برنامه های پیشگیری از دود کردن سیگار در مدارس: تاثیر گذار یا بی فایده؟

فروردین ۱۴۰۳
ممتاز نیوز: پیشگیری کردن از دود کردن سیگار در مدارس از تعداد کودکان و نوجوانانی که در آینده سیگاری خواهند شد می کاهد.

به گزارش ممتاز نیوز به نقل از پایگاه اطلاع رسانی پیشگیری نوین اجرای برنامه های پیشگیری از دود کردن سیگار، یک سال پس از اجرا برای اشخاصی که سیگار دود نکرده اند مفید خواهد بود.

در حالی که دود کردن سیگار سالانه جان بیش از پنج میلیون نفر را می گیرد، متخصصان سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده اند مرگ و میر بر اثر دود کردن سیگار تا سال ۲۰۳۰ به هشت میلیون نفر خواهد رسید.

دانشمندان باور دارند یک سوم کودکان و نوجوانان جهان بین ۱۳ تا ۱۵ سالگی دست کم یک بار سیگار دود می کنند.

با توجه به تجربه چهار دهه قبل، برنامه های پیشگیری از دود کردن سیگار در مدارس تلاش می کنند با دود کردن سیگار در سال های کودکی و نوجوانی مقابله کنند پیش از آن که کودکان و نوجوانان به این کار عادت کنند.

برای اطمینان یافتن از تاثیر مثبت برنامه های پیشگیری از دود کردن سیگار دانشمندان بررسی های سیستماتیک را آغاز کردند.

محققان اطلاعات بیش از ۱۳۴ مطالعه که بر روی ۴۳۰ هزار فرد پنج تا ۱۸ در بیش از ۲۵ کشور مختلف جهان انجام شده بود را تجزیه و تحلیل کردند.

نتایج ۴۹ مطالعه نشان داد اشخاصی که هرگز سیگار دود نکرده بودند می توانند به اشخاصی سیگاری بدل شوند.

پژوهشگران به سبب این که این گروه به روشنی تاثیر برنامه های پیشگیری از اعتیاد به سیگار را نشان می دهند بر آنها تمرکز کردند.

در حالی که هیچ تاثیر قابل ملاحظه ای در سال اول دیده نشد، اما نتایج مطالعات بلند مدت بر روی گروهی از سیگاری ها نشان داد میزان دود کردن سیگار توسط آنها به شدت کاهش یافته است.

در ۱۵ مطالعه دیگر که بر روی تغییر رفتار سیگار کشیدن در گروهی متشکل از سیگارها و اشخاص غیر سیگاری انجام گرفت، متخصصان دریافتند برنامه های پیشگیری تاثیری بر اشخاص نگذاشته است، اما دود کردن سیگار پس از گذشت سال اول اندکی کاهش یافته است.

دکتر جولی مک لیلان، یکی از اعضای این مطالعه و استاد دپارتمان مراقبت از علوم بهداشت و درمان اولیه دانشگاه آکسفورد گفت:” این بررسی مهم است زیرا تاکنون بررسی جامعی دربارهٔ تاثیر گذاری برنامه های پیشگیری از دود کردن سیگار در مدرسه وجود نداشته است.”

او افزود:” قدرت اصلی این بررسی از آزمایش ها و شرکت کنندگان متعدد گرفته شده است. با این حال، بیش از نیمی از مدارس آمریکا و تقریبا کل جهان باقی مانده است، بنابراین باید مطالعات بسیاری انجام گیرد.”

برخی از برنامه های پیشگیری از دود کردن سیگار با هدف توسعه مهارت های اجتماعی و مقاومت کردن در برابر فشارهای همسالان به اجرا می شوند.

دکتر رافائل پریرا، همکار این مطالعه و استاد دانشگاه آکسفورد گفت:” ممکن است پیشنهاد دهیم جلساتی  برای تقویت کردن برنامه های پیشگیری از دود کردن سیگار برگزار شود، اما مدرکی که ثابت کند برنامه های پیشگیری از اعتیاد به سیگار در مدارس بی فایده اند پیدا نکردیم.”

health Rss :salamatnews.com
باز نشر: پورتال خبری ممتاز نیوز www.momtaznews.com

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.