بلای سبز تالاب انزلی را تهدید می‌کند

سهشنبه ۱۶آبان به نقل از منبع ذکر شده در انتهای خبر در پورتال خبری ممتاز نیوز منتشر گردیده است

محیط زیست > زیست‌بوم– ممتازنیوز:
مدرس دانشگاه و کارشناس ارشد جغرافیای گیلان ضمن ابراز نگرانی نسبت به وجود آزولا در تالاب انزلی گفت: هجوم آزولا تالاب بین‌المللی انزلی را تهدید می‌کند.

به گزارش تفسیری ایسنا، حسن دادرس با تاکید بر این مطلب تصریح نمود: تالاب انزلی مجموعه‌ای از تالاب‌های طبیعی و آب شیرین است که از ۱۱ رودخانه حوزه آبریز ۳۸۰ هزار هکتاری خود مانند سیاه درویشان، هند خاله و پسیخان تغذیه می‌شود، این تالاب زیستگاه مناسبی برای تخم‌ریزی و تکثیر ماهیان و نیز زمستان‌گذرانی و جوجه‌آوری گونه‌های بسیاری از پرندگان آبزی و کنارآبزی است.

وی افزود: در تالاب انزلی پرندگانی چون باکلان بزرگ، عقاب دریایی دم سفید جوجه‌آوری می‌کنند و همه ساله پذیرای تعداد بسیاری قو، غاز اردک، کیشم، حواصیل، چنگر معمولی است که در بخش‌های مختلف تالاب زمستان‌گذرانی می‌کنند.

دادرس ادامه داد: تاکنون در تالاب انزلی ۷۸ گونه شناسایی شده است که از آن ۳۳ گونه آبزی و مهاجر و ۴۵ گونه آن در جنگل پیرامونی زندگی می‌کنند.

مدرس دانشگاه و کارشناس ارشد جغرافیای گیلان با بیان این مطلب که سیم، اردک ماهی، سوف معمولی، کپور، اسپله شاه کولی، ماهی سفید و سیاه کولی از مهمترین ماهیان مجموعه تالاب انزلی می باشند و در حاشیه تالاب پستاندارنی مانند گرزا، تشی و شغال زیست می‌کنند، خاطرنشان نمود: تالاب انزلی جزو تالاب‌های کم عمق و شیرین است و توسط یک مرز شنی با پهنای حدود یک متر از دریای خزر (به جز در یک منطقه گلوگاهی) جدا شده است، از گیاهان تالاب انزلی می‌توان به نی، اسپرغان، لویی، سیرپوس، علف هفت بندپهن، تیرکمان آبی و پونه آبی اشاره نمود که غیر از نواحی تالابی، گاهی ارتفاع نی‌ها در این تالاب به ۶ متر هم می‌رسد.

دادرس اظهار نمود: بسیارزیبایی‌های همه جانبه تالاب اعم از فون و فلور در همه چهار فصل سال منحصر به‌فرد است و از طلوع خورشید تا لحظه غروب آفتاب تالاب، انواع گیاهان شناور و یا ریشه در آب از نی‌های بلند تا لاله مردابی و نیلوفرآبی که مامن زاد و ولد هزاران پرنده بومی و مهاجر است، سبب شده تا این تالاب نگین درخشان طبیعت گیلان باشد اما در این میان متاسفانه تالاب انزلی میزبان ناخواسته گیاهی غیربومی به نام آزولا شده که اکوسیستم آن را به خطر انداخته است.

وی با اشاره به اینکه در سال ۱۳۶۳جلبک غیربومی آزولا توسط سازمان پژوهش‌ها علمی و صنعتی ایران و سازمان کشاورزی از کشور فیلیپین وارد شد و با اهداف تولید علوفه برای دام و طیور و تهیه کود سبز برای مزارع برنج استان گیلان در منطقه رها سازی شد و از آنجا به تالاب انزلی راه یافت، افزود: در دهه اخیر افزایش حجم فاضلاب‌های کشاورزی و خانگی و صنعتی ورودی به تالاب و همچنین کاهش سطح آب دریای خزر سبب رشد بسیار و پراکنش وسیع آزولا شده است.

وی تصریح نمود: ورود فاضلاب‌های خانگی، صنعتی و کشاورزی رشد و پراکنش سریع نی و آزولا به خصوص در ماه‌های گرم سال از عوامل تهدیدکننده تالاب انزلی محسوب می‌شود.

دادرس در پایان گفت: افزایش فرسایش حوزه آبریز تالاب و در نهایت افزایش رسوبات وارده تالاب و کاهش حجم آب، تبدیل زمین‌های حاشیه تالاب به زمین‌های کشاورزی،تردد قایق و ایجاد ناامنی از دیگر عواملی است که سبب تهدید اکوسیستم این تالاب بین‌الملی می‌شود.


RSS

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.