ارزیابی و تحلیل عملکرد بخش صنعت در سال‌های ۹۰ و ۹۱

گردآوری شده توسط گروه سیاسی ممتاز نیوز:

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی عملکرد بخش صنعت در سال های ۱۳۹۰ و را ارزیابی کرد.

به گزارش حوزه پارلمان باشگاه خبرنگاران، به نقل از روابط عمومی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، دفتر مطالعات انرژی، صنعت و معدن این مرکز اعلام داشت: هدف اصلی این مطالعه، ارزیابی عملکرد بخش صنعت در دو سال اول برنامه پنجم توسعه و تحلیل روند و تحول شاخص های کلان از قبیل نرخ رشد ارزش افزوده، سرمایه گذاری، تولید، اشتغال، صادرات صنعتی و شاخص‌های بهره‌وری طی دوره ۱۳۸۴ تا بوده است.
نتایج به دست آمده در این مطالعه نشان می‌دهند که نرخ رشد بخش صنعت در سال‌های ۱۳۹۰ و به ترتیب ۷/۳ و ۵/۹- درصد برآورد شده و نرخ رشد ارزش افزوده بخش صنعت در سال‌های اخیر دارای روند نزولی بوده است.

میزان سرمایه‌گذاری صنعتی در سال‌های اخیر به خصوص دو سال اول برنامه پنجم توسعه دچار افت شدیدی شد و با کاهش آن به رقم ۶/۸ هزار میلیارد تومان در سال ، میزان سرمایه گذاری صنعتی کشور به کمتر از رقم سال ۱۳۸۵ تنزل یافته است.

در دو سال اول برنامه پنجم توسعه، جهت گیری غالب سرمایه‌گذاری صنعتی به سمت صنایع مواد غذایی، صنایع کانی غیرفلزی و صنایع فلزات اساسی بوده است که این امر هر چند بخشی از اهداف برنامه پنجم توسعه در زمینه توسعه زنجیره ارزش صنایع انرژی بر را جامه عمل می‌پوشاند، لکن رویکرد اصلی برنامه پنجم توسعه شامل تاکید بر صنایع مبتنی بر فناوری‌های برتر (صنایع نوین)، تقویت و توسعه سرمایه‌گذاری‌های خطرپذیر و توسعه قابلیت‌های فناوری محقق نشده است.

نرخ رشد بهره‌وری نیروی کار بخش صنعت در سال ۱۳۹۰ حدود ۸/۵ درصد و در سال نیز ۶/۴- درصد برآورد شد. بهره‌وری سرمایه نیز در سال‌های اخیر منفی بوده و در سال های ۱۳۹۰ و به کمترین مقدار خود در چند سال اخیر تنزل یافته است.

باتوجه به سهم بیش از ۵۰ درصد محصولات پتروشیمی در صادرات صنعتی طی سال‌های اخیر و به خصوص ترکیب صادرات صنعتی در دو سال اول برنامه پنجم توسعه می‌توان نتیجه گرفت، تحول مناسبی در راستای اهداف برنامه پنجم توسعه از قبیل متنوع سازی پایه‌های صادرات صنعتی و افزایش سهم محصولات با فناوری برتر تحقق نیافته و همان روند سال‌های برنامه چهارم در بخش صادرات صنعتی تداوم یافته است.

بررسی سهم صنایع نوین در ارزش افزوده بخش صنعت، سرمایه‌گذاری صنعتی و صادرات صنعتی در دوره مورد بررسی عمدتا نزولی بوده و در دو سال اول برنامه پنجم توسعه به ترتیب به حدود ۴/۲ درصد، ۸/۰ درصد و ۳/۱ درصد کاهش یافته است که این امر در تضاد آشکار با اهداف برنامه پنجم توسعه مبنی بر افزایش محصولات دارای پردازش بیشتر در صادرات، افزایش مستمر صنایع مبتنی بر فناوری‌های برتر (صنایع نوین) در ترکیب تولید صنعتی و حمایت از سرمایه‌گذاری خطرپذیر و غیره است.

انتهای پیام/


باشگاه خبرنگاران
باز نشر: پورتال خبری ممتاز نیوز www.momtaznews.com

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.