در فصل گرما سرما نخورید

۲۰خردادماه،
ممتاز نیوز : سرماخوردگی بر خلاف تصور بیشتر مردم، فصل نمی‌شناسد. بویژه ماندگار شدن این بیماری در کودکان به سرد بودن هوا برنمی‌گردد، بلکه ریشه در عوامل دیگری چون ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن کودک به‌علت سوءتغذیه، آلرژی و ناشناخته ماندن بیماری‌هایی چون لوزه سوم، انحراف بینی و سینوزیت دارد.

به گزارش ممتاز نیوز به نقل از جام جم ؛ دکتر فریبا شیروانی، فوق تخصص بیماری های عفونی کودکان در پاسخ به این که چرا سرماخوردگی در بعضی کودکان دیر بهبود پیدا می کند، می گوید: سرماخوردگی بیماری شایعی است و هر کودکی بنابر موقعیت های مختلف به طور مثال حضور در مهد کودک دست کم ماهانه یک بار مبتلا به آن می گردد. ولی بسته به آمادگی زمینه ای بدن میزبان و شدت بیماری زایی عامل بیماری زا نوع درگیری و مدت آن تغییر می کند؛ بنابراین طولانی شدن،شدت ومدت بیماری بستگی به عوامل داخلی مانند وجود سوءتغذیه، آلرژی، رفتن به مهدکودک، شاغل بودن مادر، نبودن مراقب مناسب برای کودک و عوامل خارجی مانند نوع عامل بیماری زا شامل ویروس، باکتری و شدت بیماری دارد. پس وجود هر یک از عوامل گفته شده می تواند به طولانی شدن سرماخوردگی منجر شود.

اگر سرماخوردگی ویروسی باشد

یکی از مهم ترین مسائلی که در ارتباط با سرماخوردگی مطرح است، منشأ این بیماری است؛ یعنی این که سرماخوردگی ویروسی یا میکروبی باشد در روند و مدت درمان آن موثر است؛ اما آیا تشخیص این دو از هم با نشانه های اولیه ممکن است؟

دکتر شیروانی در گفت وگو با جام جم در پاسخ می گوید: عفونت ویروسی در صورتی که فقط دستگاه تنفسی فوقانی را درگیر کند، خفیف است. عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی اگر ویروسی باشد با علایم آبریزش بینی، سرفه و عطسه همراه است؛ ولی اگر دستگاه تنفسی تحتانی یعنی ریه ها گرفتار شود حتی عفونت های ویروسی نیز ممکن است، خطرناک شود و نیاز به درمان اختصاصی داشته باشد. حال اگر کودکی، سرماخوردگی را با علائمی چون تب شدید، لرز و سرفه بروز دهد، احتمال عفونت میکروبی و ذات الریه بسیار خواهد بود. همچنین در صورتی که کودک دچار تب و گلودرد و بزرگ شدن غدد لنفاوی تحت فکی شود، عفونت میکروبی گلو خواهیم داشت. نباید فراموش کنید که عفونت های میکروبی دستگاه تنفسی فوقانی و تحتانی از ابتدا نیاز به درمان دارد.

مرز خود درمانی تا کجاست؟

دکتر شیروانی با تاکید بر این که خوددرمانی می تواند مشکل ساز باشد، چون مادران از علایم خطر در کودکان مبتلا به سرماخوردگی خود آگاهی لازم را ندارند، می افزاید: اما می توان در شرایط خاصی مثل سفر با نظر پزشک و راهنمایی او به دنبال توضیح و آموزش لازم، ضد تب و داروهای گیاهی را در مراحل ابتدایی بیماری به مادران پیشنهاد کرد. مصرف داروهای سرماخوردگی و ضد تب در کودکان کم سن، به سبب ناآگاهی خانواده از میزان مورد نیاز دارو پیشنهاد نمی شود و آنتی بیوتیک نیز به هیچ وجه پیشنهاد نمی شود و به مادران پیشنهاد می گردد حتی آنتی بیوتیکی که برای بیماری قبلی کودک شان تجویز شده است، نباید استفاده کنند.

آلرژی و سینوزیت، سرفه را تشدید می کند

متخصصان بیماری های عفونی تاکید می کنند وقتی عفونت دستگاه تنفسی آغاز شود از دستگاه تنفسی فوقانی آغاز شده و به دستگاه تنفسی تحتانی می رسد، بنابراین ممکن است به طور کلی عفونت در همان دستگاه تنفسی فوقانی محدود شود و سرفه با شدت کم رخ داده و بهبود یابد، ولی اگر بیماری شدت بیشتری پیدا کند و دستگاه تنفسی تحتانی گرفتار شود یا سینوزیت ایجاد شود، سرفه رخ خواهد داد که بهبود آن نیاز به زمان بیشتری دارد.

اما دکتر شیروانی به تشدید سرفه به سبب وجود اختلالات آلرژی اشاره می کند و می گوید: در صورت وجود آلرژی یا سینوزیت، سرفه علامت مهمی خواهد بود که نیاز به درمان و پیگیری خواهد داشت. داشتن زمینه آلرژیک می تواند به طولانی شدن مدت درمان سرماخوردگی منجر شود؛ یعنی آلرژی سبب ایجاد یک التهاب زمینه ای در دستگاه تنفسی می گردد و به این ترتیب هم ابتلا بیشتر رخ می دهد و هم مدت آن طولانی تر می گردد.

از تاثیر هوای آلوده و فست فودها غافل نشوید

بررسی ها نشان داده است که وجود آلودگی مداوم در شهر تهران احتمال بیماری های تنفسی را بیشتر می کند و زندگی در کنار کارخانه ها یا حضور در کنار اشخاصی که سیگار می کشند نیز سبب ایجاد تورم در مخاط می گردد. همچنین مصرف مواد صنعتی، مواد تحریک کننده و غذاهای فست فود هم می تواند مشکلات تنفسی را بیشتر کند.

وقتی لوزه سوم دردسر ساز می گردد

به گفته دکتر شیروانی انحراف بینی یک مشکل ساختمانی در دستگاه تنفسی فوقانی است و سبب اختلال در جریان ترشحات بینی می گردد و این امر سبب التهاب عفونی در دستگاه تنفسی فوقانی و دیگر قسمت های دستگاه تنفسی می گردد.

این متخصص بیماری های عفونی به وجود سینوزیت نیز به عنوان عامل تشدیدکننده سرماخوردگی اشاره می کند و می گوید: سینوزیت می تواند زمینه آلرژی داشته باشد یا به طور اولیه رخ بدهد و در صورت درمان نشدن علایم تنفسی بیمار ادامه یافته و مزمن می گردد، اما وجود لوزه سوم در کودکان سبب می گردد که بیماری کودک بهبود نیابد. فراموش نکنید که سینوزیت در کودکان با سرفه هنگام بیدار شدن و خلط و تورم زیر چشم و گرفتگی مداوم بینی همراه است و انحراف بینی با انسداد یکطرفه بینی و سرفه طولانی همراه است. لوزه سوم در کودکان کم سن نیز به انسداد مداوم بینی و عفونت گوش مکرر و ایجاد مایع در فضای گوش میانی و کاهش شنوایی منجر می گردد.

سرماخوردگی نباید در بدن کودک باقی بماند

برای ماندگار نشدن سرماخوردگی در فصول سرد یا گرم باید نکاتی را به شرح زیر رعایت کرد:

ـ غذای کودک با مقدار بسیار مایعات خورده شود و نوشیدنی های صنعتی کمتر به وی داده شود و تغدیه او شامل گوشت کافی و سبزیجات تازه و میوه ها باشد. غذا در وعده صبحانه باید کامل خورده شود و مصرف دست کم روزانه دو لیوان شیر فراموش نشود.

ـ به یاد داشته باشید که در فصل گرم مواجهه مستقیم در جریان هوای سرد وخوردن مایعات سرد و محرک فراوان احتمال سرماخوردگی را بیشتر می کند و در فصل سرد کم بودن پوشش مناسب در مواجهه با هوای سرد و در هنگام بارندگی سبب افزایش احتمال ابتلا می گردد.

منبع: ممتاز نیوز
باز نشر: پورتال خبری ممتاز نیوز www.momtaznews.com

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.