مغولستان به نوروز پیوست

مغولستان به پرونده «نوروز» پیوست و به این ترتیب این پرونده به نام ۱۳ کشور برای سومین‌بار در فهرست جهانی میراث ناملموس یونسکو ثبت شد.

مغولستان به نوروز پیوست

به گزارش ممتاز نیوز، نوروز پیش‌تر به نام ۱۲ کشور در یونسکو ثبت جهانی شده بود. اکنون در نوزدهمین جلسه کمیته بین‌دولتی حفاظت از میراث فرهنگی ناملموس که در پاراگوئه درحال برگزاری است، مغولستان نیز به این پرونده پیوست.

کشورهای مشارکت‌کننده در پرونده پرونده نیز ایران، افغانستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ازبکستان، قزاقستان، قرقیزستان، آذربایجان، ترکیه، پاکستان، هندوستان، عراق و مغولستان هستند.

این آیین کهن نخستین بار در سال ۱۳۸۸ با مشارکت هفت کشور ایران، آذربایجان، هند، قرقیزستان، پاکستان، ترکیه و ازبکستان در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده بود. حدود پنج سال بعد (۱۳۹۳)، ۵ کشور افغانستان، عراق، قزاقستان، تاجیکستان و ترکمنستان‌ نیز درخواست عضویت در پرونده‌ مشترک جهانی «نوروز» را مطرح کردند. با این درخواست، پرونده نوروز یک‌بار دیگر در دهم آذرماه ۱۳۹۵ در فهرست میراث ناملموس جهانی یونسکو به نام ۱۲ کشور ثبت شد. در اجلاس امسال نیز با الحاق کشور مغولستان به این پرونده، نوروز برای سومین بار در یونسکو ثبت شد.

آیین باستانی نوروز، با خاستگاه ایرانی، یکی از بزرگترین پرونده‌های چندملیتی میراث ناملموس یونسکو به شمار می‌آید، که مدیریت آن با ایران بوده است.

نوروز جغرافیای گسترده‌ای دارد؛ شبان میرشکرایی، مؤسس دبیرخانه دائمی نوروز و مدیر اجرایی پرونده جهانی نوروز در یونسکو در این‌باره گفته است: «تمام کشورهایی که در حوزه ایران فرهنگی هستند، نوروز را درک می‌کنند و این آیین کم و بیش در آن مناطق رواج دارد؛ در شرق و در منطقه سین‌کیانگ چین، در شمال و از مرزهای مغولستان و مناطق جنوبی روسیه تا اروپای شرقی، در غرب تا دریای مدیترانه و مرزهای مصر و از جنوب تا آن‌سوی خلیج فارس و جنوب شبه جزیره عربستان، گسترۀ رواج نوروز است. در این پهنه جغرافیایی، تحول طبیعی در زمان اعتدال نجومی بهاری درک شده و شاید مهمترین دلیل آن تأثیر مستقیم این تحول در معیشت انسان بوده است.»

به گفته محمد میرشکرایی، پیشکسوت مردم‌شناسی، ایران‌شناس و رئیس سابق پژوهشکده مردم‌شناسی، «نوروز» کهن‌ترین، فراگیرترین و موثرترین عامل فرهنگی در طول تاریخ و در گستره‌ سرزمین‌های ایرانی بوده است.

انتهای پیام/


فرهنگ و هنر

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

تعطیلی مدارس شیراز فردا چهارشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۳ / آیا مدارس فارس فردا تعطیل استسردترین و گرمترین شهر ایران امروز چهارشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۳ در ۲۴ ساعت گذشتهتعطیلی مدارس تهران، البرز و سایر شهرها فردا چهارشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۳ / ایا فردا مدارس تعطیل است؟شاخص آلودگی هوای تهران به تفکیک مناطق امروز چهارشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۳تعطیلی مدارس اهواز و خوزستان فردا چهارشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۳ / آخرین خبر فوری خوزستانآیا فردا تعطیل است چهارشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۳ / خبر فوری تعطیلی ادارات تهران فردانرخنامه قیمت میوه و تره بار امروز در بازار تهران به صورت آنلاین (۲۶ دی ۱۴۰۳)تعطیلی مدارس اصفهان فردا چهارشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۳ / آخرین خبر فوری تعطیلی اصفهانقیمت گوشت گوسفندی و گوشت گوساله امروز تهران ۲۶ دی ۱۴۰۳زلزله نگاری دقایقی پیش و آخرین زلزله های ایران امروز ۲۶ دی ۱۴۰۳جدول زمانبندی قطع برق تهران امروز ۲۶ دی ۱۴۰۳ روی نقشه + برنامه قطعی برق فردادرامد روزانه در منزل با حقوق روزانه (دی ۱۴۰۳) کسب و کار اینترنتی در منزل رایگان