۶ مزیتی که شیردهی برای مادر دارد

گردآوری شده توسط گروه بهداشت و سلامت ممتاز نیوز


شیردهی کالری مصرفی در بدن مادر را افزایش می دهد. مادران شیرده ۵۰۰ تا ۸۰۰ کالری بیشتر از مادران غیر شیرده می سوزانند، حتی زمانی که فعالیت کاملا مشابهی دارند. لذا شیردهی سبب کاهش وزن اضافی مادر می گردد.


شیردهی مادر

تصمیم گیری برای انتخاب نحوه تغذیه فرزندان یک مساله کاملا شخصی است. اما بد نیست قبل از انتخاب راه تغذیه، آن را درست بشناسیم و با معایب ، مزایا و تاثیری که این روش بر سلامت فرزند ما دارد آشنا شویم.

یکی از مشکلات رایج در تمام دنیا که سبب نگرانی تمام کشورها شده است، کاهش تمایل مادران به شیردهی نوزادان و علاقه به شیرخشک هایی است که با انواع مارک ها در دسترس می باشند.

بسیاری از مراکز سلامت بین المللی مثل آکادمی اطفال آمریکا (AAP) و انجمن متخصصان زنان و زایمان آمریکا به شدت تغذیه با شیر مادر را پیشنهاد کرده و آن را یک موهبت الهی دانسته اند. اما در هر صورت فردی که تصمیم نهایی را می گیرد شما میباشید.

مطالب زیر به شما کمک می کند که با آگاهی و اطلاع کامل، تصمیم خود را بگیرید.

مزایای تغذیه با شیر مادر برای کودک

شیر مادر حاوی مواد مغذی مورد نیاز نوزاد در حد مطلوب است، ترکیبی منحصر به فرد از ویتامین ها، املاح، پروتئین، چربی و هر آنچه که کودک شما برای رشد به آن نیاز دارد.

جالب است بدانید که ترکیبات شیر مادر از زمانی به زمان دیگر هم تغییر می کند، به طور مثال در هر بار شیردهی، شیر اولیه کمترین میزان چربی و شیر آخری بیشترین میزان چربی را دارد تا کودک کاملا سیر شده و گرسنگی اش از بین برود.

همچنین ترکیبات شیر مادر با گذشت سن نوزاد هم تغییر می کند و متناسب با نیازهای بدن و رشد او می گردد.

شیر مادر راحت ترین هضم و جذب را دارد، به طوری هیچ نوع شیر خشک و غذای کمکی به پای راحتی هضم آن نمی رسد. پس مشکلات گوارشی ناشی از شیر خشک ها را نخواهد داشت.

در طی روزهای اول بعد از زایمان، شیردهی و افزایش ترشح اکسی توسین سبب بازگشت اندازه رحم مادر به میزان قبل از بارداری می گردد

شیر مادر همچنین حاوی آنتی بادی هاست که از بدن کودک در مقابل باکتری ها و ویروس ها محافظت می کند. به همین سبب نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند، در دوران نوزادی و کودکی کمتر بیمار می شوند.

نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند، همچنین در معرض خطر کمتری برای ابتلا به بیماری های آسم و آلرژی قرار دارند.

همچنین کودکانی که در طی شش ماه اول، فقط با شیر مادر تغذیه شده اند، کمتر به عفونت گوش، عفونت تنفسی و اسهال مبتلا می شوند.

تغذیه با شیر مادر روی میزان هوش و IQ کودک هم موثر است.

این کودکان در معرض خطر بسیار کمتری برای ابتلا به چاقی قرار دارند. حتی خطر چاقی در بزرگسالی هم در این کودکان کمتر است.

دیابت، فشار خون بالا، سندرم مرگ ناگهانی، بیماری های تنفسی و نیز بعضی از سرطان ها از دیگر بیماری هایی می باشند که به طور چشمگیری تحت تاثیر نوع تغذیه دوران نوزادی قرار دارند. خطر ابتلا به این بیماری ها در کودکان تغذیه شده با شیر مادر نسبت به آنهایی که با شیر خشک تغذیه شده اند جدا کمتر است.

مزیت هایی که شیردهی برای مادران دارد

۱- کاهش وزن اضافی مادر

شیردهی، کالری مصرفی در بدن مادر را افزایش می دهد. مادران شیرده ۵۰۰ تا ۸۰۰ کیلوکالری بیشتر از مادران غیر شیرده می سوزانند، حتی زمانی که فعالیت کاملا مشابهی دارند. هیچ نیازی هم به رژیم گرفتن نیست.

در واقع رژیم لاغری به مادری که در شش ماه اول شیردهی قرار دارد، اصلا پیشنهاد نمی شود. به این ترتیب مادر شیرده می تواند هفته ای ۵۰۰ تا ۸۰۰ گرم وزن کم کند. کاری که یک رژیم لاغری نسبتا سخت برای شما انجام می دهد.

۲- برگشت اندازه شکم مادر به حالت قبل از بارداری

داشتن برخورد عاطفی با کودک و در آغوش گرفتن او و شیر دادن سبب تحریک ترشح هورمون اکسی توسین می گردد. در طی روزهای اول بعد از زایمان، شیردهی و افزایش ترشح اکسی توسین سبب بازگشت اندازه رحم مادر به میزان قبل از بارداری می گردد. اگر مادر شیردهی نداشته باشد، اندازه رحم کوچک می گردد، اما به اندازه قبل از بارداری برنمی گردد.

اکسی توسین همچنین نقش مهمی در کاهش فشار خون و آرامش مادر دارد. تاثیر آرام کننده ای که ترشح این هورمون در بدن دارد، منجر به آرامش روحی و فکری و نیز آرامش جسمی مادر خواهد شد. به طوری که بسیار وقت ها مادران در کنار نوزاد خود به خواب می روند.

۳- کاهش خطر سرطان سینه و سرطان تخمدان

بررسی ها نشان داده اند خطر سرطان سینه در مادرانی که شیردهی داشته اند، ۵۰ درصد کاهش می یابد.

شیردهی برای ۱۲ تا ۲۴ ماه متوالی می تواند خطر سرطان رحم را تا حدود یک سوم کاهش دهد.

۴- کاهش خطر پوکی استخوان

جالب است بدانید خطر پیشرفت پوکی استخوان در مادرانی که کودکشان شیرخشک می خورند، چهار برابر بیشتر از مادرانی است که شیردهی داشته اند. سبب آن است که در شیردهی برای تامین کلسیم از منابع کلسیم استخوان استفاده می گردد. این تخریب و ساخت مجدد استخوان ها سبب تقویت استخوان ها و مقاوم تر شدن آنها به پوکی استخوان خواهد شد.

۵- تاخیر در برگشت باروری

بیشتر مادران، تا وقتی که به فرزند خود شیر می دهند، تخمک گذاری مجدد را نخواهند داشت. حتی بعضی مادران می گویند بعد از اتمام دوره شیردهی نیز قاعدگی شان چند ماه تاخیر داشته است.

همچنین مادرانی که برای شش ماه فقط شیر خودشان را به کودکشان داده اند، قطع قاعدگی را تا ۳۹ ماه نیز گزارش کرده اند.

اما این نکته را یادآور شویم که اگر هدف شما پیشگیری از بارداری مجدد است، شیردهی نمی تواند راه حل صددرصد مطمئنی باشد، زیرا بسیار اوقات پیش آمده که خانمی در دوران شیردهی و علی رغم قطع قاعدگی، مجددا باردار شده است، بدون اینکه خودش بداند.

۶- هزینه و مشکلات تهیه و آماده سازی شیرخشک

فکرش را بکنید که قرار است روزی چند بار و حداقل برای یک سال و نیم برای کودک خود شیرخشک آماده کنید.

اگر سبب انتخاب شیر خشک، مشغله و نداشتن فرصت برای شیردهی در طول روز بوده است، این را باید بدانید که شیر مادر قابلیت ذخیره سازی و انجماد را هم دارد، بدون آنکه کیفیت آن تغییری کند.

مادران می توانند در مواقع لزوم شیر خود را دوشیده و در فریز خانگی نگه دارند تا در صورت نبودن در خانه، کودک بتواند از شیر مادر استفاده کند.

الهه گودرزی

بخش سلامت تبیان


مطالب مرتبط:

۱۰ راه افزایش شیر مادر

 ۱۰ نکته برای نگهداری شیر مادر

چگونه مادر پس از سزارین به نوزادش شیر دهد؟

حتما قطره مولتی‌ویتامین یا AD و آهن به نوزادتان بدهید

عفونت و ورم پستان در اثر شیردهی مادر

تغذیه با شیر مادر و روند تکامل دندان‌ و فک ‌کودک

دانستنی ‌های مصرف دارو در شیردهی

قاعدگی در دوران شیردهی

۸ نکته برای مسافرت هوایی با شیرخوار

برنزه کردن در شیردهی خطری ندارد؟

تغییرات موها در بارداری و شیردهی

ایدز و تغذیه با شیر مادر


سایت موسسه فرهنگی تبیان > بخش سلامت
باز نشر: پورتال خبری ممتاز نیوز www.momtaznews.com

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.