گن لاغری، گوشواره و چسب اثر چندانی در “کاهش وزن” ندارند

اردیبهشت ۱۴۰۳

رئیس پژوهشکده غدد داخل ریز ومتابولیسم گفت: گن لاغری، گوشواره و چسب اثر چندانی در کاهش وزن ندارند و فقط اصلاح شیوه تغذیه و افزایش فعالیت بدنی در کاهش وزن موثر است.

به گزارش گروه علمی باشگاه خبرنگاران به نقل از وب دا؛ دکتر فریدون عزیزی به مناسبت برگزاری چهارمین کنگره پیشگیری و درمان چاقی ایران که از ۱۳ تا ۱۵ آذرماه سال جاری در محل سالن همایش‌های امام خمینی (ره) دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار می گردد، به مطالعات انجام شده در اشخاص بالای ۳۰ سال در کشور اشاره داشت و تصریح کرد: ۱۷ میلیون نفر دچار اضافه وزن می باشند و ۷ میلیون نفر چاقند که در این میان حدود ۴۳ درصد مردان می باشند و ۵۷ درصد نیز زنان می باشند.

وی به افزایش وزن در کودکان اشاره کرد و گفت: چاقی در کودکان رو به افزایش است و به طور کلی پانزده درصد از کودکان چاق می باشند که این آمار در بعضی از استان‌ها نیز به ۲۳ درصد نیز می‌رسد که در مورد اشخاص بالغ می توان گفت که سالانه یک درصد به اشخاص چاق و اضافه‌وزن‌دار اضافه می‌شود.

رئیس انجمن پیشگیری و درمان چاقی، مهمترین عامل پیشگیری از چاقی و درمان آن در حال حاضر را اصلاح سبک زندگی دانست و گفت: میزان تغذیه و فعالیت بدنی نیز در این امر دخیل است البته مسائل روانی و استرس نیز دخالت دارند اما میزان کمتری را به خود اختصاص می‌دهند.

دکتر عزیزی عمل جراحی را یکی از پیشرفت‌های موجود برای درمان چاقی عنوان کرد و گفت: عمل جراحی برای آن دسته اشخاص دیابتی و چاق است که به هیچ وجه دیابتشان قابل کنترل نیست یا نمایه توده بدنی بالای ۴۰ دارند و به چاقی مفرط مبتلا می باشند که عوارض چاقی در این دسته از اشخاص از عوارض عمل جراحی بیشتر است.

وی موفقیت آمیز بودن این اعمال جراحی را بسیار توصیف کرد و گفت: البته این عمل‌ها ۱۰ تا ۲۰ درصد نیز عوارض دارند و باید عمل‌های جراحی توسط پزشک متخصص و همچنین پزشک غدد پیشنهاد شود.

دکتر عزیزی به قرص‌های لاغری موجود در بازار اشاره داشت و گفت: قرص‌های غیر طبی که از چین یا کشورهای دیگر وارد می‌شوند با عوارض بسیاری همراهند اما قرص‌هایی در ایران وجود دارند که مورد تائید وزارت بهداشت می باشند و بین ۳ تا ۵ کیلو از وزن می‌کاهند که عوارض کمتری بجا می‌گذارند؛ البته مصرف آن باید توسط پزشک معالج تجویز شود.

وی قرص‌های موجود در عطاری را تائید نکرد و گفت: این داروها نیز می‌توانند خطرات جبران ناپذیر و غیر قابل برگشتی داشته باشند.

 استفاده از گن‌ها و گوشواره لاغری، چسب‌ها و تبلیغات ماهواره‌ای در کاهش وزن بی تاثیر است

رئیس انجمن پیشگیری و درمان چاقی به استفاده اشخاص از گن‌های لاغری، گوشواره لاغری و چسب‌ها و تبلیغات ماهواره‌ای برای کاهش وزن اشاره داشت و افزود: استفاده از این موارد اثرات بسیاری در کاهش وزن نخواهند داشت و اگر هم کاهش وزن به دنبال داشته باشند اثرشان موقتی است و با عوارضی نیز همراه خواهد بود.

رئیس پژوهشکده غدد داخل ریز و متابولیسم به رژیم غذایی در زنان باردار اشاره داشت و گفت: رژیم‌های لاغری بسیار موثر نباید در زنان باردار انجام شود چرا که می‌تواند مخاطراتی برای جنین به دنبال داشته باشد.

وی گرفتن رژیم غذایی در بیماران مختلف حتی با داشتن صرع را منوط به ارائه برنامه رژیم توسط متخصص تغذیه عنوان کرد و تصریح کرد: متخصص تغذیه می‌تواند با توجه به بیماری اصلی فرد، برنامه رژیم غذایی تنظیم کند.

 کاهش وزن ۵ تا ۱۰ درصدی در ۶ ماه مطلوب است

رئیس انجمن پیشگیری و درمان چاقی به کاهش وزن ۵ تا ۱۰ درصدی در ۶ ماه اشاره داشت و گفت: این محدوده کاهش وزن مطلوب است یعنی اگر فرد ۱۰۰ کیلوگرم وزن داشته باشد باید در ۶ ماه ۵ تا ۱۰ کیلو گرم کاهش وزن داشته باشد.

وی به رژیم‌های غذایی معقول اشاره داشت و گفت: اینکه اشخاص در یکی دو ماه وزن خود را بسیار سریع پایین می‌آورند مورد تائید ما نیست چرا که می‌تواند با عوارض بسیاری همراه باشد و حتی نگه داشتن این کاهش وزن نیز امکان‌پذیر نیست.

رئیس انجمن پیشگیری و درمان چاقی به کودکان تهرانی اشاره داشت و گفت: ۱۸ درصد کودکان تهرانی چاق می باشند که این آمار در استان‌های مختلف متفاوت و بین ۳ تا ۲۳ درصد است که استان ایلام و سیستان و بلوچستان با ۳ درصد در پایین جدول جای دارند و استان‌های شمالی و شهرهایی که وضع اقتصادی بهتری دارند در بالای جدول می باشند و ۲۳ درصد کودکان و نوجوانانشان چاق می باشند و هرچه از روستای به شهر نیز نزدیکتر باشیم و زندگی شهری و رفاهی بیشتر باشد این آمار افزون‌تر است.

وی به توده بدنی بالای ۴۰ در اشخاص چاق اشاره داشت و گفت: احتمال ابتلا به بیماری و مرگ و میر در این اشخاص ۲٫۵ تا ۳ برابر بیشتر از اشخاص دیگر است.

رئیس انجمن پیشگیری و درمان چاقی اپیدمی اضافه وزن در کودکان را پیشرو و نگران کننده عنوان کرد و افزود سبب واضح آن کم تحرکی، در دسترس بودن مواد غذایی و نشستن مداوم ۶ تا ۸ ساعته برای تماشای برنامه‌های تلویزیونی و بازی‌های کامپیوتری است که هر سه عامل آن به افزایش وزن در کودک می‌انجامد.

وی به مطالعات این انجمن بر روی ۱۵ هزار نفر در شهر تهران و در محدوده زمانی ۱۳ سال اشاره داشت و گفت: با مداخلاتی که در شیوه زندگی اشخاص در گروه‌های سنی مختلف انجام داده‌ایم توانسته‌ایم مصرف سیگار و دخانیات را تا یک سوم کاهش دهیم و عوامل خطر و دیابت و افزایش چاقی را نیز کاهش دهیم که چون ما عامل اجرایی نیستیم و فقط برنامه‌ها را پیشنهاد می‌کنیم قصد داریم این برنامه‌ها را که سبب تغییر در شیوه زندگی و کاهش عوامل خطرساز شده است را به وزارت بهداشت و درمان پیشنهاد کنیم.

 در دنیا ۵۰۰ میلیون نفر اضافه وزن دارند

براساس این گزارش، دبیر علمی چهارمین کنگره پیشگیری و درمان چاقی ایران نیز گفت: در دنیا ۵۰۰ میلیون نفر اضافه وزن دارند، یا چاق می باشند و ۳۶۰  تا ۴۰۰ میلیون نفر هم دیابت دارند پس می‌توان گفت چاقی و دیابت اپیدمی دوقلوی قرن ۲۱ می باشند.

دکتر حسین دلشاد افزود: چاقی معضل امروز جوامع صنعتی است و طبق آمار سازمان بهداشت جهانی ۵۰۰ میلیون نفر در دنیا اضافه وزن دارند یا چاق می باشند و در کنار اینها ۳۶۰ تا ۴۰۰ میلیون نفر هم دیابت دارند که تا سال ۲۰۳۰ این آمار به ۵۵۰ میلیون نفر می‌رسد و می‌توان گفت که چاقی و دیابت اپیدمی دوقلوی قرن ۲۱ می باشند.

رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و درمان چاقی پژوهشکده غدد داخل ریز و متابولیسم تصریح کرد: شیوع چاقی در کشورهای در حال توسعه و از جمله ایران روز به افزایش است که به همین سبب به همت دکتر عزیزی انجمن علمی چاقی تشکیل شد که از اهداف و سیاست‌های آن تدوین راهکارهای موثر در پیشگیری از بروز چاقی با انجام پژوهش‌های مختلف و ارسال آن به وزارت بهداشت و اشخاص مسئول است.

انتهای پیام/


باشگاه خبرنگاران
باز نشر: پورتال خبری ممتاز نیوز www.momtaznews.com

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.