هر شب با قرآن/ نجوا کردن نشانه منافقان


آیه ۱۱۴ سوره نساء

لا خَیْرَ فی‏ کَثیرٍ مِنْ نَجْواهُمْ إِلاَّ مَنْ أَمَرَ بِصَدَقَهٍ أَوْ مَعْرُوفٍ أَوْ إِصْلاحٍ بَیْنَ النَّاسِ وَ مَنْ یَفْعَلْ ذلِکَ ابْتِغاءَ مَرْضاتِ اللَّهِ فَسَوْفَ نُؤْتیهِ أَجْراً عَظیماً

در بیشتر سخنانی که مردم آهسته در گوش هم نجوا می کنند خیر و فایده ای نیست مگر آنکه کسی آهسته به انفاق و صدقه ای بخواند و یا انجام کار نیکویی را آهسته در گوشی نجوا کند یا به اصلاح و رفع کدورت بین مردم بکوشد. و آن کس که به خاطر رضای خدا چنین کارهایی کند ما به زودی پاداش عظیمی به او کرامت خواهیم کرد.

سخن در نکوهش نجوا و زیرگوشی نجوا و زیرگوشی صحبت کردن است که گفته اند «النجوا من عمل الشیطان» و در همه فرهنگ ها سخنی در این باب رفته است که در جمع نجوا نکنید زیرا هر کسی در اندیشه فرو می رود که شاید از او غیبتی می کنند و این توصیه جهانی باز به خاطر این است که آدمیان از هم رنجیده نشوند و به فکر و خیال باطل نیفتد و دچار سوء تفاهم های گوناگون نگردند.

در این آیه خداوند موارد استثنایی برای نجوا قرار داده است که آن موارد نیز برای حفظ فضای دوستی و آبروی مردمان مقرر شده است. یک آنکه می توان در جمع آهسته کسی را به دادن صدقه ای و بی خبر از بقیه مردم باشد یا آنکه شخص برای اصلاح روابط بین انسان ها و بازگردانیدن رابطه دوستی و آشتی میان آنها که از بهترین عبادات و اعمال آدمی است آهسته نجوا کند و کسی را به کوتاه آمدن و گذشت کردن و امثال آن نصیحتی کند.

*چه سعادتی است که انسان خدا را حتی در نجواهای دوستانه خود حاضر ببیند و چه تواضع عظیمی است که خالق خود را نفر چهارم سه مخلوق معرفی می کند. این احساس حضور، هم ما را دلگرم می کند به کارهای خوب و هم بر حذر می دارد از هر کار و سخن ناصواب.

*اما در رنجها و محنت ها بر سر ما فریاد می کشد، و این فریاد بلندگوی خداست برای کسی که نمی شنود و بدتر آنکه نمی خواهد بشنود. این همان کاری است که منافقان و کافران در زمان پیامبر با اهل ایمان می کردند.

برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید


باشگاه خبرنگاران

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.