پیشگیری از افزایش فشار خون

گردآوری توسط گروه سلامت ممتاز نیوز

پیشگیری از افزایش فشار خون

فشار خون بالا بسیار خطرناک است.

در مورد فشار خون بیشتر بدانید…

 افزایش فشارخون به شدت عملکرد سایر اعضای بدن را تحت تأثیر گذاشته و در درازمدت مشکلات جسمانی جدی مانند سکته‌های قلبی، ازکارافتادگی کلیه، بیماری‌های چشمی و سایر بیماری‌ها را ایجاد می‌کند.

آمار افراد مبتلا به فشارخون در دنیا که گفته می‌شود بیش از یک میلیارد نفر را در بر می‌گیرد و می‌رود تا سال ۲۰۲۵ به ۱٫۵ میلیارد نفر افزایش یابد، زنگ خطر این بیماری را به صدا درآورده است تا جایی که کودکان از ابتلای به این بیماری در امان نمانده و شیوع چاقی در کودکان باعث افزایش فشارخون در بین آنها شده است.

آغاز هفته سلامت در ایران همزمان با روز جهانی بهداشت فرصت مناسبی را به وجود می‌آورد تا نگاه جدی‌تری به موضوع فشارخون در کشور داشته باشیم.

مسئول برنامه فشارخون اداره پیشگیری از بیماری‌های قلبی- عروقی مرکز مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت در تعریف سبک زندگی می‌گوید: رفتارهای آدمی در طول زندگی تبدیل به عادت می‌شود و مجموعه این عادات و رفتارها یک شیوه‌ای را ایجاد می‌کند که به عنوان سبک زندگی شناخته می‌شود.

حجت‌زاده با بیان اینکه سبک زندگی در بعد بهداشتی و در زمینه بیماری فشارخون متأثر از سه عامل تغذیه، ورزش و مصرف دخانیات است، می‌افزاید: این سه عامل غیر از بیماری فشارخون می‌تواند بیماری‌های دیگری را مانند قلبی- عروقی، دیابت، سرطان و آسم تحت تأثیر قرار دهد. این عضو کمیته علمی ستاد هفته سلامت، با بیان اینکه سبک زندگی افراد در زمینه تغذیه باید متأثر از یک الگوی مناسب برای پیشگیری از فشارخون و برخورداری از یک زندگی سالم باشد، می‌گوید: یکی از موارد الگوی تغذیه سالم مصرف موادغذایی کم‌چرب است. بخشی از چربی‌های غذا هنگام پخت‌وپز مواد غذایی مانند استفاده از روغن وارد مواد غذایی می‌شود و برخی دیگر استفاده از مواد غذایی حاوی چربی است؛ مانند لبنیات یا گوشت‌های پرچربی. باید توجه داشت هنگام پخت‌وپز و آشپزی از روغن‌هایی استفاده شود که میزان درصد اسید چرب ترانس آن کمتر و میزان اسیدهای چرب غیراشباع بیشتری داشته باشد.

همچنین باید سعی شود که بین روغن جامد و مایع از روغن مایع استفاده شود مانند روغن زیتون که مناسب‌ترین روغن برای پخت‌وپز است. از طرفی مصرف موادغذایی کم‌چرب توصیه می‌شود به‌عنوان مثال گوشت سفید مانند مرغ و ماهی درصد چربی کمتری نسبت به گوشت قرمز دارد و چنانچه از گوشت قرمز استفاده می‌شود باید سعی شود چربی‌های گوشت به‌طور کامل جدا شود. همچنین نوع پخت‌وپز نیز مهم است که باید غذاها بیشتر به صورت آب‌پز و کبابی یا بخارپز استفاده و از سرخ کردن مواد غذایی خودداری شود.

حجت‌زاده، همچنین مصرف ۵ وعده میوه و سبزی در روز و مصرف حداقل نمک را به عنوان یک الگوی صحیح غذایی به‌ویژه برای پیشگیری از ابتلای به بیماری فشارخون مفید می‌داند و اظهار می‌کند: نخستین قدم برای مصرف کم‌نمک این است که سر سفره از نمکدان استفاده نشود. همچنین سعی شود از مصرف موادغذایی کاملا شور مانند چیپس و پفک و مواد غذایی فرآوری‌شده مانند غذاهای کنسروی که دارای سدیم بالایی هستند، خودداری شود.

از طرفی مصرف موادغذایی مانند سوسیس، کالباس، همبرگر و پیتزا که جزو مواد غذایی فرآوری هستند، به حداقل برسد. این کارشناس اداره پیشگیری از بیماری‌های قلبی- عروقی، همچنین گنجاندن مصرف آجیل را در برنامه تغذیه روزانه به‌ویژه به دلیل دارا بودن خاصیت کاهش چربی خون مفید می‌داند و بیان می‌کند: چربی دانه‌ها و آجیل از نوع غیراشباع است و مصرف آن‌ به‌ویژه دانه‌هایی مانند گردو باعث کاهش کلسترول خون می‌شود؛ اما توصیه می‌شود دانه‌‌ها به صورت خام و غیر بوداده که شور نباشد و در حد بسیار محدود مصرف شود؛ زیرا باعث چاقی می‌شود.

پیشگیری از فشارخون با فعالیت بدنی

حجت‌زاده یکی دیگر از اشکال سبک زندگی سالم را در انجام فعالیت‌های بدنی می‌داند و می‌گوید: برای برخورداری از شیوه زندگی سالم که در پیشگیری از فشارخون نیز مفید است، داشتن فعالیت بدنی به صورت تحرک جسمی توصیه می‌شود و بنابراین در بحث فعالیت بدنی نمی‌خواهیم توصیه به انجام یک فعالیت ورزشی جدی داشته باشیم زیرا بسیاری از افراد وقت و حوصله انجام فعالیت ورزشی جدی را ندارند اما انجام فعالیت جسمی در زندگی روزمره امکان‌پذیر است. مانند داشتن یک پیاده‌روی ساده که اگر کمی تند باشد می‌تواند نتیجه بهتری داشته باشد به شرط اینکه از کفش‌های ورزشی مناسب استفاده شود تا به زانو و پا آسیبی وارد نشود. باید در نظر داشت فعالیتی می‌تواند تأثیر مثبت بر قلب و عروق داشته باشد که از شدت متوسطی برخوردار باشد، به عبارت دیگر انجام فعالیت بدنی باید در حدی باشد که فرد عرق کرده، ضربان قلب او افزایش یافته و تنفس او سریع شود اما افزایش تنفس باید در حد متوسط باشد و در حدی نباشد که فرد آن‌قدر به نفس زدن بیفتد که به عنوان مثال بریده‌‌بریده صحبت کند.

از طرفی فعالیت بدنی باید حداقل ۵ روز در هفته و هر بار نیم ساعت انجام شود. این عضو کمیته علمی ستاد هفته سلامت همچنین انجام فعالیت‌های ساده روزمره زندگی را در مصرف کالری مؤثر می‌داند و اذعان می‌کند: برخی از فعالیت‌های ساده زندگی هر چند تأثیری در سلامتی قلب و عروق ندارد اما در کاهش کالری تأثیر بسزایی دارد؛ بنابراین افرادی که دارای اضافه‌وزن هستند، سعی کنند با انجام فعالیت‌های کوچک، کالری بدن خود را بسوزانند مانند برخاستن از جا و تغییر کانال‌های تلویزیون به جای استفاده از دستگاه کنترل آن.

مصرف نکردن دخانیات

پرهیز از مصرف دخانیات یکی دیگر از سبک‌های زندگی سالم در زمینه بهداشتی را تشکیل می‌دهد که حجت‌زاده با اشاره به آن می‌افزاید: مصرف دخانیات باعث افزایش فشارخون شده و بنابراین ضروری است افرادی که دخانیات مصرف می‌کنند با تصمیم و اراده آن را ترک کنند و چنانچه از عهده ترک دخانیات برنمی‌آیند، می‌توانند با مراجعه به کلینیک‌های ترک سیگار و با کمک مواد حاوی نیکوتین سیگار را ترک کنند.

 منبع : تالاب

— .

تکناز » پزشکی و سلامت
باز نشر: سایت خبری تحلیلی ممتاز نیوز www.momtaznews.com

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.