قوانین فرزند خواندگی را بدانید

همین که بخندد، راه رفتن یاد بگیرد، حرف‌های نصفه و نیمه بزند، دندان‌های مدل یکی بود و یکی نبودش را نشان بدهد یا حتی دسته گل به آب بدهد کافی است تا یک دنیا هیجان بریزد وسط روزمرگی‌ها و زندگی زیر و رو شود. چه فرقی می‌کند از کجا آمده باشد… اما آیا فرقی نمی کند یا می کند؟ 


   کدام کودک؟ کدام پدر و مادر؟

اگر قانونش را بخواهید فرزندخواندگی یعنی اعطای سرپرستی کودکان بدون سرپرست شناخته‌شده تحت سرپرستی سازمان بهزیستی به خانواده‌های متقاضی که واجد شرایط قانون جاری حمایت از کودکان بی‌سرپرست باشند. اما به زبان ساده یعنی یک زوج جوان که توانایی بچه‌دار شدن ندارند یک کودک بی‌سرپرست را به فرزندی بپذیرند.  

طبق قانون سازمان بهزیستی، کودکانی به فرزندی سپرده می‌شوند که والدین یا جد پدری آنها، شناخته شده نباشد، یعنی بچه‌هایی نباشند که به هر دلیلی به طور موقت در پرورشگاه زندگی می‌کنند و قرار است به خانواده‌شان بازگردانده شوند. از طرف دیگر این کودکان باید تحت سرپرستی سازمان بهزیستی قرار گرفته باشند، به عبارتی قبل از سپردن کودکان به پدر و مادر جدید باید از طریق مراجع قضایی سرپرستی آنها به سازمان بهزیستی سپرده شده باشد.



  هر استان با کمیته خودش

کارهای مربوط به فرزندخواندگی در هر استان، در همان استان انجام می‌شود یعنی کمیته‌هایی به نام کمیته ستادی استان و کمیته شبه خانواده استان بررسی‌های لازم را انجام می‌دهند. اعضای کمیته هم عبارتند از: مدیرکل بهزیستی استان، معاون امور اجتماعی بهزیستی، کارشناس شبه خانواده استان، کارشناس فرزندخواندگی، مددکار و کارشناس حقوقی استان. کودکانی را می‌توان به عنوان فرزند خوانده انتخاب کرد که تمامی تلاش‌ها و کوشش‌های حرفه‌ای برای شناسایی والدین‌شان بی‌نتیجه مانده باشد و مسئولان بهزیستی امیدی به بازگشت کودک به خانواده خودش نداشته باشند.



   کمی رفاه،کمی سلامت

معمولا هر زوجی که قصد بچه‌دار شدن دارند اول فکر آینده‌اش را می‌کنند و چرتکه می‌اندازند که مطمئن شوند از پس هزینه‌های آن برمی‌آیند و خلاصه بی‌گدار به آب نمی‌زنند.

بهزیستی هم اگر بخواهد یکی از بچه‌هایش را به زوجی بسپارد باید مطمئن شود که آنها تمکن مالی دارند. باغ،  ویلا و خانه دوبلکس لازم نیست ولی زوج جوان باید بتوانند حداقل‌های یک زندگی آرام را برای کودکی که به فرزندی می‌پذیرند، فراهم کنند. 

سلامت هم شرط دیگر ماجراست. نه اینکه لازم باشد زن و مرد به اندازه شرکت در آزمون خلبانی سالم باشند و مثلا حتی یک دندان پوسیده هم در دهانشان نباشد ولی نباید به هیچ بیماری به اصطلاح صعب‌العلاجی مبتلا باشند. اعتیاد به مواد مخدر یا سایر اعتیادهای مضر هم طبیعی است که در کل این توافق را به هم می‌زند.



   پدر و مادر شدن قانون دارد

ممکن است سازمان بهزیستی بچه‌ها را از سر راه آورده باشد ولی به این راحتی‌ها آنها را به هر خانواده‌ای نمی‌سپارند و راستش را بخواهید حتی کمی سخت می‌گیرند. حسابی مته به خشخاش می‌گذارند و همه جوانب کار را بررسی می‌کنند تا با خیال راحت کودکی را به خانواده جدید بسپارند. البته قوانین ثابتی هم وجود دارد که استثنا سرش نمی‌شود. مثلا زن و شوهر داوطلب سرپرستی، باید ایرانی و مقیم ایران باشند. شرط دوم این است که حداقل ۵ سال تمام از تاریخ ازدواج آنها گذشته باشد و از این ازدواج صاحب فرزند نشده باشند. طبیعی است که به زوج‌های خیلی کم‌سن‌وسال بچه تعلق نمی‌گیرد و سن یکی از آنها باید حداقل ۳۰ سال باشد.

معمولا سراغ هر کاری که بروید یکی از شرایط تغییرناپذیر آن صلاحیت اخلاقی و نداشتن سوءسابقه است. حالا فکرش را بکنید که بخواهید نقش پدر و مادر کودک تنها و بی‌سرپرستی را به عهده بگیرید. حداقلش این است که نباید هیچ نوع سوءسابقه و محکومیت جزائی به دلیل ارتکاب جرایم عمدی داشته باشید و البته صلاحیت اخلاقی هم باید به آن اضافه شود.



این مراحل را باید طی کنید

یکی از مراحل اصلی کار، مشاوره قبل از فرزندپذیری است؛ یعنی قبل از تشکیل کمیته فرزندخواندگی زن و شوهر باید در این جلسات مشاوره شرکت کنند و نتیجه آن در پرونده درج شود. بعد از آن پروند به کمیته فرزندخواندگی می‌رود و چنانکه تصمیم کمیته مثبت باشد در فهرست نوبت قرار می‌گیرند. زوجی که در فهرست قرار گرفته‌است با فرارسیدن نوبتشان برای انتخاب فرزند به شیرخوارگاه معرفی می‌شوند. پس از انتخاب فرزند، والدین متقاضی توسط سازمان بهزیستی به دادگاه معرفی می‌شوند تا قرار دور آزمایشی یا همان حکم سرپرستی موقت صادر شود. بعد از صدور حکم سرپرستی، کودک انتخابی طی صورت​جلسه‌ای به والدین تحویل داده می‌شود و طی دوره آزمایشی ۶ ماهه، حداقل ۳ بازدید از طرف مددکاران اجتماعی از خانواده فرزندپذیر انجام می‌شود تا مسئولان بهزیستی خیالشان راحت شود که زوج متقاضی شرایط لازم برای نگهداری را دارند یا خیر.

درصورت تایید وضعیت مراقبت از فرزند و توانایی خانواده، گزارش نهایی تهیه می‌شود و سرپرستی به دادگاه مربوطه می‌رود تا حکم قطعی صادر شود. بعد از گذراندن دوره ۶ ماهه آزمایشی و صدور حکم قطعی، سرانجام لحظه موعود فرا می‌رسد و والدین قانونی می‌توانند با مشخصات خودشان برای کودک شناسنامه بگیرند.

یک نکته هم درباره تامین آتیه فرزند وجود دارد. با توجه به اینکه از نظر قانونی فرزندخوانده از پدر و مادر قانونی خود حتی با وجود داشتن شناسنامه ارث نمی‌برد، باید صلح یک‌سوم اموال والدین به فرزندخوانده از طریق دفترخانه‌های رسمی یا مراجع قضایی انجام شود. افتتاح حساب پس‌انداز، بیمه آتیه یا روش‌های قانونی اطمینان‌بخش دیگر نیز می‌توانند از راهکارهایی باشند که به موازات صلح اموال انجام می‌شود. این را هم به یاد داشته باشید که حکم سرپرستی ابدی و ازلی نیست و اگر سازمان بهزیستی تشخیص دهد کودک در زندگی جدید آسیبی می‌بیند و عدم شایستگی والدین به هر دلیلی اثبات شود یا والدین حقیقی کودک مراجعه کنند، حکم سرپرستی با هماهنگی دادگاه قابل فسخ است.


همه مدارک لازم

یادتان باشد متقاضیان فرزندخواندگی باید تقاضای رسمی خود را به سازمان بهزیستی اعلام کنند و این تقاضا حتما باید به امضای هر دو نفر رسیده باشد. نشانی و شماره تلفن محل سکونت‌شان هم باید در این تقاضانامه قید شود. بعد از آن باید همه مدارک فهرست زیر را آماده کنند:

  •  تصویر شناسنامه زن و مرد صفحه اول و دوم.
  •   تصویر سند ازدواج
  •  گواهی ناتوانی در بچه‌دار شدن که باید از پزشک متخصص زنان و زایمان گرفته شود.  
  • گواهی پزشکی قانونی در مورد عقیم بودن زوجین یا یکی از آنها.
  • حکم سرپرستی آزمایشی که باید از مراجع قضایی و با توجه به شرایطی که قبلا گفته شد، گرفته شود.
  •  برگ عدم سوءپیشینه کیفری زن و شوهر.
  •  گواهی سلامت جسم و روان از پزشکی قانونی برای هر دو نفر
  •  گواهی تمکن مالی که می‌تواند فیش حقوقی، فتوکپی سند ماشین، منزل مسکونی یا هر ملک دیگری باشد.
  •  گواهی سلامت از پزشک که مبتلا نبودن زن و شوهر به بیماری‌های صعب‌العلاج را تایید کند.
  •   گواهی عدم اعتیاد.


مجله اینترنتی برترین ها سبک زندگی سلامت دکوراسیون موفقیت کودک

تا این لحظه ۲۴نظر ثبت شده
  1. پریناز:

    سلام. من و همسرم بچه دار نمیشیم. اگه خانومی بچه توراهیش رو نمیتونه نگه داره با من تماس بگیره. ممنون
    ۰۹۱۲۰۳۸۵۱۶۷

  2. وریناز:

    سلام. من و همسرم بچه دار نمیشیم اگه خانمی بچه توراهیش رو نمیتونه نگه داره لطفا با من تماس بگیره. ممنون

  3. پریناز:

    Heris1361@Yahoo.com
    سلام ما زوجی هستیم که فرزندی نداریم اگه کسی بچه توراهیش رو نمیتونه نگه داره با من تماس بگیره ۰۹۱۲۰۳۸۵۱۶۷

  4. بنيتا:

    سلام من و همسرم یک فرزند دختر داریم و دلمان میخواهد سرپرستی فرزند دیگری را از کودکی به عهده بگیریم خواستم بدونم امکانش هست ؟؟ چه شرایطی داره؟؟

  5. Samira:

    سلام به علت مشکلات مالی. فرزندبه دنیانیامده ام را به پدرومادری که به دنبال فرزندهستن واگذارمیکنم.چون ناخواسته بوده وامکان تامینش راندارم وازجایی نمیخوام دچاره مرتکب گناه سقط جنین شوم.دوران بارداریم حدودهشت هفته است.درصورت خواستن به آین شماره تماس بگیرید یاپیام بدهید.
    ۰۹۲۱۳۷۳۲۵۱۵سپیده.کرج

  6. الهام:

    با سلام من ئو شوهرم بچه دار نمی شویم و حاضریم سرپرستی یک بچه را قبول کنیم و رفاه بچه را تامین کنیم ۰۹۱۷۷۲۱۱۱۹۱

  7. مریم:

    سلام دختر خاله ام سه تا بچه ی شیر به شیر آورده وچهارمیشم الان بارداره حالا به دلایلی براشون مشکلی پیش اومده که نمیتونن نگه هش دارن، بچه دختره وتا پونزده اردیبهشت به دنیا میاد ومیخوان به یه خانواده ی بدنش که نازا هستن وبچه میخوان وشرایطشو دارن،لطفا اگه کسی شرایطشو داشت تا قبل بدنیا اومدنش با این شماره تماس بگیره ۰۹۰۱۶۸۸۱۶۹۱ احمدی

  8. رولی:

    سلام، دختر خاله من سه تا بچه ی شیر به شیر آورده، چهارمیشم الان بارداره که دختره، به دلایلی نمیتونن این. آخری رو نگه دارن، ومیخوان به کسی بدن که نازا هستن که بتونن ازش درست مراقبت کنن، البته تا قبل بدنیا اومدنش قست دارن تا پانزده اردیبهشت، جزئیات بیشتر رو از پدرش بپرسید شمارش ۰۹۰۱۶۸۸۱۶۹۱

  9. فرشته محمد:

    ما زن وشوهر جوان و مشکل داریم واسه بچه دار شدن و مشکل مالی نداریم و اگه کسی بخواد بچشو واگذار کنه با کمال میل قبول میکنیم لطفا تماس بگیرید
    ۰۹۰۱۵۳۲۷۸۰۴

  10. امین:

    سلام من ۲۶ سالم میخوام پسر یه خانومی بشم باید چکار بکنک

    • اعظم:

      سلام .ما نه سال که ازدواج کردیم و بچه دار نمیشیم ..میخواستم بدونم ماچیزی نداریم که به نام بچه کنیم ولی بقیه شرایط را داریم ..ایا امکانش هست بچه به ما بدهند!!.ممنون میشم جواب بدید..

  11. اشرف زاقی آزاد:

    سلام۱۷ ساله ازدواج کردیم بچه دار نشدیم ۲سال پیش بهزیستی تبریز برای حضانت اقدام کردیم ولیاز ما سند ۶دانگ خواستند که نداشتیم نا موفق برگشتیم و پرونده را هنوز داریم اگه اقدام کنیم موفق می شویم لطفا راهنمایی کنید .

  12. صوفیا:

    سلام. آیا زوجی که دارای فرزند هستند حق ندارن فرزندخوانده داشته باشن؟

  13. ریحانه:

    سلام
    میخواستم قانون نوزادی رهاشده وگرفتن حضانت نوزاد رابدانم لطفأ راهنمایی

  14. سمیه:

    سلام خسته نباشیدمن سه ساله ازدواج کردم.سه سال پیش سرطان خون گرفتم وحالادوسال پیوندمغزاستخوان شدم میخواستم بدونم میتونم فرزندخونده داشته باشم یا………..

  15. گلچین عباسی:

    سلام باعرض خسته نباشید من وهمسرم نزدیک هفت ساله ازدواج کردیم بچه دار نمیشیم ازسازمان بهزیستی برای فرزند خواندگی ثبت نام کردیم میخواستم بدونم چه مدت باید تونوبت بمونیم متقاضیان سال چندم میدن حالا؟
    متشکرم

  16. افسانه مبارکی:

    سلام خدا قوت من و همسرم یک دختر ۱۵ساله ویک پسر۱۲ساله داریم خداروشکر زندگی خوبی هم داریم
    دوست داریم خوشی زنگیمان را با دو کودک دیگر شریک شویم
    آیا ما میتوانیم سرپرستی دو کودک (پسر ۸-۱۰ساله ودختر ۱۲-۱۳ )را به عهده بگیریم؟

  17. ریحانه:

    سلام من و همسرم نزدیک ۴ سال است ازدواج کرده ایم و تاکنون صاحب فرزند نشده ایم می خواستم بدونم چندسال باید تونوبت بمونیم برای فرزند خواندگی!با تشکر

  18. لیلا:

    سلام،با عرض ادب و خسته نباشید من دو دختر دارم ولی دوست دارم یک فرزند خوانده هم داشته باشم لطفا بنده را راهنمایی فرمایید آیا میتونم در این مورد اقدام کنم یا نه؟ آیا میتونم بدون اینکه بچه را بیاورم خانه مسولیت و هزینه او را متقبل شوم یا نه؟ متشکرم

    • فرانك:

      سلام
      من و شوهرم یک دختر ۵ سأله داریم و دیگر بچه دار نمیشویم من ۴٢ و همسرم ۶١سال دارد در أمریکا زندگی می کنیم و شرائط مالی خوبی داریم أیا به ما فرزند داده میشود؟

      • ماهرخ:

        کودک دوساله ای پیر که پدرفوت کرده. ومادرقادربه نگهداری نیست شناسنامه هم نگرفته تابحال اینمم شمارشه۰۹۳۸۳۵۵۸۹۴۸

  19. مونا يوسفي:

    سلامت روانی والدین ضروریست واینکه تمکن مالی داسته باشند هم درست ولی بقیه أش افراطه

  20. بهرامعلی صیددیلو:

    با سلام، آیا داشتن سواداز شرایط فرزن خواندگی است.

    • پریناز:

      سلام. من وهمسرم فرزندی نداریم. اگه خانومی بارداره ونمیتونه بچه اش رو نگه داره با من تماس بگیره ممنون. ۰۹۱۲۰۳۸۵۱۶۷

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.