احتمال قطع کابل‌های زیردریایی اینترنت توسط یک کشتی چینی

در پی قطع کابل‌های زیردریایی اینترنت؛ گارد ساحلی اروپایی‌ها کشتی چینی را در بالتیک محاصره کرد.

احتمال قطع کابل‌های زیردریایی اینترنت توسط یک کشتی چینی

به گزارش ممتاز نیوز، در پی حادثه قطع ناگهانی کابل‌های زیر دریایی اینترنت در دریای بالتیک، کشورهای اروپایی به یک کشتی چینی در این منطقه مظنون شده‌اند.

کشتی تجاری چینی به نام «یی‌پنگ ۳» بیش از یک هفته است که در دریای بالتیک لنگر انداخته و تحت محاصره و نظارت کشتی‌های نیروی دریایی و گارد ساحلی کشورهای اروپایی قرار دارد. این اقدام پس از آن صورت گرفت که دو کابل فیبر نوری زیردریایی در این منطقه قطع شدند.

در حالی که تحقیقات برای کشف علت این حادثه همچنان ادامه دارد، مقامات اروپایی می‌گویند این کشتی چینی که تحت پرچم این کشور فعالیت می‌کند ممکن است در قطع این کابل‌ها نقش داشته باشد.

بر اساس اظهارات اولیه، احتمال می‌رود خدمه کشتی با کشیدن لنگر بر کف دریا باعث قطع شدن این کابل‌ها شده باشند. این کابل‌ها ارتباطات حیاتی میان کشورهای حوزه بالتیک را تامین می‌کردند.

پلیس سوئد پیش از این اعلام کرده بود که تحقیقات اولیه به پایان رسیده، اما پرونده همچنان باز است و نتایج اولیه منتشر نشده است. در همین حال مقامات اروپایی احتمال خرابکاری عمدی را رد نکرده‌اند.

پر انگستروم، سرپرست پلیس سوئد، در بیانیه‌ای اظهار داشت: «تحقیقات اولیه آغاز شد زیرا نمی‌توان احتمال آسیب عمدی به کابل‌ها را رد کرد. طبقه‌بندی فعلی این حادثه تحت عنوان خرابکاری است، اما این طبقه‌بندی ممکن است تغییر کند.»

از سوی دیگر مقامات اطلاعاتی آمریکا اعلام کرده‌اند که قطع کابل‌ها احتمالاً عمدی نبوده است، هرچند هنوز هیچ فرضیه‌ای به طور کامل رد نشده است.

پیش از این بوریس پیستوریوس، وزیر دفاع آلمان، آسیب به کابل‌های دریای بالتیک را «خرابکاری» خوانده بود.

دانمارک همزمان اعلام کرده است که در «گفت‌وگوهای مداوم» با کشورهای مختلف از جمله چین است.

این حادثه در شرایطی رخ داده که اروپا در ماه‌های اخیر با موجی از خرابکاری‌های ظاهری از جمله آتش‌سوزی، خرابکاری و حملات فیزیکی روبرو بوده است. مقامات غربی بسیاری از این حوادث را به عملیات اطلاعاتی روسیه نسبت می‌دهند.

کشتی «یی‌پنگ ۳» که متعلق به شرکت «نینگبو یی‌پنگ شیپینگ» است، در تاریخ ۱۵ نوامبر از بندر روسی اوست-لوگا در دریای بالتیک حرکت کرد.

طبق اطلاعات منتشر شده توسط سرویس رهگیری کشتی‌ها، این کشتی تقریباً کل طول دریای بالتیک را پیموده است.

حادثه قطع کابل اول که سوئد را به لیتوانی متصل می‌کرد در صبح روز ۱۷ نوامبر رخ داد. کابل دوم که میان فنلاند و آلمان ارتباط برقرار می‌کرد، صبح روز بعد قطع شد.

این کابل فیبر نوری به نام «سی-لیون» که تنها اتصال مستقیم از این نوع بین فنلاند و اروپای مرکزی است، تقریباً ۱۲۰۰ کیلومتر طول دارد.

این حوادث هرچند موجب اختلال در انتقال داده‌ها شد، اما اتصال اینترنتی کشورهای مذکور را به طور کامل قطع نکرد.

اتفاقات اخیر تنها چند هفته پس از آن رخ می‌دهد که ایالات متحده هشدار داد فعالیت‌های نظامی روسیه در اطراف کابل‌های زیر دریایی کلیدی افزایش یافته است.

پیش از این یافته‌های یک تحقیق مشترک توسط سوئد، دانمارک، نروژ و فنلاند در آوریل ۲۰۲۳ نشان داده بود که روسیه ناوگانی از کشتی‌های جاسوسی مشکوک را در آب‌های شمال اروپا به کار گرفته است. اقدامی که هدف از آن را «برنامه‌ریزی احتمالی برای خرابکاری در کابل‌های زیردریایی» عنوان کرده بودند.

انتهای پیام/


جهان

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.