دررفتگی مفصل استخوان؛ درمان و جلوگیری

اردیبهشت ۱۴۰۳


اگر دررفتگی مفصل استخوان، بدون آسیب اعصاب و … باشد، مفصل در محل اصلی خود جا انداخته می گردد. اما اگر سعی کنید بسیار زود این کار را انجام دهید، ممکن است مجدداً دچار دررفتگی آن مفصل شوید.


دررفتگی مفصل شانه

در قسمت اول این مطللب علل، علائم و عوارض دررفتگی مفصل را گفتیم. حال راه های تشخیص، درمان و جلوگیری از دررفتگی استخوان را برایتان می گوییم.

راه های تشخیص دررفتگی

– معاینه محل دررفتگی توسط پزشک

– عکسبرداری با اشعه ایکس: این عکسبرداری، دررفتگی مفصل، شکستگی استخوان و سایر آسیب های مفصل را نشان می دهد.

– ام آر آی (MRI): این روش به پزشک کمک می کند تا آسیب بافت های اطراف مفصل را بررسی کند.

درمان دررفتگی

نوع درمان بستگی به محل و شدت دررفتگی مفصل دارد و عبارتند از:

۱- جا انداختن مفصل: در این روش، پزشک سعی می کند به آرامی استخوان دررفته را جای خودش بیندازد. بسته به میزان درد و ورم محل دررفتگی، قبل از جا انداختن مفصل نیاز به بی حسی موضعی و یا حتی بیهوشی وجود دارد.

۲- بی حرکت کردن مفصل: بعد از جا انداختن درست استخوان، پزشک با استفاده از وسایل مخصوصی مثل آتل، محل مفصل را برای چندین هفته ثابت و بی حرکت می کند. مدت زمان ثابت نگه داشتن مفصل، بستگی به نوع و محل دررفتگی دارد.

۳- داروهای مسکن: بعد از جا انداختن استخوان دررفته، هر نوع درد شدیدی باید بهبود پیدا کند. اما اگر درد ادامه داشت، ممکن است پزشک داروی مسکن برای شما تجویز کند.

۴- عمل جراحی: اگر اعصاب یا رگ های خونی اطراف مفصل آسیب دیده باشند و یا پزشک نتواند استخوان دررفته را جا بیندازد، نیاز به عمل جراحی است. همچنین در مواردی که به طور مکرر دچار دررفتگی یک مفصل خاص می شوید، عمل جراحی لازم است به خصوص در مورد مفصل شانه.

۵- توانبخشی: بعد از برداشتن آتل و یا گچ، به تدریج برنامه توانبخشی را برای بهبود حرکت و قدرت مفصل دررفته آغاز می کنید. بعضی دررفتگی ها مثل دررفتگی لگن، نیاز به چند ماه زمان برای بهبودی دارند.

اگر دررفتگی مفصل استخوان، بدون آسیب اعصاب و … باشد، مفصل در محل اصلی خود جا انداخته می گردد. اما اگر سعی کنید بسیار زود این کار را انجام دهید، ممکن است مجدداً دچار دررفتگی آن مفصل شوید.

درمان خانگی دررفتگی

بعد از درمان و جا انداختن مفصل دررفته، برای کاهش ناراحتی و افزایش روند بهبودی به پیشنهاد های زیر عمل کنید:

۱- به استخوان دررفته استراحت دهید. کاری را که سبب دررفتگی مفصل شما شده است، دیگر تکرار نکنید و از حرکات بدنی دردآور اجتناب کنید.

۲- از یخ و گرما استفاده کنید. گذاشتن کیسه یخ روی محل دررفتگی، سبب کاهش درد و ورم آن می گردد. ۱۵ تا ۲۰ دقیقه کیسه یخ را روی محل درد بگذارید. طی یک تا دو روز اول بعد از دررفتگی، هر دو ساعت یک بار این کار را تکرار کنید.

بعد از ۲ تا ۳ روز و بهبود یافتن درد و ورم، برای بهبود درد و سفتی عضلات از کمپرس گرم مثل کیسه آب گرم استفاده کنید. فقط ۲۰ دقیقه و یک بار کیسه آب گرم را روی محل دررفتگی قرار دهید.

۳- قرص مسکن بخورید. اگر درد بسیاری دارید، می توانید از قرص های مسکن مثل بروفن و یا استامینوفن استفاده کنید. ولی بعد از بهبودی درد، دیگر این قرص ها را نخورید.

۴- مفصل را حرکت دهید. بعد از یک یا دو روز بهبودی، تحت نظر پزشک و یا متخصص فیزیوتراپی، تمرینات ورزشی آرامی را انجام دهید تا مفصل آسیب دیده، حرکت کند. حرکت ندادن مفصل برای مدت طولانی سبب خشکی و کاهش دامنه حرکتی آن می گردد.

جلوگیری از دررفتگی

۱- دقت کنید زمین نخورید. اگر چشم های شما مشکلی دارند و کم می بینید، به طور منظم نزد بینایی‌سنج یا چشم پزشک بروید تا چشم های شما را معاینه کند. اگر دارو مصرف می کنید، از پزشکی که دارو را برای شما تجویز کرده بپرسید که آیا هیچ کدام از این داروها سبب سرگیجه می شوند یا خیر. همچنین سعی کنید اتاق های خانه شما کاملا روشن باشند تا به خوبی اطراف و اشیاء را ببینید و هر نوع وسیله یا مانعی را که در مسیر راه رفتن شما در خانه وجود دارد، از سر راه بردارید تا زمین نخورید.

۲- موقع انجام ورزش های برخوردی، از لباس مخصوص و وسایل محافظتی استفاده کنید تا آسیبی نبینید.

۳- از دررفتگی مجدد مفصل جلوگیری کنید.

اگر یک بار دچار دررفتگی یک مفصل خاص به طور مثال انگشت دست شده باشید، احتمال دررفتگی مجدد آن وجود دارد. لذا بعد از بهبودی دررفتگی، به طور مرتب ورزش های استحکام دهنده و ثابت کننده مفصل را تحت نظر پزشک یا متخصص پزشکی ورزش انجام دهید تا از دررفتگی مجدد آن جلوگیری کنید.

آیلار آرزوگران

بخش سلامت ممتاز


مطالب مرتبط:

دررفتگی مفصل استخوان؛ علل و علائم 

موقع رگ‌به‌رگ شدن یا دررفتگی چه باید کرد؟

رگ به رگ شدن و در رفتگی

آسیب عضلات و مفاصل، کمپرس سرد یا گرم؟

ناراحتی ها و مشکلات شانه (۱)

ناراحتی ها و مشکلات شانه (۲)

… درحال بارگذاری


سایت موسسه فرهنگی تبیان > بخش سلامت
باز نشر: پورتال خبری ممتاز نیوز www.momtaznews.com

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.