شرح دعای روز هشتم ماه مبارک رمضان + کلیپ تصویری

خبرگزاری آریا-«اللهمّ ارْزُقنی فیهِ رحْمَهَ الأیتامِ وإطْعامِ الطّعامِ وإفْشاءِ السّلامِ وصُحْبَهِ الکِرامِ بِطَوْلِکَ یا ملجأ الآمِلین»

دعای روز هشتم ماه مبارک رمضان

بسم الله الرحمن الرحیم
 

اللهمّ ارْزُقنی فیهِ رحْمَهَ الأیتامِ وإطْعامِ الطّعامِ وإفْشاءِ السّلامِ وصُحْبَهِ الکِرامِ بِطَوْلِکَ یا ملجأ الآمِلین.

خدایا روزیم کن در آن ترحم بر یتیمان و طعام نمودن بر مردمان و افشاء سلام و مصاحبت کریمان به فضل خودت اى پناه آرزومندان

۱ـ ماه رمضان تنها ماهی است که در قرآن یاد شده «شهر رمضان الذی انزل فیه القرآن، بقره ۱۸۴» است و آیات مربوط به روزه در یک سوره «بقره» آمده و مکتوب بودن آن برای امت آخرالزمان همانند امتهای پیشین امری مسلّم «کتب علیکم الصیام، کما کتب علی‌الذین من قبلکم» می‌باشد. و بدلیل ویژه بودن عبادت «روزه» همراهان فراوانی دارد که از جمله آنها «دعا» می‌باشد. رسول اعظم اسلام برای هر روز ماه مبارک رمضان دعاهای کوتاه چند موضوعی دارد که در خور توجه و تنبّه و تأمل می‌باشد.

۲ـ در دعای روز هشتم می‌خوانیم: «اللهمّ ارْزُقنی فیهِ رحْمَهَ الأیتامِ وإطْعامِ الطّعامِ وإفْشاءِ السّلامِ وصُحْبَهِ الکِرامِ بِطَوْلِکَ یا ملجأ الآمِلین» مفاتیح‌الجنان.

بارپروردگارا، روزی مرا توجه و رحمت بر ایتام قرار ده و تا خوراکی به روزه‌داران بدهم و در برخورد با آنان سلام را عیان و آشکار گویم و با انسان‌های کریم و با کرامت همراه و هم‌صحبت شوم، همه اینها در پرتو لطف و قدرت تو باشد، ای پناه آرزومندان.

۳ـ  سید رضا اکرمی در تشریح این دعا می گوید: در این فراز کوتاه دعا، چهار مطلب حیاتی وجود دارد که باید در ایده و اندیشه و آرمان روزه‌داران قرار گیرد، که عبارتند از توجه به ایتام که قشری از جامعه می‌باشند «ایتام در فرهنگ قرآن و روایات، فراتر از افراد بدون پدر و مادر و یا یکی از آنها می باشد، هرکس از امام معصوم دور است، و یا از عالم عامل، فاصله دارد، نیز یتیم معرفی شده است» و باید مورد رحمت مادی و معنوی قرار گیرند. موضوع دیگری که باید به آنها رسیدگی شود، دادن افطار است و یا تهیه خوراک در ماه رمضان برای تهیدستان جامعه، که امری ضروری می‌باشد، سومین مطلب، سلام را رسا و گویا گفتن در برخورد با افراد و چهارمین موضوع هم‌نشینی با افراد باکرامت «در بینش و دانش و روش و کوشش» است و همه این چهار تقاضا در پرتو فضل و قدرت خداوندی دست‌یافتنی می‌باشد.

شرح دعا از زبان آیت‌الله مجتهدی تهرانی (ره)

آیت‌الله مجتهدی تهرانی در شرح «اَللّهُمَّ ارْزُقْنی فیهِ رَحْمَهَ الاْیتامِ» می‌گوید: خدایا در ماه رمضان مهرورزی نسبت به یتیمان را روزی‌ام گردان. اگر قلب ما زنگ بزند، از چه دوایی می‌توان برای رفع آن استفاده کرد. برای اینکار باید سحرها قرآن بخوانید تا قلبتان را جلا بدهید. همچنین جان انسان را استغفار سحر جلا می‌دهد و می‌توان با یتیم‌نوازی قلب را جلا داد.

وی تأکید می‌کند: شخص ثروتمند تنها با دست کشیدن بر سر یتیم قلبش جلا پیدا نمی‌کند و باید یتیمان را از نظر مادی تأمین کند و مشکلات مالی آنها را برطرف کند. پس یادتان باشد که رحم کردن به یتیم با خلوص نیت قلب را جلا می‌دهد.

این استاد برجسته اخلاق در شرح فراز «وَاِطْعامَ اْلطَّعامِ» می‌گوید: خدایا روزی کن که من اطعام طعام کنم و افطاری دهم. اطعام طعام مخصوصاً به فقرا و مستحقان از کارهای بسیار نیکو است.

وی ادامه در شرح «وَاِفْشآءَ السَّلامِ» اظهار می‌کند: خدایا روزی کن با صدای بلند سلام کنم. برخی عارشان می‌شود که اول سلام کنند؛ اما هستند برخی که در سلام کردن با صدای بلند پیش‌دستی می‌کند. همچنین باید سلام را به درستی یعنی «سلامٌ علیکم» جواب داد و از بیان عبارت‌های دیگر مثل «سلام از ماست» جلوگیری کنیم. همچنین سلام کردن مستحب و جواب سلام دادن واجب است.

آیت‌الله مجتهدی در شرح فراز «وَصُحْبَهَ الْکِرامِ» تصریح می‌کند: خدایا توفیق بده در ماه رمضان با افراد کریم و عالم و دانا و متدین همنشین شوم. خدایا توفیق بده که با نیکان رفیق شوم. کاری کنید که رفیقتان یک درجه از شما جلوتر باشد. یکی از رموز موفقیت من در زندگی اختیار کردن رفیق خوب بوده است.

این استاد بزرگ اخلاق در پایان در شرح فراز پایانی دعای روز هشتم می‌گوید: «بِطَوْلِکَ» یعنی به حق انعامت. چه قدر تو به ما نعمت دادی. به حق نعمت‌هایی که به ما دادی این دعاها را درباره ما مستجاب کن، «یا مَلْجَاَ الاْمِلینَ» ای کسی که پناه آرومندانی.


خبرگزاری آریا

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.