینی و خاص بودن احساس «استحقاق» دارند، یعنی فکر می‌کنند که تمام دنیا به آنها بدهکار هستند و به همین دلیل ممکن است بهره کش به نظر بیایند و در روابط از دیگران برای رسیدن به مقاصد خود سوء استفاده کنند.
از ویژگی‌های دیگر این افراد این است که بسیار نسبت به دیگران حسودی می‌کنند، یا معتقدند که دیگران حسودی آنها را می‌کنند. عزت نفس این افراد شکننده است و این شکنندگی را پشت احساس خود بزرگ بینی و حس برتری پنهان می‌کنند.

** برای درمان باید دست از خود شیفتگی برداشت!
درمان این اختلال مانند سایر اختلال های شخصیت سیری مزمن دارد و درمان آن دشوار است. به خصوص اینکه برای اقدام به روان درمانی فرد خود شیفته ابتدا باید دست از خودشیفتگی بردارد! درمان های بینش گرا برای این بیماران مفید واقع شده اند.همراه با روان درمانی ،استفاده از ضد افسردگی ها برای درمان افسردگی که معمولا با این اختلال توام است نیز به کار می‌رود./ط


باشگاه خبرنگاران

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.