شهر نوظهور Bohai در پکن

شهر نوظهور Bohai در پکن

توسعه شهر شامل گسترس استفاده‌های مختلف در فضایی به مساحت ۱۷٫۶ میلیون مترمربع با تأکید بر ایجاد اداره کل برای صنایع پیشرفته در حاشیه Bohai است.

اختصاصی معماری نیوز: Skidmore، Owings و (Merrill LLP (SOM برنده مسابقه طراحی بین‌المللی برای طرح جامع نوآوری در شهر Bohai پکن شدند که مدل جدیدی از طراحی شهری متراکم و ارتقا یافته سازگار با محیط زیست است.

برنده مسابقه ، طرحی سازگار با محیط زیست را در کنار خط آهن سریع‌السیر متمرکزمی‌کند.

توسعه شهر شامل گسترس استفاده‌های مختلف در فضایی به مساحت ۱۷٫۶ میلیون مترمربع با تأکید بر ایجاد اداره کل برای صنایع پیشرفته در حاشیه Bohai است.

رئیس استودیوی طراحی شهری شیکاگو اظهار داشت: «منطقه جدید نیرویی تازه برای راه‌آهن سریع‌السیر برای وصل کردن دو منطقه شهری مهم بوده و فضای شهری پایداری ایجاد خواهد نمود که بر تراکم فشرده در اطراف ایستگاه‌های حمل و نقل با حفظ کشاورزی و فضای سبز موجود تأکید دارد.»

یکی از شهروندان پس از برنده شدن این طرح اظهار داشت: « SOM یک جامعه مدنی چند عملکردی بشردوستانه و خانواده‌گرا را طراحی کرده که چهارچوب آن دوستدار محیط زیست بوده و افراد با استعداد را به سمت خود جذب کرده و شرکت‌های بین‌المللی و چینی را که در همان راه گام برمی‌دارند را به جلو می‌راند.»

علاوه بر تعیین اهداف خاص برای بهره‌وری از آب ، انرژی، ضایعات ، انرژی تجدیدپذیر و طراحی ساختمان ، طرح برنده با کمک شرکت طراحی منظر پارک مرکزی را با سیستم‌های زیست‌محیطی کارآمد برای فیلتر کردن و تصفیه آب طوفان پیش از سرازیر شدن به رودخانه‌ها طراحی کردند.

Philip J. Enquist ، یکی از شرکای SOM ادامه داد: «این پروژه پتانسیل‌های زیادی دارد و مایل هستیم با دولت منطقه ، شرکت توسعه و دیگر سهامداران برای ارتقاء شهر و برآورد نیازها و خواست‌های مردم و صنعت همکاری نماییم تا این شهر جدید را برای نسل‌های بعدی کشور به یک مدل ملی تبدیل کنیم.

طرح جامع شامل یک منطقه بازرگانی مرکزی است که در اطراف ایستگاه قطار سریع‌السیر و پنج منطقه مجزا به منظور مسکن ، تحصیل، خرید و کار بنا می‌شود.

این طرح همچنین شامل شبکه حمل و نقل چند نوعه است که مجاورت شهر به فرودگاه پایتخت و فرودگاه جدید در جنوب پکن مثال برجسته آن است.

با ادغام قطار سریع‌السیر با خطوط مترو، اتوبوس سریع‌السیر و تاکسی‌ها، هشتاد درصد حمل و نقل‌های فردی از طریق پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری صورت می‌گیرد.

با طراحی خیابان‌ها برای عبور دوچرخه و عابر پیاده ، مردم در این شبکه به راحتی به محل کار و یا مدرسه رفته و در ضمن از امکانات فرهنگی در امتداد خیابان‌ها و مسیرهای سبز نیز استفاده می‌نمایند.


منبع: سایت خبری / تحلیلی معماری نیوز – ترجمه : سمیه پیلوار

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.