لوزه‌ها؛ خط مقدم دفاع از سیستم ایمنی بدن

۲۱اردیبهشت،
ممتاز نیوز :لوزه‌ها بخشی از دستگاه ایمنی بدن می باشند که با عفونت‌ها مقابله می‌کنند. اما در شرایطی به ویژه در موارد سرماخوردگی ممکن است خود لوزه‌ها دچار عفونت یا التهاب شود و تنفس و نیز بلع غذا را با مشکل مواجه کند. در این صورت روش‌های ساده‌ای مانند غرغره کردن سرم یا آب نمک و نیز آبلیمو کمک شایانی به فرونشاندن التهاب لوزه‌ها می‌کند. اما در پاره‌ای از موارد عوامل گوناگونی مانند عفونت مکرر لوزه‌ها و یا حجم بزرگ آن جراحی لوزه‌ها را ضروری می‌کند.

به گزارش ممتاز نیوز به نقل از خورشید ؛ در این زمینه دکتر سیاوش مرادیان، جراح و متخصص گوش و حلق بینی در گفت‌وگو با خورشید، با بیان اینکه لوزه یک بافت لنفاوی در ناحیه حلق است که ابتدای ورودی دستگاه گوارش و تنفس را احاطه کرده است، می گوید: لوزه کامی از انواع لوزه‌هاست که در انتهای دو طرف زبان ملاحظه می‌شود.

همچنین لوزه‌های زبانی در بخش قاعده زبان قرار دارد که شامل توده‌هایی است که اندازه آن از یک عدس تا یک نخود ممکن است متفاوت باشد. چنانچه زبان را تا جایی که امکان دارد از دهان خارج کنیم، این توده‌ها را که در سمت راست و چپ انتهای حلق و زبان قرار گرفته‌اند می‌توانیم ملاحظه کنیم.

لوزه سوم نیز یکی دیگر از انواع لوزه‌هاست که در قسمت بینی و پشت زبان کوچک و سقف حلق قرار گرفته که از سنین ۱۳- ۱۲ سالگی به بعد کوچک می‌شود و از بین می‌رود.  وی در زمینه عملکرد لوزه‌ها اظهار می‌کند: وظیفه لوزه جذب آنتی ژن‌های مختلف شامل مواد محیطی، ویروس‌ها، میکروب‌ها، باکتری‌ها و سایر موادی است که به عنوان پروتئین‌های آنتی‌ژنی برای بدن، غریبه است. لوزه‌ها این آنتی‌ژن‌ها را به سیستم لنفاوی کل بدن ارائه می‌کند تا بدن این آنتی‌ژن‌ها را شناسایی کرده و در صورت ضرورت آنتی‌بادی یا آنتی‌کر (پادتن) لازم را تولید کند.  مرادیان دربارهٔ اینکه چرا لوزه‌ها در ابتدای زندگی انسان‌ها بزرگ می‌شود، تصریح می‌کند: جنین که در رحم، داخل مایه آمونیاتیک معلق است و تقریبا با هیچ ماده غریبه برخوردی ندارد، در بدو تولد و اولین تنفس و یا با اولین بلع شیر میکروب‌ها به‌ویژه مواد آنتی‌ژنی که در شیر وجود دارد وارد دهان نوزاد شده و اولین بخشی از بدن که این مواد را دریافت و مورد شناسایی قرار می‌دهد، سیستم لنفاوی یا لوزه‌هاست که در ابتدای ورودی گوارش قرار دارد و بزرگ شدن لوزه‌ها نیز در اثر تماس با این مواد مختلف است که در چند سال اول زندگی اتفاق می‌افتد و رفته‌رفته کوچک می‌شود.

 عواملی که جراحی لوزه را ضروری می‌کند
این عضو انجمن متخصصان گوش، حلق، بینی و سر و گردن درخصوص اینکه چه عواملی سبب می‌شود لوزه‌ها جراحی و برداشته شود، می‌گوید: چنان چه لوزه‌ها به‌ویژه لوزه‌های کامی آنقدر بزرگ باشد که عبور هوا را مختل کند به‌گونه‌ای که فرد هنگام خواب خرخر و یا مشکلات تنفس دهانی و از ناحیه بینی مواجهه شود همچنین به سبب بزرگی لوزه عبور غذا با سختی انجام شود، لوزه جراحی می‌شود.یکی دیگر از عواملی که سبب جراحی لوزه می‌شود، عفونت‌های مکرری است که لوزه پیدا می‌کند. اشخاص به‌ویژه کودکانی که بیش از
۶- ۵ بار در طول سال دچار عفونت‌های میکروبی از نوع استروپتوکوک یا آنژین چرکی شوند، بهتر است که لوزه آنها جراحی شود زیرا بیماری آنها در طول زمان و به‌دلیل استفاده بسیار از داروهای آنتی‌بیوتیک سبب ناتوانی، بی‌اشتهایی و لاغری آنها شده و از طرفی هزینه‌های مکرر مراجعه به پزشک را نیز افزایش می‌دهد. 
 
آبسه‌های لوزه از عوامل دیگری است که منجر به جراحی لوزه می‌شود. چنانچه اطراف نسج لوزه که بین لوزه و دیواره است، عفونی شود، این عفونت از داخل حفره‌های لوزه به ناحیه پشت منتقل شده و ایجاد آبسه می‌کند؛ در این صورت شخص دچار گلودرد یک طرفه شدیدی می‌شود که حتی قادر به بلع آب دهانش هم نیست. در این موارد بعد از درمان آبسه و تخلیه چرک حتما لازم است که لوزه برداشته شود زیرا اگر آبسه تکرار شود می‌تواند برای شخص خطرناک شود.

علل دیگری هم برای جراحی لوزه وجود دارد مانند بوی بد دهان. در معاینات اشخاصی که دچار این عارضه می باشند، به‌جز بزرگی ابعاد لوزه معلوم می‌شود که حفره‌های لوزه آنها در اثر التهاب‌ها و عفونت‌ها درشت شده و در نتیجه مقداری از مواد غذایی هنگام بلع وارد این حفره‌ها شده و سبب بدبویی دهان می‌شود.همچنین عوامل دیگری مانند تومورال و سرطان‌ها از علل دیگری است که لوزه حتما برداشته می‌شود.   دکتر مرادیان با اشاره به شایع‌ترین سبب جراحی لوزه می‌افزاید: از طرفی ممکن است خود لوزه ایجاد سینوزیت، التهاب و عفونت گوش میانی به‌ویژه در کودکان کند.

 در این صورت برای پیشگیری از تکرار عفونت‌ها لوزه جراحی می‌شود. وی یکی دیگر از عوامل شایع جراحی لوزه را چاقی اشخاصی ذکر می‌کند که دارای لوزه‌های بزرگ بوده و زبان کوچک‌شان آویزان است بنابراین دچار مشکلات تنفسی مانند خرخر و ایست تنفسی شبانه
می شوند.   

منبع: ممتاز نیوز
باز نشر: پورتال خبری ممتاز نیوز www.momtaznews.com

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.