عقب‌ماندگی عمان از ایران در برداشت از میدان هنگام

فروردین ۱۴۰۳

با تولید ۳ برابری ایران از یک میدان مشترک محقق شد

با بهره‌برداری از طرح افزایش تولید میدان مشترک نفتی هنگام برداشت نفت خام ایران از این میدان مشترک سه برابر رقیب عمانی شد.

به گزارش  گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران به نقل از ایسنا  با افتتاح طرح افزایش تولید میدان هنگام در ۲۰ تیرماه و توسط رییس‌جمهور تولید روزانه این میدان مشترک به ۳۰ هزار بشکه در روز افزایش یافت.

میدان هنگام در مرز بین‌المللی آب‌های ایران و عمان و در فاصله تقریبی ۴۵ کیلومتری جزیره قشم قرار دارد که در سال ۱۹۷۵ با حفر یک حلقه چاه در آب‌های ایران کشف شد.

با حفر دومین چاه در سال ۲۰۰۶ میلادی و انجام مطالعات مخزن مشخص شد که این میدان دارای نفت فرار با درجه API حدود ۴۲ با حجم نفت درجای بیش از ۷۰۰ میلیون بشکه و گاز درجای حدود دو تریلیون فوت مکعب است.

بر این اساس ۸۰ درصد از میدان هنگام متعلق به ایران و ۲۰ درصد آن هم از آن کشور عمان با نام “بخاء غربی” است.

با توجه به این که سیاست “مشارکت به جای رقابت” از سوی شرکت ملی نفت ایران برای تولید نفت و گاز از میادین مشترک مطرح شده است، مذاکرات متعددی با عمان برای توسعه مشترک میدان هنگام آغاز شد که در مجموع این مذاکرات ۱۳ سال به طول انجامید.

اما در نهایت این مذاکرات به برداشت مشارکتی منجر نشد چراکه عمانی‌ها از آذر سال ۱۳۸۶ در پی اقدامی یک جانبه و به صورت مشارکت در تولید با شرکت انگلیسی اینداگو، توسعه این میدان نفتی را آغاز کردند.

در این رابطه طرف عمانی با ساخت یک خط لوله به طول ۲۵ کیلومتر از بخش مشترک میدان هنگام – البخاء و استفاده از تاسیسات موجود در رأس‌الخیمه امارات، تولید روزانه خود را از میدان هنگام با حجم ۱۰ هزار بشکه آغاز کرد اما اکنون ایران سه برابر رقیب عربی خود نفت مرغوب این میدان مشترک را برداشت می‌کند.

البته قرار است با ساخت خط لوله‌ای تازه به طول ۷۵ کیلومتر، نفت تولید این میدان به صورت مستقیم از محل تولید به پالایشگاه بندرعباس منتقل شود تا این شیوه جایگزین تامین خوراک مورد نیاز این پالایشگاه از طریق کشتی شود و هزینه‌های حمل‌و‌نقل را کاهش دهد.

علاوه بر این یکی دیگر از دلایل انتقال نفت میدان هنگام به پالایشگاه بندر عباس این است که گفته می‌شود نفت این میدان، بهترین نوع نفت در خاورمیانه است و می‌توان از آن بنزین بسیار مرغوب و در حجم بالا تولید کرد.

گاز تولیدی این میدان نیز با خط لوله‌ای دریایی به طول ۴۰ کیلومتر به جزیره قشم و نفت تولیدی آن نیز به تاسیسات تفکیک‌گر این جزیره انتقال پیدا می‌کند و بعد از آن نفت تفکیک شده با خط لوله‌ای به طول ۱۱۲ کیلومتر به منطقه سیری منتقل می‌شود.

از جمله امتیازهای طرح افزایش تولید میدان هنگام می‌توان به انجام تمام پروژه‌های توسعه میدان توسط پیمانکاران ایرانی و ایجاد زیرساخت‌های موردنیاز در منطقه قشم جهت توسعه میادین توسن، تفتان و هرمزها اشاره کرد.


باشگاه خبرنگاران
باز نشر: پورتال خبری ممتاز نیوز www.momtaznews.com

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.