ماموگرافی، سالی یک‌بار

۰۸اردیبهشت،
ممتاز نیوز :سرطان بیماری خطرناک و وحشتناکی است. از نظر گروهی، آنقدر ترسناک است که تصمیم می‌گیرند فراموشش کنند و به قولی بی‌خیال آن می‌شوند. این اشخاص فکر می‌کنند سرطان اگر بخواهد بیاید، می‌آید و کار خودش را می‌کند و کاری هم از دست من و شما ساخته نیست.

به گزارش ممتاز نیوز به نقل از جام جم ؛ شاید سبب این دیدگاه آن باشد که این گروه نمی‌دانند امروزه برای بعضی سرطان‌ها شرایط به کلی فرق کرده است. آنها نمی‌دانند حالا دیگر می‌توان با بعضی سرطان‌ها مقابله کرد و با تشخیص بموقع، از بروز عواقب ناخوشایند آن پیشگیری کرد.

چشم‌مان را روی مشکلات نبندیم

سرطان سینه شایع‌ترین سرطان‌ میان خانم‌هاست که متأسفانه بسیار از اشخاص بسادگی تسلیمش می‌شوند و زندگی‌شان را به خطر می‌اندازند.به همین سبب وقتی متخصصان پیشنهاد می‌کنند حتما معاینات و بررسی‌های دقیق برای تشخیص بموقع این بیماری انجام شود، بسیار‌ها آن را جدی نمی‌گیرند و تصور می‌کنند حتی با تشخیص سرطان هم وضع تغییر نخواهد کرد. بیماری می‌آید و سیرش را طی می‌کند.

این اشخاص چشمشان را روی واقعیت‌های علمی می‌بندند و نمی‌خواهند قبول کنند امروزه سرطان سینه بیماری‌ای قابل درمان است.به طوری‌که در کشورهای پیشرفته که خانم‌ها مرتب و سالانه ماموگرافی غربالگری را انجام می‌دهند، بیماری برای درصد بسیاری از اشخاص بموقع تشخیص داده شده و با یک جراحی ساده هم درمان می‌شود. این گروه از بیماران به سبب تشخیص بموقع، نه تنها نقص عضو نخواهند داشت که حتی ممکن است به شیمی درمانی هم نیاز پیدا نکنند.

براساس آماری که در این زمینه وجود دارد در کشور ما هم حدود ۸۷ درصد بیماران، حتی بعد از پنج سال بدون هیچ علامتی به زندگی‌شان ادامه داده‌اند. تمام این موارد ثابت می‌کند سرطان سینه با تشخیص بموقع، قابل درمان است.

دکتر عادل یزدانخواه، متخصص جراحی عمومی و فلوشیپ سرطان پستان در گفت‌وگو با «جام‌جم» تاکید می‌کند: نکته بسیار مهمی که باید مورد توجه همه زنان قرار گیرد، تشخیص بموقع سرطان سینه است. به عبارت دیگر، ما باید سرطان سینه را در مرحله‌ای تشخیص دهیم که توده سرطانی هنوز قابل لمس نیست.

تشخیص زودتر؛ زندگی بهتر

خیلی‌ها باور دارند سرطان بیماری‌ غیرقابل کنترلی است و چه آن را تشخیص دهیم و چه کاری به کارش نداشته باشیم، تفاوتی در عاقبت کار ندارد.دکتر یزدانخواه چنین طرز فکری را اشتباه می‌داند و می‌گوید: در مورد بعضی سرطان‌ها، تشخیص زودتر بیماری کمک بسیار خاصی به بیمار نخواهد کرد و شاید چندان تفاوتی در عاقبت کار ایجاد نکند، اما سرطان سینه این‌گونه نیست و تشخیص زود و بموقع این بیماری می‌تواند تاثیر بسیار بسیاری در شرایط زندگی بیمار داشته باشد.

با این حال، متأسفانه، بسیاری از خانم‌های ایرانی این موضوع را جدی نمی‌گیرند و فکر می‌کنند تشخیص بموقع توده‌های سرطانی کار دشواری است.این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در این‌باره یادآور می‌شود: متأسفانه بیشتر خانم‌ها بسیار دیر و زمانی متوجه این بیماری می‌شوند که توده بزرگ شده و دیگر نمی‌توان با درمان‌های ساده مشکل را حل کرد.

ماموگرافی یا سونوگرافی؟

چطور باید این بیماری را بموقع تشخیص دهیم تا از عوارض و عواقب ناخوشایند بعدی پیشگیری شود؟ بی‌شک این مهم‌ترین دغدغه و سوالی است که در ذهن خانم‌ها وجود دارد.دکتر یزدانخواه در این زمینه تاکید می‌کند: اگر خانم‌ها خودشان سینه‌ها را معاینه کنند، مسلما در صورتی که چنین توده‌ای وجود داشته باشد بسیار زود متوجه آن می‌شوند. همچنین در شرایطی که پزشک، آنها را معاینه کند، تشخیص می‌تواند زودتر هم صورت بگیرد.

وی با اشاره به اهمیت ماموگرافی، توضیح می‌دهد: اگر خانمی سونوگرافی انجام دهد، وجود توده حتی زودتر از آن که پزشک او را معاینه کند، تشخیص داده خواهد شد، ولی همه باید بدانند ماموگرافی زودتر از سونوگرافی نیز می‌تواند توده را پیدا کند.

به گفته این عضو هیات علمی دانشگاه، ماموگرافی حتی قبل از تشکیل سرطان مهاجم می‌تواند مشکل را تشخیص دهد که به همین سبب نیز اهمیت و ارزش فوق‌العاده‌ای در پیشگیری از ایجاد عوارض بیماری دارد.

او می‌افزاید: آن‌طور که در کشورهای مختلف نشان داده شده است، در جوامعی که هر سال ماموگرافی غربالگری انجام می‌شود، آمار مرگ و میر ناشی از سرطان سینه تا ۳۰ درصد کاهش می‌یابد. به همین سبب پیشنهاد می‌شود همه خانم‌ها از چهل سالگی، هر سال ماموگرافی را انجام دهند. البته انجام سونوگرافی همراه با ماموگرافی همیشه ضرورت ندارد.

ماموگرافی خطرناک است یا نه؟

دکتر یزدانخواه دربارهٔ این که چرا انجام ماموگرافی سالانه به خانم‌ها پیشنهاد می‌شود و نه سونوگرافی، خاطرنشان می‌کند: همان‌طور که گفته شد، سونوگرافی زودتر از معاینه بالینی می‌تواند توده را پیدا کند ولی این تشخیص دیرتر از ماموگرافی خواهد بود بنابراین بهتر است خانم‌ها به جای سونوگرافی، ماموگرافی انجام دهند که از نظر مراجع علمی نیز این روش غربالگری مناسب‌تر است.

با این حال بسیار‌ها از ماموگرافی می‌ترسند و می‌گویند عوارض و ضررهایش کم نیست. ولی اگر می‌پرسید ماموگرافی بالاخره مضر است یا مفید، باید نظر این پزشک متخصص را بدانید که می‌گوید براساس برآوردهای انجام‌شده، عوارض ناشی از ماموگرافی عددی حدود دو در یک میلیون است؛ یعنی رقمی بسیار ناچیز و نادر که واقعا ارزش ترسیدن یا انجام ندادن ماموگرافی را ندارد.

بنابراین باورهای غلطی که در این‌باره در جامعه به وجود آمده است، به هیچ‌وجه صحت نداشته و از نظر علمی نیز انجام ماموگرافی غربالگری سالانه به خانم‌ها پیشنهاد می‌شود و این کار به نفع تمام اشخاص جامعه است.

گروه‌های پرخطر چه کنند؟

دکتر یزدانخواه با اشاره به اشخاصی که در گروه‌های پرخطر قرار می‌گیرند، توضیح می‌دهد: ماموگرافی غربالگری برای گروه‌های پرخطر در سنین کمتر از ۴۰ سال هم انجام می‌شود.

به گفته وی، گروه‌های پرخطر تعریف خاصی دارند. به عنوان مثال اشخاصی که به بیماری‌های ژنتیکی مبتلا می باشند یا کسانی که چند نفر از بستگان نزدیک‌شان‌ دچار سرطان سینه یا تخمدان شده‌اند، در این گروه‌ها جای می‌گیرند که براساس تشخیص پزشک، بررسی‌ها و اقدامات لازم برای آنها انجام می‌شود.

برای ماموگرافی آماده باشید

دکتر یزدانخواه می‌گوید: بهترین زمان انجام ماموگرافی، پس از پایان عادت ماهانه یا یک هفته پس از آغاز آن است که اثر هورمون پروژسترون به حداقل می‌رسد. همچنین پیشنهاد می‌شود قبل از انجام ماموگرافی از دئودرانت‌هاو ضدعرق‌ها استفاده نکنید.خیلی‌ها هم از درد ماموگرافی می‌ترسند و به این بهانه، استفاده از این امکان مهم و ضروری را کنار می‌گذارند.

این پزشک متخصص به آنها پیشنهاد می‌کند: ممکن است بعضی اشخاص هنگام یا بعد از انجام ماموگرافی دچار درد شوند که البته مشکلی شایع است، اما به آنها پیشنهاد می‌شود یکی دو روز قبل از ماموگرافی از مسکن‌های معمولی مانند ژلوفن استفاده کنند و به همین شیوه ساده این مشکل را تاحد بسیاری برطرف سازند.

منبع: ممتاز نیوز
باز نشر: پورتال خبری ممتاز نیوز www.momtaznews.com

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.