IMها جایگزین SMS می‌شوند

سرویس پیام کوتاه یا SMS هنوز سرویس کلیدی اپراتورهای تلفن همراه دنیا برای انتقال پیام محسوب می‌شود و موتور محرک ترافیک شبکه‌های آنها را تشکیل می‌دهد اما پیام‌رسان‌های فوری (Instant Messaging) به تدریج جای آنها را خواهند گرفت.

به گزارش عصر ارتباط، پیام کوتاه به دلیل استقبال گسترده از آن و هزینه پایین آن حداقل تا سال ۲۰۱۶ همچنان یکی از منابع اصلی درآمدی اپراتورها محسوب می‌شود.

اپراتورهای تلفن همراه ایران نیز رقم چشمگیری را در ارسال پیام کوتاه ثبت کرده‌اند بطوریکه مجموع پیام‌های کوتاه تبادل شده در در شبکه روزانه نزدیک به یک میلیارد پیامک می‌رسد. در این میان ایرانسل روزانه ۷۵۰ میلیون پیامک در شبکه خود تبادل می‌کند و سهم همراه اول نیز ۴۵۰ میلیون است. درحالی که اپراتورهای تلفن همراه کشور هیچ رقم مشخصی از درآمدهای خود از محل این سرویس اعلام نکرده‌اند اما بیزینس مانیتور رقم ۸۰ درصدی از درآمدهای دیتای اپراتورهای را به این سرویس اختصاص داده است.

درحالی که هر پیام کوتاه ارسالی در شبکه تلفن همراه کشور را به طور متوسط ۱۰ تومان درنظر بگیریم، درآمد حاصل از آن به ۱۲ میلیارد تومان خواهد رسید و از سوی دیگر پیش‌بینی می‌شود درآمد حاصل از پیام کوتاه در دنیا تا سال ۲۰۱۶ در مجموع به ۱۲۷ میلیارد دلار برسد که ۵/۱۶ درصد بیش از درآمد ۱/۱۰۹ میلیارد دلاری اپراتورها از محل این سرویس در سال ۲۰۱۱ خواهد بود.

ایران یکی از کشورهای با ضریب بالای استفاده از سرویس پیام کوتاه در منطقه خاورمیانه محسوب می‌شود و در دنیا نیز چین، هند و فیلیپین سردمداران ارسال پیام کوتاه هستند اما در مجموع ترافیک پیام کوتاه ارسالی در سال ۲۰۱۱ به ۹/۵ تریلیون رسید و پیش‌بینی می‌شود این میزان مجموعا در سال ۲۰۱۶ به ۴/۹ تریلیون برسد.

پیام کوتاه همچنان سرویس مسلط بازار برای تولید درآمد اپراتورهای تلفن همراه محسوب می‌شود و علیرغم رشد نرخ ضریب نفوذ تلفن همراه و کاربرد روزافزون برنامه‌های کاربردی ارسال پیام‌های فوری در سال‌های ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ اما رشد پیام کوتاه همچنان وجود خواهد داشت و در زمان پیش‌بینی شده بیشترین نرخ رشد را نیز خواهد داشت.

هرچند گزارش‌ها حاکی از آن است که از برنامه‌های کاربردی عرضه شده استقبال زیادی شده و ترافیک بالایی از پیام‌های متنی را نیز به خود اختصاص داده و در این میان به ویژه در کشورهای کره جنوبی و هلند جایگزین ترافیک پیام کوتاه شده‌اند، اما در همین حال اطلاعاتی نیز وجود دارد که از رشد ترافیک و درآمد اپراتورها از محل سرویس پیام کوتاه در بازارهای توسعه یافته و درحال توسعه حکایت می‌کند.

برای مثال در سال ۲۰۱۰ از ۲۲۶ اپراتور بررسی شده توسط اینفورما، ۲۲۱ اپراتور افزایش سالیانه در ترافیک پیام کوتاه خود را تجربه کردند که شامل اپراتورهای بازارهای توسعه یافته از جمله اپراتورهای فرانسوی شامل Bouygues Telecom با ۳/۱۲۱ درصد رشد، SFR با ۴/۵۵ درصد رشد، orange با ۷/۵۳ درصد رشد و اپراتورهای Rogers Wireless و Bell Mobility کانادا به ترتیب با رشد ۴/۵۴ و ۱/۴۰ درصدی و اپراتور ۳دانمارک با ۱/۴۳ درصد رشد می‌شود.

اجرای استراتژی‌هایی شامل برنامه‌های همگرا موجب شده تا کندی رشد این سرویس برای اپراتورهای تلفن همراه در بازارهای اشباع شده، دو تا سه سال به تاخیر بیفتد اما در نهایت کاهش ترافیک پیام کوتاه و درآمدهای آن نیز اجتناب‌ناپذیر است.

علیرغم پیش‌بینی‌ها برای کاهش ترافیک پیام کوتاه در دنیا اما یک شکل متحد جهانی برای کاهش ترافیک و درآمدهای پیام کوتاه در جهان وجود ندارد و فاکتورهایی همچون استراتژی‌های قیمت‌گذاری اپراتورها و ضریب نفوذ گوشی‌های هوشمند و باند پهن موبایل در یک بازار در میزان سرعت و میزان توسعه این جایگزینی اثرگذار است.

زنجیره خدمات ارزش افزوده پیام کوتاه تلفن همراه همچنان سرویس‌های منحصربه فردی را در اختیار مشترکان قرار می‌دهد که برنامه‌های پیام‌دهی مبتنی بر IP هنوز امکان جایگزین شدن با آنها را ندارند.

پیام کوتاه سرویسی با بیشترین ضریب نفود در جهان است که در تمامی گوشی‌های با قیمت پایین و امکانات کم تا گوشی‌های هوشمند وجود دارد اما برنامه‌های کاربردی ارسال پیام تنها در گوشی‌های هوشمند امکان اجرا دارند.

از سوی دیگر، پیام کوتاه را می‌توان به مشترکان میان شبکه‌های مختلف یک کشور یا به صورت بین‌المللی به دلیل امضای توافقنامه اینترکانکشن میان اپراتورها ارسال کرد.

پیام کوتاه یک سرویس قابل اعتماد برای برقراری ارتباطات است چراکه اپراتورها سرمایه‌گذاری پایدار و منحصربه فردی برای زیرساخت این سرویس کرده‌اند تا از ارائه سرویس با بالاترین زمان سرویس‌دهی اطمینان داشته باشند.

در همین حال پیام کوتاه گران‌تر از برنامه‌های کاربردی رایگان است که عرضه شده‌اند. هرچند که اپراتورها طرح‌هایی را ارائه می‌کنند که شامل باندل تعداد زیادی پیام کوتاه یا به صورت نامحدود است و فرض بر این است که آنهایی که مشترک این طرح‌های تعرفه‌ای می‌شوند، بخش اعظمی از این سرویس را استفاده می‌کنند و در نتیجه هزینه نهایی آنها نیز به صفر نزدیک است.

استفاده از این برنامه‌های کاربردی در میان کاربران تلفن همراه ایران نیز رواج یافته است و اپراتورها نگران کاهش درآمد خود از محل این سرویس هستند اما طبق پیش‌بینی اینفورما هنوز بازار ایران با رشد استفاده از پیام کوتاه مواجه است و در دو سال گذشته میزان تبادل پیام کوتاه در شبکه‌های تلفن همراه کشور تقریبا دو برابر شده است.

لینک ثابت || اضافه شده توسط آرش کریم بیگی|| نسخه قابل چاپ || بازگشت به صفحه اصلی || آرش کریم بیگی

اخبار ICT در ایستنا

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.