رییس سازمان انرژی اتمی:چهارمین مجتمع سوخت تولیدی۲۰ درصد تحویل رآکتور تهران شد/به رییس ام‌آی۶ توصیه می‌کنم حرف زیادی نزند

فریدون عباسی در حاشیه رونمایی از تمبر شهید داریوش رضایی نژاد در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه راکتور تهران با چه تعداد مجتمع سوخت ۲۰ درصدی کار می‌کند گفت: چهارمین مجتمع سوخت تولیدی کشور تا غنای ۲۰ درصد تولید و تحویل راکتور تهران شده است. وی گفت:‌ این مجتمع سوخت بین ۴ تا ۵ مگاوات کار کرده و تست‌های لازم برای تایید نهایی آن در حال انجام است.عباسی گفت: در حال حاضر در راکتور تهران کارهای تحقیقات و تولید رادیو دارو با همین مقدار مجتمع سوخت ادامه دارد.

اهم سخنان رییس سازمان انرژی اتمی ایران در ادامه به نقل از ایسنا می آید:

  • ( تولید سوخت تا غنای ۲۰ درصد کشور چه میزان است؟) از مقداری که آخرین بار توسط آژانس اعلام شده است، کمی افزایش یافته، اما اعلام رسمی آن توسط بازرسان آژانس انجام می‌شود.ما به اندازه مورد نیازمان تولید سوخت ۲۰ درصد را ادامه می‌دهیم و بیشتر یا کمتر از آن تولید نمی‌کنیم.
  • ( شرکت روس اتم اعلام کرده است که مرداد یا شهریور ماه نیروگاه به قدرت نهایی‌اش می‌رسد؟) نمی‌توانم بگویم نیروگاه بوشهر به قدرت ۱۰۰ درصدی خود می‌رسد. بهتر است مقامات روس هم این مطلب را اعلام نکنند. بهره‌برداری نهایی نیروگاه بوشهر کاری تجربی است و ما صبر لازم برای راه‌اندازی ایمن و استاندارد آن داریم . ما عجله‌ای برای بهره‌برداری نهایی نداریم، می‌خواهیم نیروگاه بوشهر نیروگاهی باشد که بتواند برق پایدار تولید کند.
  • آنها(غربی‌ها) رقمی نیستند که بخواهند جلوی ما را در پیشرفت‌های کشور بگیرند، ما اصلا به دنبال سلاح هسته‌یی و موارد مشابه نبوده‌ایم و نیستیم، همانطور که در دوران دفاع مقدس به دنبال سلاح کشتار جمعی نبوده‌ایم.
  • آنها خوب می‌دانند که ما اصلا برنامه نظامی هسته‌یی نداریم. این اظهارات بیشتر بهانه‌گیری است تا جلوی پیشرفت کشور را بگیرند، اما ما در مواردی که آنها خواستند جلوی‌مان را بگیرند، پیشرفت کردیم و حتی می‌توانیم تجربیات‌مان را در اختیار دیگر کشورها قرار دهیم.
  • به آقای ساورز(رییس MI6 ) و سایر مقامات غربی توصیه می‌کنم حرف زیادی نزنند. ملت ایران با این حرف‌ها عقب‌نشینی نمی‌کند. MI6 بیشتر به دنبال جنایت است ، این سازمان به جمع‌آوری اطلاعات درباره افراد می‌پردازد. یکی از عوامل تاثیر گذار در ترور تمامی دانشمندان ما دستگاه جاسوسی MI6 بوده است.
  • در گذشته حملات سایبری متعددی داشته‌ایم اما ما توانستیم آنها را دفع و کنترل کنیم. در عین حال فعالیت کشورهای غربی در تولید این نرم‌افزار‌ها مثل کار افرادی است که فروش مواد مخدر دارند، مردم را معتاد می‌کنند تا کالای‌شان به فروش رود و آنها را به بردگی بگیرند. در بحث الکترونیک کشورهای غربی به شدت کار کردند و این قابلیت را پیداکردند که بتوانند به کشورهای زیادی آسیب بزنند و جنگ جدیدی در دنیا با این زمینه شروع شده است اما جمهوری اسلامی ایران آشکار‌کننده این جنگ در کره زمین بوده است.
  • این‌ها با تحریم‌هایی که اعمال کردند و خراب‌کاری‌های صنعتی و اعمال تروریستی که نشان دادند، اعلام کردند که به دنبال چه نظم نوینی هستند.‌ اگر آنها به این اقدامات خود ادامه دهند متعاقبا ضرباتی را از سوی ما دریافت می‌کنند.
  • ( نمایندگان مجلس پیشنهادی برای تجهیز شناور‌های ایرانی به سوخت اتمی ارائه کرده اند) در این باره که نمایندگان مجلس صریحا طرح تامین سوخت هسته‌یی برای کشتی‌ها را ارائه کرده باشند، نشنیده‌ام. اما ذکر شده بود پیشرانه‌هایی که بتوانند بدون نیاز به سوخت‌گیری در مسیرهای طولانی حرکت کنند را داشته باشیم و این بیشتر برای جلوگیری و مقابله با تحریم‌های آتی است که می‌‌خواهند مانع ناوگان دریایی ما شوند. یکی از مسائلی که می‌تواند تامین کننده سوخت این‌گونه پیشرانه‌ها باشد سوخت هسته‌یی است، یعنی راکتورهای هسته‌یی به جای موتور در این پیشرانه‌‌ها قرار می‌گیرند.
  • ‌اگر لازم باشد و دولت در این زمینه تصمیم‌گیری کند و خواست مردم هم باشد،‌ ما مشکلی نداریم که بخواهیم دنبال چنین سیستم و فناوری برویم.
  • لزوما سوخت این پیشرانه‌ها بالای ۲۰ درصد نیست. راکتورهایی وجود دارد که با غنای ۳/۵ تا ۵ در شناورهای دریایی استفاده شده‌اند اما این مقدار غنا راکتور را بزرگ می‌کند. اما اگر منظور از سوخت هسته‌یی در زیردریایی‌ها باشد، برای طراحی موتورهایی که نخواهد تعمیر و یا باز شوند به اورانیوم بالا در این زیردریایی‌ها برای حرکت نیاز است.
  • مطمئنا اگر بخواهیم زمانی این کار را انجام دهیم حتما هماهنگی‌های لازم را با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی انجام می‌دهیم تا سوخت مورد نیاز را در اختیار ما قرار دهد.
  • ( شما گفتید در صورت نیاز و درخواست برای سوخت اتمی زیردریایی‌های کشور از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درخواست می‌کنید که تامین آن را تسهیل کند) ما فعلا برنامه‌ خاصی برای چنین موضوعی نداریم، اما قابلیت طراحی راکتورهایی که بتواند در شناور‌ها کار کنند را داریم و می‌توانیم برای آن برنامه‌ریزی کنیم. طراحی و ساخت راکتور IR-40 آب سنگین اراک ما را توانمند ساخته است و سازندگان داخلی رشد پیدا کرده‌اند و شروع مشارکت با خارجی‌ در زمینه ساخت راکتورهای قدرت ما را توانمند می‌کند تا در طراحی انواع راکتورها قدم برداریم؛ نمی‌گویم الان به این توانمندی دست پیدا کرده‌ایم.
  • مطمئنا اگر بخواهیم راکتور با حجم کوچک داشته باشیم که چگالی قدرت در آن بالا باشد، باید دنبال سوخت‌های اورانیوم با غنای بالاتر باشیم. محاسبات و اطلاعات ما و استفاده از منابع و تجربیات سایر کشورها این مساله را به ما نشان داده است. اما در وهله نخست ما قصد انجام این کار را نداریم که بخواهیم بالای ۲۰ درصد غنی‌سازی کنیم . در حال حاضر تولید سوخت ۲۰ درصد برای راکتور تهران و راکتور مشابه استخری پیش‌بینی شده است چنانچه به سوخت بالای ۲۰ درصد نیاز داشته باشیم ابتدا نیازمان را به جامعه جهانی اعلام می‌کنیم که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نماینده واقعی آن است.
  • شناور‌های با سوخت اتمی مشکلات زیست محیطی خواهند داشت که چنانچه بخواهیم به این سمت برویم ابتدا از آژانس برای همکاری در زمینه زیست‌محیطی درخواست می‌کنیم.
  • دستگاه‌های امنیتی و انتظامی کشور و سپاه پاسداران زحمات زیادی کشیدند تا ما شاهد ترور‌های بیشتر و شهادت عزیزانمان نباشیم. خدا را شکر انسجام و همکاری‌های خوبی وجود دارد و کمیته مشترک ضد تروریزم تشکیل شده است و توانسته‌ایم مقابله خوبی داشته باشیم و دستگیری‌های اخیر محصول کار مشترک نیروهای انتظامی و امنیتی است و دستوراتی است که از قوه قضاییه داشته‌ایم.
  • ما از مذاکرات در هر شرایطی استقبال می‌کنیم در عین حال که در برابر تحریم‌ها مقابله و مقاومت می‌کنیم. آنها در بحث‌های کارشناسی و تخصصی در مقابل کارشناسان ما پاسخ و استدلال‌های محکمی نداشتند و زمان لازم به آنها داده شده است تا آنها فکر کنند تا دست از خباثت و شرارت برداند. ما محکم بر سر مواضع‌مان ایستاده‌ایم و به مذاکرات ادامه می‌دهیم تا به یک راهکار منطقی برسیم. ما اصول منطقی داریم و از مواضع کشورمان دفاع می‌کنیم. اگر آنها حقوق ما را بپذیرندو با ما تعامل سازنده داشته باشند قطعا در مذاکرات به نتیجه خواهیم رسید.

۲۷۲۱۹

دانلود   دانلود


خبرآنلاین

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.