بی‌آبی درکمین ایران

۲۵اردیبهشت،
ممتاز نیوز : ایران خاک وسیعی دارد و این وسعت یکی از ویژگی‌های برجسته آن است اما کمبود آب همیشه مایه نگرانی بوده است. کارشناسان این‌بار اخطار می‌دهند که افزایش جمعیت و توسعه شهرنشینی در دهه‌های اخیر این مساله را تشدید کرده است به طوری که بحران آب در تمام این سال‌ها در کمین بوده و خشکسالی از نمونه‌های بارز آن است.

به گزارش ممتاز نیوز به نقل از آرمان ؛ از این رو چهار سال پیش ایران طرح برگزاری نشست‌های بین‌المللی خشکسالی را به یونسکو پیشنهاد داد. این سازمان هم استقبال کرد و قرار شد برنامه بین‌المللی ابتکارات خشکسالی به ایران سپرده شود. دومین نشست بین‌المللی خشکسالی برگزار شد که در این نشست معاون وزیر نیرو اخطار داد «ایران به زودی با بحران آب مواجه می‌شود.»

تنها یک دوم میانگین آب جهان در اختیار ما

براساس اسناد سازمان ملل آن طور که معاون وزیر نیرو،علیرضا دائمی می‌گوید: در کره زمین ۵/۲ درصد‌ آب شیرین قابل دسترسی است و از این ۵/۲‌درصد بخش ناچیزی از آب‌های سطحی در دسترس قرار می‌گیرد که شامل آب یخچال‌ها، اقیانوس‌ها و بخش آب‌های زیرزمینی می‌شود. اما کشور ایران و خاورمیانه در کمربند خشک جهان قرار دارند. این کشور ده سال مداوم خشکسالی داشته و میزان بارش‌های آن به ۷۵‌درصد بارش‌های نرمال کاهش پیداکرده است. همه اینها خبر از تغییر اقلیمی است که از شمال آفریقا آغاز شده است. در ایران این تغییر اقلیم سبب تغییر الگوهای بارندگی نیز شده است.

سرپرست امور آب و آبفای وزارت نیرو به افزایش جمعیت و کمبود آب در ایران اشاره کرد و اینکه سال به سال شرایط سخت‌تر می‌شود. او گفت: در حال حاضر مشهود است ایران به سمتی می‌رود که به زودی جزو کشورهایی خواهد بود که با بحران و کمبود آب مواجه می‌شود. به عنوان مثال در سال ۱۹۶۰ به ازای هر نفر شش هزار متر مکعب آب و در سال ۱۹۹۰ دو هزار متر مکعب آب در اختیار بود و پیش‌بینی می‌شود در سال ۲۰۲۵ میلادی حدود هزار متر مکعب آب به ازای هر نفر، در اختیار قرار گیرد. ایران در سال ۱۹۶۰ یک دوم میانگین آب جهان را داشت در حالی که به نقل از دائمی، در ۲۰ سال آینده پیش‌بینی می‌شود که حجم آب در دسترس به یک چهارم کاهش پیدا کند. افزایش جمعیت از جمله عواملی است که بحران کم آبی را تشدید می‌کند. در ۸۰ سال قبل جمعیت ایران هفت برابر شده است.

توسعه جمعیت، توسعه صنعت و کشاورزی و شهرنشینی را در پی دارد بنابراین ما به مرز بحران آبی نزدیک می‌شویم. سرپرست امور آب و آبفای وزارت نیرو با تاکید بر اینکه میزان بارندگی به سبب تغییرات اقلیمی کاهش می‌یابد، گفت: از سوی دیگر باید توجه کرد که توزیع بارش‌های ایران به شدت ناهمگون است. سه چهارم کشور در ناحیه کاملا خشک قرار دارد و میزان بارش‌ها بین ۵۰ تا صد میلی‌متر است و با توجه به زنجیره کوهستان‌های البرز و زاگرس از باران‌های موسمی آفریقا بهره مند نمی‌شویم و سبب شده که با کم‌آبی مواجه شویم. بخش عمده کشور در ناحیه بیابانی قرار دارد و به این سبب خشکسالی‌ها مدام و با تکرار است و شدت آنها نیز بالاست. دائمی دربارهٔ وضعیت آب‌های ایران گفت: ۲۷۰ میلیارد متر مکعب از ۴۰۰ میلیارد متر مکعب از حجم بارش‌ها به سبب گرما از دسترس خارج می‌شود؛ ۹۲ میلیارد متر مکعب جریان سطحی داریم، ۳۸ میلیارد متر مکعب نفوذ آب‌های زیرزمینی وجود دارد و ۲۹ میلیارد متر مکعب آب برگشتی را دارا هستیم.

افزایش جمعیت، خطری برای بحران آب

با توسعه شهرنشینی مصرف آب در شهرها بیشتر از بخش کشاورزی می‌شود به طوری که معاون وزیر نیرو با اشاره به توزیع مصارف آب در کشور گفت: ایران کشوری کشاورزی است بنابراین سهم اصلی مصرف آب در بخش کشاورزی است اما با توسعه شهرنشینی این موضوع تغییر پیدا می‌کند. ایران در حوزه آب دارای مجموعه بسیار قوی شرکت‌های خصوصی است که به اعتقاد معاون وزیر نیرو، در ایران بیش از ۱۲۶ شرکت تخصصی مهندسین مشاور وجود دارد و ۲۰ مجموعه پیمانکاری فعال می باشند. قدیمی‌ترین و بزرگ‌ترین سد قوسی جهان در ایران ساخته شده و قنات تاریخ ثبت شده ۱۵۰۰ ساله دارد که یقینا تاریخ احداث قنات به بیش از این مقدار می‌رسد. وی با اشاره به شرایط فعلی کشور اظهار کرد: اکنون ایران در رده‌های اول توسعه منابع آب است و برای رفع چالش‌ها تلاش می‌کند.

در این راستا سدهای مخزنی برای جریان توزیع زمانی و مکانی ساخته شده و در کشور حتما نیاز به شبکه آب زهکشی داریم. عملکرد شهرها و شهروندان باید تغییر کند و قیمت انرژی باید اصلاح شود. بیش از ۹۰ سد مخزن بزرگ اجرا شده و در بخش تامین آب شرب سرمایه‌گذاری می‌شود. در بخش پوشش فاضلاب در رده قابل قبولی هستیم. دائمی گفت: در ایران ۲۶ هزار مگاوات پتانسیل نصب نیروگاهی وجود دارد و ۴۵۰۰ مگاوات نیز در دست برنامه‌ریزی است و در حوزه آب اصلاح بهره‌وری آب، افزایش ظرفیت‌های منابع آبی و استفاده از روش‌های استحصال تازه آب مثل استفاده از آب شور دریا و بازچرخانی آب صورت می‌گیرد.

ایران تاوان خشکسالی‌های جهان را می‌دهد

وجود مجموعه‌ مربوط به خشکسالی در ایران فلسفه درستی دارد و کشورمان تاوان بسیار سنگین خشکسالی‌های وسیع جهان را می‌دهد. وی خاطرنشان کرد: از نواحی غربی کشور ما که سوریه، عراق و عربستان می باشند ریزگردها حرکت می‌کنند و ۱۵ استان کشور را تحت پوشش قرار می‌دهند. چند سالی است که ریزگردها از قسمت‌های جنوبی و جنوب غربی وارد کشور می‌شود که از فروردین امسال هم این گرد و غبار‌ها در شهر‌های کشور دیده شده است. ازجمله دیروز که در بروجرد این گرد و غبار به تعطیلی مدارس کشیده شد و میزان ذرات معلق در هوا در این شهر ۱۳ برابر حد استاندارد بود و از ابتدای فروردین ماه امسال تاکنون میزان بارش در بروجرد ۵۹ میلی‌متر بوده که نسبت به سال قبل ۴۰‌درصد کاهش یافته است.

منبع: ممتاز نیوز
باز نشر: پورتال خبری ممتاز نیوز www.momtaznews.com

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.