سوال و جواب های شرعی درباره صیغه موقت

گردآوری توسط گروه روانشناسی ممتاز نیوز

سوالات شرعی درباره صیغه موقت
بر اساس آیه شریفه «فَمَا اسْتَمْتَعْتُمْ بِهِ مِنْهُنَّ فَآتُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ فَریضَهً» (نساء، ۲۴) ازدواج متعه تشریع شده است.

ازدواج در اسلام دو نوع می باشد.۱- ازدواج دائم ۲- ازدواج موقت(متعه). ازدواج موقت در اسلام یک ازدواج شرعی است و مثل ازدواج دائم، دارای خطبه عقد، مهریه و عده طلاق است.

در هر دو ازدواج، فرزندان، متعلق به والدین می باشد. در هر دو ازدواج طلاق مطرح است. ولی طلاق در ازدواج موقت به تمام شدن زمان عقد و یا بخشیدن زمان باقی مانده توسط شوهر، می باشد و طلاق، در عقد دائم به اجرای صیغه طلاق و حضور دو شاهد عادل است. تنها تفاوت ازدواج موقت با دائم در این است که بر مرد، نفقه زن(تهیه خوراک، پوشاک و مسکن) واجب نیست. در ازدواج موقت، بعد از تمام شدن زمان ازدواج و یا بخشیدن بقیه زمان توسط مرد، زن باید ۴۵ روز عده نگهدارد تا بتواند با مرد دیگری ازدواج نماید.


ازدواج موقت برای کسانی تشریع شده است که ازدواج دائم  برایشان میسور نیست. یا زنی که شوهرش فوت کرده و با وجود داشتن چند بچه یتیم، امکان رها کردن فرزندان و ازدواج دائم را ندارد؛ و جهت کنترل غریزه جنسی ازدواج موقت می کند.
نکته ای که باید مراعات شود این است که اگر زنی به عقد موقت درآمد و با تمام شدن زمان عقد، از همسرش جدا شد؛ اگر عده نگه ندارد؛ ازدواج با ایشان در حکم زنا است. زنانی که پولی می گیرند و بدون خواندن خطبه عقد با کسی رابطه جنسی برقرار می کنند؛ زناکار محسوب می شوند. همچنین زنانی که خطبه عقد می خوانند و بعد از تمام شدن مدت ازدواج، بدون این که عده ۴۵ روزه نگهدارند، به عقد مرد دیگری در می آیند این هم در حکم زنا است.

لذا صیغه موقت برای زنی که قبلا شوهر کرده و طلاق گرفته و یا شوهرش فوت کرده است؛ در  صورتی درست است که زمان عده وفات و یا عده طلاق او تمام شده باشد. بر اساس آموزه های دین مبین اسلام ، زن نمی تواند هر روز به عقد یک مرد درآید؛ چه در عقد دائم و چه در عقد موقت. ولی زنی که یائسه شده(از سن عادت گذشته و عادت ماهانه نمی بیند) برای ازدواج(چه دائم و چه موقت) نیاز به گذشت عده ندارد.

ازدواج موقت با زنی صحیح است که اگر قبلا به عقد موقت مردی درآمده، عده اش که ۴۵ روز است بگذرد تا بتواند به عقد موقت مرد دیگری درآید. زن در هنگام عقد دائم و موقت، نباید در عده طلاق باشد.

تذکر:
عده در ازدواج موقت چه مدتی است؟
عِدِّه مدت زمانی است که زن پس از جدایی یا مرگ شوهرش باید از ازدواج خودداری کند. در ازدواج موقت این مدت با توجه به نوع پایان ازدواج و شرایط باروری زن یا بارداری او متغیر است که ذیلا به آن اشاره میشود.
۱٫ اگر زن حیض میبیند باید به اندازه دو حیض کامل عده نگهدارد
۲٫ اگر زن حیض نمیبیند باید ۴۵ روز عده نگهدارد
۳٫ اگر زن حامله باشد، تا زمان زایمان باید عده نگهدارد
۴٫ اگر زن همسرش فوت کند باید ۴ ماه و ۱۰ روز عده نگه دارد

مواردی که لازم نیست عده نگهدارد:
۱٫ اگر زن با شوهر نزدیکی نکرده باشد
۲٫ اگر زن یائسه باشد.
۳٫ اگر نه سال زن تمام نشده باشد، هرچند شوهرش با او نزدیکی کرده باشد.

نکته:
۱٫ در ازدواج موقت، رضایت طرفین و خواندن صیغه کافی است و نوشتن و شاهد گرفتن لازم نیست.
۲٫ خود زن و مرد می‌توانند صیغه عقد را بخوانند. ابتدا مدت عقد (از یک ساعت تا چند سال) و میزان مهر (مثلاً از هزار تومان تا …) را معین کنند و بعد صیغه عقد را بخوانند. 

کدام مراجع اذن پدر را در ازدواج موقت ضروری می دانند؟
آیات عظام امام خمینی(ره)، شبیری زنجانی، تبریزی و نوری همدانی عقیده دارند اذن پدر در ازدواج موقت لازم است. آیه الله سیستانی هم پیرو همین نظر هستند اما در دختری که متصدی امور زندگی خودش باشد اذن پدر را بنا بر احتیاط واجب لازم می‌دانند نه به فتوا.

آیه الله سیستانی در پاسخ به استفتای یکی از مقدانشان که پرسیده بود: «آیا صحیح است که اگر دختری بالغ باشد از نظر فکری و سنی، می تواند بدون اطلاع پدر صیغه پسری شود که بعد ها قصد ازدواج دارند؟» پاسخ داده اند: «صحّت ندارد و اذن پدر لازم است حتی اگر مستقل در شۆون زندگی باشد بنابر احتیاط واجب در این صورت.» اما در پاسخ به سوال دیگری با این مضمون که «اگر دختر و پسر ندانند که اجازه ی پدر دختر برای عقد موقت لازم است و بعد از جاری شدن عقد متوجه آن موضوع بشوند عقد آنها چه حکمی دارد؟» گفته اند عقد باطل است.

سوال: حکم ازدواج موقت با دختر باکره چیست؟
اکثر مراجع فعلی، عقد نکاح (موقت یا دائم) با دختر باکره را مشروط به اجازه پدر و در صورت فقدان پدر، جد پدری می‏دانند، ولی اگر باکره نباشد و یا پدر و جد پدری نداشته باشد، نیازی به اجازه نیست.

اکثر مراجع عظام در این خصوص می فرمایند: دخترى که به حد بلوغ رسیده و رشیده است، یعنى مصلحت خود را تشخیص مى‏ دهد، اگر بخواهد شوهر کند، چنانچه باکره باشد باید از پدر یا جدّ پدرى خود اجازه بگیرد. و اگر پدر و جدّ پدرى غایب باشند، به طورى که نشود از آنان اذن گرفت و دختر هم احتیاج به شوهر کردن داشته باشد لازم نیست از پدر و جدّ پدرى اجازه بگیرد و نیز اگر دختر باکره نباشد در صورتى که بکارتش بوسیله شوهر کردن از بین رفته باشد، اجازه پدر و جد لازم نیست. ولى اگر بواسطه وطى به شُبهه یا زنا از بین‏ رفته باشد، احتیاط مستحبّ آن است که اجازه بگیرند[۱].

در این باره آیات عظام خامنه ای، فاضل لنکرانی، صافی، مکارم، وحید، تبریزی می فرمایند: بنابر احتیاط واجب، باید از پدر یا جد پدریِ خود اجازه بگیرد.[۲]
حضرت آیه الله العظمی بهجت ره می فرماید: بنابر احتیاط تکلیفا اجازه شرط است.[۳] (یعنی هر چند عقد بدون اجازه پدر باطل نیست، اما گناه و معصیت است).


لازم به ذکر است که رشیده به دختری اطلاق می گردد که مصلحت خود را تشخیص می دهد و به دور از فشار هیجانات و تحریکات شهوانی تصمیم می گیرد و به آینده خود و خانواده و حیثیت خانوادگی توجه دارد. اما دختری که از بلوغ عقلی برخوردار نیست و نمی تواند راجع به آینده تصمیم بگیرد و خیر و صلاح خود و خانواده اش را نمی داند، هر چند سنّش زیاد باشد، رشیده نخواهد بود و بدون اذن پدر یا جد پدری نمی تواند ازدواج کند.

گفتنی است اکثر فقها در این مسئله اتفاق نظر دارند در مواردی که پدر و جدّ پدری غایب باشند به طوری که نشود از آنان اجازه گرفت و دختر نیاز مبرم به ازدواج داشته باشد، یا همسر مناسبى براى دختر پیدا شده که شرعاً و عرفاً هم کفو اوست و پدر و جد پدرى، بدون جهت مانع مى‏ شوند و سخت گیرى مى‏ کنند،[۴] لازم نیست از پدر و جد پدری اجازه بگیرد.[۵]

 

– if this is your content and you’re reading it on someone else’s site, please read the FAQ at momtaznews.com/content-only/faq.php#publishers.

پورتال ایران
باز نشر: سایت خبری تحلیلی ممتاز نیوز www.momtaznews.com

تا این لحظه ۷نظر ثبت شده
  1. امید:

    با سلام
    زنی را در سن ۴۰ سالگی زمانی که من تنها ۳۰ سال داشتم صیغه کردم و مدت دوسال با وی بودم. سالها قبل از این همین زن دختری را از مردی دیگر آورده بود که زمانی که من زن را صیغه کردم دو سال بود که این دختر ازدواج هم کرده بود و من اصلا حتی یکبار نیز او را ندیده بودم. حالا که ده سال از آن زمان گذشته و من این زن را مدتها پیش طلاق داده ام و دخترش نیز از شوهرخودش طلاق گرفته است و نیازمند نیز می باشد می توانم با دختری که شرحش آمد صیغه بخوانم. اگر نه چرا؟ مگر در سوره ۲۳ نسا خداوند به صراحت دو شرط دخول و پرورش یافتگی در دامان ناپدری را در کنار هم نیاورده است؟ من اصلا این دختر را ندیده ام امروز سالهاست که مادرش را هم ندیده ام پس چرا این دختر را نمی توانم صیغه کنم . مگر نه اینست که قرآن برای عوام آمده چرا موضوع را اینقدر می پیچانید. در اصل اینکه خدا ازدواج با دختر زن را حرام فرموده بخاطر اینست که غالبا دخترهای این زنها کودکند و در دامان ناپدری پرورش می یابند و نباید ناپدری به آنها آزاری برساند و الحق که باید دید پدرانه به آنها داشته باشد ولی در مورد این موضوع خاص که حتی دختر این زن قبل از صیغه شدن مادرش ازدواج هم کرده بوده و ۲۰ ساله هم بوده چرا نمیتوان با وجود جدا شدن از همسرش صیغه جاری نمود؟

  2. کیان:

    سلام
    لطفا بفرمایید اگر چنانچه در ازدواج موقت زوج فرزند نخواهد ولی زوجه اصرار بر آن داشته باشد، آیا میتوان در شروط صیغه ذکر نمود که اگر فرزندی حاصل شد متعلق به زوجه بوده و با نام خانوادگی وی شناسنامه صادر گردد.
    با تشکر

  3. زنم را طلاق دادم ولی در زمان عده باجهل به مسئله وی را صیغه موقت کردم طوری که اتمام صیغه یک ماه بعد از اتمام عده است. حکم چیست ایا بااتمام صیغه ط:

    باتشکر سوالم را در کادر بالا نوشتم

  4. محمدی:

    با عرض سلام و خسته نباشید.من چندوقت پیش با ی دختر صیغه محرمیت خوندم در حضور ودر و مادرش با اجازه کاملشان..و قرار بود چندروز بعدش عقد رسمی کنیم و الان دختر از من طلاق میخواد آیا من میتونم طلاقش ندم

  5. سید علی:

    سلام پدر من دو زن داشته است و من از زن دوم هستم . آیا مادر من به شوهر خواهرم که از زن اول است یعنی داماد ما محرم میشود؟
    الان که پدرم فوت کرده است آیا شوهر خواهرم میتواند با مادرم ازدواج کند؟

  6. حسن:

    باسلام.دختر بچه ی ۴ ساله ای را برای اینکه با عموی بنده محرم شود به صیغه ۱۰ ساله پدربزرگ بنده درآورده اند.پدربزرگ من فوت شده و هیچ گونه رابطه جنسی با آن دختر نداشته و اصلا بعید میدانم از فلسفه این صیغه اطلاع کافی داشته باشد.و این صیغه صرفا جهت محرمیت آن دختر با عمویم خوانده شده شده است.اکنون آن دختر بزرگ شده و من میخواهم با او ازدواج کنم.آیا این امر ممکن است؟هیچ راهی وجود دارد..؟آن دختر به سن عقل نرسیده بود و حال از این اتفاق ناراحت است.باتوجه به این موضوع:
    با توجّه به این که طبق مادّه ۱۶ بند ۳ کنوانسیون محو اشکال تبعیض علیه زنان، ازدواج کودک غیر قانونى اعلام شده، و کودک در عرف بین المللى به کمتر از ۱۸ سال اطلاق مى شود، ازدواج دختران کمتر از ۱۸ سال چه حکمى دارد؟
    آیت الله مکارم پاسخ داده اند: در صورتى که بالغ شرعى باشند و نیز رشد جسمانى، و رشد کافى عقلى براى تصمیم گیرى در امر ازدواج داشته باشند، مانعى ندارد
    پس با این حساب دختری که ۴ ساله باشد را نباید صیغه کرد.چرا که به سن عقل نرسیده و نمیتواند تصمیم گیرنده باشد.آیا صیغه ای که بدون اندیشیدن صورت گرفته باشد صحیح است؟صیغه ای که آینده ی کار را در آن در نظر نگرفته اند.حال دو جوان که اینقدر یکدیگر را دوست دارند چه میشود.لطفا راهنمایی کنید که در چه صورتی امکان این وجود دارد که این صیغه باطل باشد و صحیح انجام نشده باشد.تنها امیدواری ما این است که این صیغه شرایط لازم را نداشته و از اساس باطل بوده باشد.
    سوال آخرم..آیا ازدواج دختر ۴ ساله بدون اذن پدر صحیح است..؟
    پدری ک از مادر دختر طلاق گرفته و به وسیله یک برگ کاغذ به مادر دختر اجازه داده ک میتواند با هر فردی ازدواج کند.حضور پدر برای انجام صیغه واجب نیست؟حکم این صیغه که بدون حضور پدر خوانده شده چیست؟چون در آن زمان خیلی از دفاتر حاضر به خواندن این صیغه نشده اند و میگفتند پدر دختر باید حضور داشته باشد..و در آخر این صیغه بدون حضور پدر و با داشتن آن کاغذ توسط روحانی مسجد محل خوانده شد..
    و آیا این کار درستی بود؟دختری را برای اینکه به عمویم محرم شود به نکاح پدربزرگم در آوردند..بله درست است که در آن زمان یک مشکل حل شد.ولی در زمان حال دو مشکل اضافه شد.دختری ک مرا دوست دارد و من که همیچنین اورا دوست دارم…دو جوان..با سن ۲۲ و ۲۳٫٫ممکن است بعید میدانم بتوانیم با کس دیگری ازدواج کنیم و ممکن است این موضوع باعث به گناه افتادن ما شود..در احکام امام خمینی مسئل ۲۳۷۵ میگویند درصورتی که مفسده ای برای دختر نداشته باشد نکاح دختربچه صحیح است.درصورتی که داشته باشد میتواند وقتی به سن عقل رسید بهم بزند.آیا این مفسده نیست؟
    و در آخر..آیا واقعا هیچ راه حلی نیست؟

  7. علی:

    با سلام اگر یک نفر زنش را طلاق دهد وپسرش هم از معافیت موقت سربازی به مدت ۳۰ ماه کفالت مادر استفاده کند ایا می تواند مدت ۳۰ ماه را از صیقه استفاده کند وزندگی عادیش را ادامه دهدواگر بلی از چه نوع صیغه وچه طوری میتواند استفاده کند متشکرم

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.