۱۱ نکته برای بهبودی سریع‌تر مادران سزارینی

گردآوری شده توسط گروه بهداشت و سلامت ممتاز نیوز


استراحت کردن به میزان کافی طی چند هفته پس از زایمان، به مادران پیشنهاد می گردد. سعی کنند زمانی که نوزادشان خواب است، استراحت کنند، زیرا بدن در طی استراحت و خواب بهتر می تواند زخم های خود را التیام بخشد.


مادر و نوزاد

متاسفانه امروزه در کشور ما، بسیاری از خانم های باردار ترجیح می دهند با سزارین، نوزاد خود را به دنیا بیاورند و اکثرا به سبب ترس از درد زایمان طبیعی، سزارین را انتخاب می کنند.

از طرف دیگر هم متخصصان زنان و زایمان، هیچ گونه توجیهی برای زایمان طبیعی این گونه اشخاص انجام نمی دهند و به خواسته این مادران روی خوش نشان می دهند.

در طی زایمان سزارین به سبب جراحتی که به وجود می آید، مادر باید راهکارهای مراقبتی را انجام دهد تا با تسریع روند بهبودی به خود و نوزادش کمک کند.

راهکارهایی که در این خصوص به این مادران پیشنهاد می کنیم شامل موارد زیر می باشد :

۱- پزشک متخصص پس از انجام سزارین، باید مادر را توجیه کند که پس از مدتی تحرک نسبی داشته باشد و در صورت امکان چند قدمی راه برود. تحرک مادر مانع از لخته شدن خون او می گردد و در تسریع روند بهبودی او موثر است. البته لازم به ذکر است که به سبب تاثیر داروهای بیهوشی، مادر باید با کمک پرستار، راه برود. در غیر این صورت ممکن است دچار سرگیجه شود و به زمین بیفتد و صدماتی را به مادر وارد کند.

مادران سزارینی باید مقادیر بسیاری مایعات و به خصوص آب بنوشند تا توانایی بدن برای التیام زخم ها افزایش پیدا کند

۲- بعضی مادران از مصرف داروهای مسکن به سبب تاثیر آنها بر روی شیرشان، اجتناب می کنند. اما در اکثر موارد درد ناشی از سزارین آنقدر بسیار است که مادر از تحمل آن عاجز می گردد و در روحیه او تاثیر بد گذاشته و به نوزاد هم منتقل می گردد. بنابراین باید داروهای مسکن مصرف شود. پزشکان معمولا داروهایی را تجویز می کنند که کمترین تاثیر را بر شیر مادر دارند.

۳- به مادران سزارینی پیشنهاد می گردد در روزهای اول پس از زایمان، پیاده روی سبک را جزء برنامه های روزانه خود قرار دهند. پیاده روی سبب می گردد تا جریان خون، بهتر و سریع تر در بدن به گردش درآید و زخم ناشی از عمل سزارین به سرعت بهبود پیدا کند.

۴- مادران سزارینی باید مقادیر بسیاری مایعات و به خصوص آب بنوشند تا توانایی بدن برای التیام زخم ها افزایش پیدا کند.

۵- به مادران سزارین پیشنهاد می گردد از بلند کردن اجسام، جدا اجتناب کنند. حتی بلند کردن نوزاد در روزهای اول، می تواند به سلامتی مادر لطمه وارد کند. فشاری که به ناحیه شکم و کمر مادر وارد می گردد، ممکن است مدت زمان التیام زخم های عمل سزارین را به تاخیر بیندازد و یا حتی بخیه ها را پاره کند.

۶- انجام کارهای خانه مانند پختن غذا، شستشو، گردگیری و … در روزهای اول زایمان برای مادران سزارینی اصلا مناسب نیست. بنابراین پیشنهاد می گردد برای مدتی پس از زایمان، از کسی برای انجام کارهای خانه و نگه داشتن نوزاد کمک بگیرند مثل نزدیکان و یا پرستار بچه.

به این دسته از مادران باید گفت، توانایی شما به سبب انجام عمل جراحی سزارین کم شده است و دیگر نباید توقع انجام کارهای روزانه را مثل قبل داشته باشید. شما مادر شده اید و باید مراقب سلامتی خود و نوزادتان باشید.

۷- استراحت کردن به میزان کافی طی چند هفته پس از زایمان، به مادران پیشنهاد می گردد. سعی کنید زمانی که نوزادتان خواب است، استراحت کنید، زیرا بدن در طی استراحت و خواب، بهتر می تواند زخم های خود را التیام بخشد. بنابراین اگر نوزادی دارید که دائما گریه و بیقراری می کند و مانع خوابتان می گردد، از فردی بخواهید تا در مراقبت از نوزادتان، به شما کمک کند.

مادرانی که سزارین شده اند، باید مراقب بخیه های شکم خود باشند و آنها را بررسی کنند تا دچار عفونت و خونریزی نشود

۸- اگر چند روز پس از زایمان احساس کردید که باید به گردش و تفریح بروید تا حال و هوایتان عوض شود، فرصت را از دست ندهید. هوای تازه و تفریح برای ارتقای روحیه مادران، بسیار مناسب است.

۹- مادرانی که سزارین شده اند، باید مراقب بخیه های شکم خود باشند و آنها را بررسی کنند تا دچار عفونت و خونریزی نشود. گاهی به سبب فعالیت بیش از حد مادر، بخیه خونریزی می کند. اگر میزان استراحت خود را در طی خونریزی افزایش دهید، مطمئنا روند بهبودی را طی خواهید کرد.

۱۰- شوهر نقش مهمی را در انجام کارهای منزل ایفا کند. اگر شوهر بتواند محیط خانه را امن نگه دارد و از زن توقعی غذاپختن و نظافت و … در طی چند هفته اول زایمان نداشته باشد، مادر با خیالی آسوده از نوزاد خود مراقبت می کند و بهبود زخم بخیه شکم او هم تسریع پیدا می کند.

۱۱- به مادران سزارینی پیشنهاد می گردد تمام وسایل لازم برای نوزاد خود را در دسترس قرار دهند تا زمانی که به آنها نیاز دارند مجبور به صرف وقت و انرژی برای یافتن آنها نباشند، وسایلی مانند پوشک نوزاد، پستانک، لباس بچه و … .

زهره لطیفی

بخش سلامت ممتاز


مطالب مرتبط:

سزارین یا زایمان طبیعی

مقایسه ای بین سزارین و زایمان طبیعی

خطرات سزارین برای مادر و کودک

۱۵ پرسش و پاسخ دربارهٔ سزارین

مراقبت‌های قبل و بعد از سزارین

چه مواقعی مادر باید سزارین شود؟

اگر می‌خواهید زایمان طبیعی داشته باشید

فواید زایمان طبیعی برای مادر و نوزاد

… درحال بارگذاری


سایت موسسه فرهنگی تبیان > بخش سلامت
باز نشر: پورتال خبری ممتاز نیوز www.momtaznews.com

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.