سرنوشت خانه سینما چه می‌شود؟

«وضعیت خانه سینما چه می‌شود؟»؛ خیلی از سینماگران منتظرند تا پاسخ این جمله را بیابند. برای جست وجوی پاسخ این پرسش، سخنان این چند روزه محمود احمدی‌نژاد (رییس جمهوری اسلامی ایران)، سید محمد حسینی (وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی) و جواد شمقدری (معاون امور سینمایی وزارت ارشاد و رییس سازمان سینمایی کشور) را درباره خانه سینما مرور می‌کنیم. هرچند اعضای هیات مدیره خانه سینما که از چند ماه پیش منحل اعلام شده، هنوز واکنشی در تایید یا رد مواضع اعلام شده اتخاذ نکرده‌اند.

به گزارش ایسنا، ۲۱ خردادماه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نشستی با معاون اجتماعی ناجا به اصلاح اساسنامه خانه سینما اشاره کرده بود؛ سخنانی که بسیاری از سینماگران، از آن‌ها به عنوان نرمش مقام عالی وزارت ارشاد در قبال خانه سینما تعبیر کردند.

سیدمحمد حسینی در همایشی که در ساختمان معاونت اجتماعی ناجا برگزار شد و چند نفر از اعضاء هیات مدیره خانه سینما هم حضور داشتند، گفته بود: «در هر صورت همیشه اختلاف وجود دارد. انشاء الله همه مسائلی که رخ داده و هر چه که بوده و گذشته را نادیده بگیریم و در کنار هم بر مبنای قانون خدمت کنیم… در همه زمینه‌ها تلاش کردیم که در خدمت همه هنرمندان باشیم که البته جمع کردن همه افکار و اندیشه‌ها کاری دشوار است… ما به دنبال همگرایی هستیم نه تشتت. بر همین مبنا در جلسات اخیر شورای عالی سینما روی مباحثی مانند فعال شدن صنف‌های هنری تاکید شد.»

مثالی که حسینی برای توضیح سخنان خود به کار برد هم می‌توانست دلیل دیگری بر احتمال حل مشکل خانه سینما از طریق مجمع عمومی آن باشد «در انجمن خوشنویسان که همه اعضای آن افراد شریفی هستند نوعی دو دستگی ایجاد شده بود که در هر دو طرف افراد بسیار شریفی وجود داشتند اما ما گفتیم که باید طبق قانون انتخابات برگزار شود و هر کسی رای آورد مسئولیت انجمن خوشنویسان را برعهده بگیرد، اما برخی این موضوع را نپذیرفتند و بر خودرایی تاکید داشتند و ما هم به اجبار آن‌ها را کنار گذاشتیم در حالی که از چنین کاری راضی نبودیم».

وزیر ارشاد در ادامه، در یک نشست خبری حاضر شد و در پاسخ به سوالی درباره سرنوشت خانه سینما هم گفت: «ما اعتقاد داریم فعالیت‌های صنفی در سینما باید انجام شود. لذا به زودی باید اصناف قانونی تشکیل شود تا بتوانند به خودشان و جامعه‌ای که در برمی‌گیرند خدمت کنند … اما فراتر از مباحث صنفی سینماگران، فعالیت‌های فرهنگی، سینمایی، اجتماعی و … را نیز دارند که آن فعالیت‌ها باید در تشکلی تحت عنوان خانه سینما، باشگاه سینما و یا هر عنوان دیگری انجام شود که البته نیاز به اساسنامه جدیدی دارد که باید به کمک سینماگران نوشته شده و در جایی مانند شورای عالی سینما تصویب و عملیاتی شود. امیدواریم با همکاری خوب سینماگران این کار هر چه سریعتر انجام شود و همه در برابر قانون حاضر باشیم».

در ادامه این جلسه پرسش و پاسخ و در پی شفاف‌تر شدن موضع وزارت ارشاد در قبال خانه سینما، خبرنگاری از حسینی پرسید که «با توجه به صحبت‌های شما مبنی بر رویکرد تعاملی وزارت ارشاد و همچنین در کنار آن صحبت در مورد تشکل‌هایی مانند «باشگاه سینما»، لطفا پیرامون این موضوع توضیحات شفافی را ارائه دهید» که وی پاسخ داد: «ما نمی‌خواهیم چنین چیزی به سینماگران تحمیل شود بحث این است که تشکل‌های صنفی بر اساس ضوابط شکل بگیرد… فعالیت‌های فراتر از صنفی که در تشکلی سازماندهی می‌شود باید اساسنامه قانونی داشته باشند آنچه در این زمینه به ذهن ما رسیده همان نام خانه سینما که در نظرها آشنا است و یا نامی مانند باشگاه سینما است. اما ما اصلا تعصبی روی نام این مجموعه نداریم. چرا که مهم فعالیت است.»

حسینی در ادامه درباره اینکه هیات مدیره خانه سینما می‌گوید حاضر است اساسنامه را بر اساس مواد قانونی و نظرات وزارت ارشاد وشورای فرهنگ عمومی اصلاح کند و این موضوع آیا می‌تواند مشکلات گذشته را بین ارشاد و خانه سینما حل کند؟ مورد پرسش قرار گرفت و پاسخ داد: «به نظرم دوستان اقدام خوبی کردند که گفتند حاضریم اساسنامه تغییر کند. البته ما نگاهمان فقط به آن‌ها نیست و می‌گوییم همه بیایند و اساسنامه را بنویسند و انتخابات انجام شود.»

پس از سخنان وزیر ارشاد، بسیاری از سینماگران معتقد بودند که در روز‌های آینده خبر خوبی درباره خانه سینما خواهند شنید و بلافاصله پس از اعلام تشکیل جلسه شورای عالی سینما که شب گذشته برگزار شد، بسیاری احتمال می‌دادند که این جلسه خروجی خاصی درباره خانه سینما هم داشته باشد.

پس از جلسه، پایگاه اطلاع رسانی دولت در بیان سخنان احمدی‌نژاد در شورای عالی سینما آورده بود: «احمدی‌نژاد با اشاره به ضرورت توجه خاص به تدوین اساسنامه خانه سینما تصریح کرد: باید در عرصه سینمای کشور بنیانی گذاشته شود و ایده‌هایی در اندیشه‌ها و عمل افراد جای گیرد که اگر در آینده برخی افراد از مسئولیت خود کنار رفتند، آن ایده تغییر نکند. این وظیفه سینماگران است تا با همفکری یکدیگر در این راستا گام بردارند.»

این سخنان رییس جمهور باز هم موضوع نرمش وزارت ارشاد را سر زبان‌ها آورد اما جواد شمقدری ـ رییس سازمان سینمایی و معاون وزیر ارشاد ـ بلافاصله درباره بحث پیرامون خانه سینما گفت: «در این جلسه، مصوب شد هیاتی هفت نفره متشکل از سه نفر از سینماگران جامعه اصناف مرتبط با خانه سینما‌، دو نماینده از سازمان سینمایی کشور و دو نماینده از کمیته سامان‌دهی صنوف سینمایی تشکیل شده و اساسنامه تشکل جدید جایگزین خانه سینما را بررسی و تصویب کند.»

نکته قابل توجه در این میان، تفاوت بین برخی از این سخنان بود که رییس سازمان سینمایی این تفاوت را این‌گونه توضیح داد: «اگر دقت کنید در خبری که توسط پایگاه اطلاع رسانی دولت اعلام شده است، اصلاح اساسنامه خانه سینما جزو توضیحات خبرنگار است، نه سخنان آقای رئیس جمهور.»

رئیس سازمان سینمایی درباره نام تشکل جدید سینماگران که باید فعالیت‌های فرهنگی آنان را پیگیری کند هم بیان کرد: «اکثر اعضای شورای عالی سینما نظرشان بر این بود که این تشکیل جدید، باید نامی جدید داشته باشد اما برخی از اعضا هم معتقد بودند که این تشکل می‌تواند با همان نام خانه سینما معرفی شود. در هر صورت قرار شد، هیات هفت نفره‌ای که برای تدوین اساسنامه این مجموعه شکل می‌گیرد درباره نام آن هم پیشنهاد دهند».

اما ماجراهای خانه سینما و وضعیت فعلی آن، به همین جا ختم نشد. ساعاتی بعد از سخنان شمقدری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه جلسه هیات دولت بیان کرد: «تصمیم بر این شد که تشکل جدیدی در ارتباط با سینما با عنوان خانه سینما یا باشگاه سینماگران با مشورت خود سینماگران ایجاد کنیم».

وی با اشاره به اینکه این جلسه با حضور اعضا برگزار شد، گفت: «یکی از مواردی که در این جلسه مطرح شد در مورد فعالیت‌های صنفی بود و به زودی این مساله دنبال می‌شود که ما صنوف مختلف سینمایی ایجاد کنیم و همچنین تصمیم بر این شد که تشکل جدیدی در ارتباط با سینما با عنوان خانه سینما یا باشگاه سینماگران با مشورت خود سینماگران ایجاد کنیم … این تشکل با اساسنامه جدید و قانونی آغاز به کار خواهد کرد و در این ارتباط نظر خود سینماگران را جویا خواهیم شد».

در ادامه، حسینی هم مانند شمقدری درباره نام تشکل جدیدی که قرار است جایگزین خانه سینما شود گفت:‌« همان‌طور که گفتم در مورد اسم آن با مشورت با خود اهالی سینما تصمیم‌گیری خواهد شد».


عصر ایران

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.