سینوزیت در کودکان

گردآوری شده توسط گروه بهداشت و سلامت ممتاز نیوز


یکی از شایع‌ترین بیماری‌های عفونی در کودکان و نوجوانان سینوزیت است که به سبب عوارض حاد و مزمنی که بر جا می‌گذارد، اهمیت ویژه‌ای دارد.


سینوزیت کودکان

سینوس‌ها حفره‌های توخالی اطراف بینی و پیشانی می باشند که سطح آنها را بافت مخاطی پوشانده و اگر دچار عفونت شوند، واژه سینوزیت را برای این بیماری به کار می‌برند.

به طور کلی می توان سینوزیت را به دو دسته ویروسی و باکتریایی تقسیم بندی کرد.

ویروس هایی که عامل سرماخوردگی می باشند، می توانند با ایجاد التهاب در مخاط بینی و سینوس ها آغازگر سینوزیت باشند و حتی در متون علمی از سرماخوردگی با نام رینو سینوزیت (التهاب بینی و سینوس) نام برده می گردد که بیشتر بدون درمان بهبود می یابند؛ ولی تا دو درصد این موارد ویروسی دچار عارضه شده و یک عفونت باکتریال به آن اضافه می گردد که علائم شدیدتری دارد.

عوامل مستعدکننده

وجود عواملی در فرد سبب افزایش احتمال ابتلا به سینوزیت می گردد که عبارتند از: ابتلا به عفونت های تنفسی، کودکان در سن دبستان و پیش دبستان، وجود رینیت آلرژیک، وجود نقص ایمنی، ابتلا به ریفلاکس گوارشی، داشتن پولیپ بینی و در معرض دود سیگار بودن.

زمانی که علائم سینوزیت برای بیش از سه ماه وجود داشته باشد، سینوزیت را باید مزمن محسوب کرد

علائم بالینی

احتقان بینی، ترشحات چرکی بینی یکطرفه یا دو طرفه، تب و سرفه از علائم شایع می باشند. از علائم دیگر به بوی بد دهان، کاهش حس بویایی و ورم اطراف چشم می توان اشاره کرد.

شکایاتی مانند سردرد و درد گونه در کودکان به ندرت دیده می گردد. گاهی احساس ناراحتی، فشار یا درد مبهم در دندان های فک بالا احساس می گردد که با خم شدن به جلو بیشتر می گردد.

در معاینه بالینی ممکن است قرمزی و ورم مخاط بینی و ترشحات چرکی بینی آشکار شود.

در نوجوانان و بزرگسالان با ایجاد ضربه به سینوس می توان درد را ایجاد کرد که از نشانه های دیگر است.

سینوزیت

تشخیص

اساس تشخیص سینوزیت بر پایه شرح حال بیمار است. وجود علائمی مانند ترشح بینی و سرفه برای ۱۰ تا ۱۴ روز بدون بهبودی یا علائم تنفسی شدید شامل تب بالای ۳۹ درجه و ترشح چرکی بینی برای سه تا چهار روز متوالی، یک سینوزیت حاد باکتریایی را نشان می دهد.

زمانی که علائم سینوزیت برای بیش از سه ماه وجود داشته باشد، سینوزیت را باید مزمن محسوب کرد.

دقیق ترین راه تشخیص غیربالینی، آسپیره کردن ترشحات از داخل سینوس است که فقط در موارد خاص مانند وجود نقص ایمنی به کار می رود.

در بزرگسالان گاهی از آندوسکوپی بینی برای دسترسی به ترشحات سینوس استفاده می گردد.

درمان

هنوز مشخص نیست که آیا درمان سینوزیت باکتریایی حاد فایده چندانی دارد یا خیر، زیرا حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد موارد بدون آنتی بیوتیک بهبود می یابند.

با این حال انجمن متخصصان کودکان آمریکا در هنگام تشخیص سینوزیت باکتریایی، آغاز مصرف آنتی بیوتیک مناسب را پیشنهاد می کند تا از تشدید علائم و عوارض عفونی دیگر پیشگیری شود.   

بخش سلامت تبیان


منبع: جام جم – دکتر حمیدرضا صادقی ، متخصص اطفال

مطالب مرتبط:

سرماخوردگی با سینوزیت فرق دارد

درمان خانگی مشکلات سینوس‌ها

سینوزیتی ها بخور گرم دهند

دردسرهای سینوزیت

آغاز درگیری با سینوزیت

تشدید سینوزیت با آغاز سرما

عسل برای درمان سینوزیت مزمن

کودکان استریل، بیشتر دچار آلرژی و سینوزیت می‌شوند

سینوزیت در سرما بدتر می‌شود

درمان سینوزیت را عقب نیندازید

سردرد سینوزیت چگونه است؟


سایت موسسه فرهنگی تبیان > بخش سلامت
باز نشر: پورتال خبری ممتاز نیوز www.momtaznews.com

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.