دستیابی ایران به فناوری طراحی و ساخت گاورنرهای نیروگاه‌های برق‌آبی

فروردین ۱۴۰۳

پژوهشگران دانشگاه صنعتی شریف برای اولین بار در کشور موفق به ساخت گاورنر هیدرو الکتریک به منظور کنترل نیروگاه‌های برق‌آبی شدند.

به گزارش خبرنگار دانشگاهی ممتاز نیوز،پژوهشگران دانشگاه صنعتی شریف برای اولین بار در کشور موفق به ساخت گاورنر  هیدرو الکتریک به منظور کنترل نیروگاه‌های برق‌آبی شدند. به زودی سه واحد از گاورنرهای ساخت این دانشگاه که کلیه آزمایشات استاندارد برای این دستگاه را با موفقیت گذرانده اند در نیروگاه ۱۰ مگاواتی سد آزاد استان کردستان نصب خواهند شد  وکار کنترل عملکرد این سد را انجام خواهند داد. 

سه واحد گاورنر نیروگاهی ۳/۳ مگاواتی ساخته شده توسط پژوهشگران دانشکده مکانیک دانشگاه صنعتی شریف که حاصل ۳ سال تحقیقات پایه و ۲ سال طراحی و ساخت  می‌باشد، با پردازش بیش از ۳۰۰ داده ورودی و خروجی که با بخش‌های مختلف نیروگاه و سیستم‌های جنبی آن  تبادل می‌کند، فرامین لازم را به  عملگرهای کنترل آب توربین‌ها فرستاده  و آنها را کنترل خواهد کرد.

به گفته  دکتر محمد دورعلی، سرپرست پروژه طراحی و ساخت گاورنرهای نیروگاهی: بخش الکترو مکانیکال یک نیروگاه برق‌آبی از سه جزء اصلی توربین، ژنراتور و گاورنر، تشکیل شده است که در این میان، گاورنر را می‌توان مغز نیروگاه نامید.

 وی همچنین بر اهمیت دستگاه گاورنر در حفظ ایمنی عملکرد نیروگاه در شرایط مختلف کاری تاکید کرد و گفت: گاورنر الکترو هیدرومکانیکی ساخته شده که حاصل کار تیمی از فارغ التحصیلان دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی شریف می باشد تمامی قابلیت‌های دستگاه‌های پیشرفته خارجی را دارا می‌باشد و می‌تواند رژیم های کنترلی سرعت و توان خروجی توربین همچنین کنترل جریان، گشودگی، سطح، تولید جزیره ای، قطع بار، راه اندازی از خاموشی کامل و کنترل در نبود شبکه را انجام دهد و تصمیمات مقتضی برای عملکرد ایمن نیروگاه در شرایط مختلف اضطراری را اخذ نموده و اجرا نماید. تلرانس های عملکردی این گاورنر منطبق بر بالاترین استانداردهای موجود دنیا میباشد و عملکرد آن تحت سختترین شرایط آزمایشی مورد تایید کارشناسان نیروگاهی کشور قرار گرفته است.

وی ادامه داد: نمونه‌های ساخته شده بدون توجه به اندازه نیروگاه دارای کلیه مشخصات لازم برای عملکرد کیفی یک نیروگاه برق آبی استاندارد بوده و به راحتی می‌توانند بر اساس امکانات و ظرفیت مورد نیاز برای نیروگاه‌های با ظرفیت بالا نیز طراحی و ساخته شوند.

همچنین از سایر دستاورد‌های این پروژه میتوان به طراحی و ساخت شبیه سازهای مختلف برای ایجاد پایانه آزمایش و کنترل کیفی عملکرد گاورنر‌های نیروگاههای برق آبی اشاره نمود. طراحی و ساخت این گاورنرها که بدون دریافت هیچگونه کمک خارجی یا انتقال تکنولوژی انجام شده گام بزرگی در خودکفایی صنعت نیروگاهی کشور محسوب می‌گردد. 

در حال حاضر گاورنرهای مورد نیاز برای ساخت نیروگاه‌های کشور تماما از کشورهای اروپایی، به ویژه آلمان و اطریش و با هزینه‌های گزاف خریداری می‌شود.  بر اساس آمار اعلام شده، ۱۲۸ نیروگاه برق‌آبی با ظرفیت مجموعا ۳۸۰۰ مگاوات در کشور در حال ساخت می‌باشد که می‌توان در تمامی آن‌ها از گاورنرهای پیشرفته ساخت داخل استفاده کرد.

 به گفته دکتر دورعلی برای مثال هر واحد گاورنر نیروگاه۳ مگاواتی ساخته شده در داخل کشور با هزینه‌ای کمتر از ۲۲۰ میلیون تومان و در عرض کمتر از یک سال قابل ساخت است، این در حالی است که هر واحد از گاورنرهای اروپایی با عملکردی منطبق بر نمونه‌های داخلی هزینه‌ای در حدود ۲۰۰ هزار یورو یا بیش از ۸۰۰ میلیون تومان را به کشور تحمیل می‌کنند. از سویی دیگر در حال حاضر تعدادی از ۳۳۹ نیروگاه برق‌آبی کشور با ظرفیتی در حدود ۱۰ هزار مگاوات نیاز به تعویض گاورنرهای قدیمی خود دارند که چنین ظرفیت عظیمی اهمیت دستیابی به فناوری ساخت گاورنرهای نیروگاهی را دو چندان می‌نماید. علاوه بر این، ساخت گاورنرهای نیروگاه‌های برق‌آبی، دانش ساخت نمونه‌های این دستگاه برای استفاده در نیروگاه‌های گازی، بخاری و بادی را نیز فراهم کرده است که این امر باز هم لزوم حمایت از پژوهشگران داخلی، برای توسعه محصول خود را یاد‌آور می‌شود.

انتهای پیام/


باشگاه خبرنگاران
باز نشر: پورتال خبری ممتاز نیوز www.momtaznews.com

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.