افزایش اهدای خون رایگان در کشورهای کم‌درآمد

۲۳خردادماه،
ممتاز نیوز: ۱۴ ماه مه مصادف با ۲۴ خرداد ماه بعنوان روز جهانی اهدای خون انتخاب شده و همه ساله مراسم این روز با تاکید بر اهمیت نیاز به خون و فرآورده‌های خونی سالم و قدردانی از اهداکنندگان رایگان خون برگزاری می‌شود.

به گزارش ممتاز نیوز به نقل از ایسنا، دهمین سالگرد جهانی اهدای خون امسال با شعار «بخشیدن موهبت زندگی با اهدای خون» و با تاکید بر ارزش اهدای خون نه تنها به عنوان عنصری نجات بخش بلکه با عنوان کمک به مردم برای ادامه حیات طولانی‌تر و ثمربخش‌تر برگزار می‌شود.

سازمان جهانی بهداشت (WHO) در گزارش تازه خود به همین مناسبت اعلام کرد که سالانه ۱۰۷ میلیون واحد خون اهدا می‌شود و حدود نیمی از این حجم خون اهدایی در کشورهای پردرآمد جهان که ۱۵ درصد جمعیت جهان را تشکیل می‌دهند، اهدا می‌شود. این ارقام حاکی از رشد ۲۵ درصدی در میزان اهدای خون نسبت به آمارهای سال ۲۰۰۴ میلادی است که رقمی معادل ۸۰ میلیون واحدخون را تشکیل می‌داد. از این حجم خون اهدایی، ۶۵ درصد آن در کشورهای کم‌درآمد به کودکان زیر پنج سال تزریق می‌شود در حالی که در کشورهای پردرآمد ۷۶ درصد کل خون‌ اهدایی به بیماران بالای ۶۵ سال تزریق می‌شوند.

بر اساس آمار سازمان جهانی بهداشت، میزان اهدای خون در کشورهای پردرآمد ۳۹٫۲ نفر در هر ۱۰۰۰ نفر عنوان شد و این رقم در کشورهای با درآمد متوسط ۱۲٫۶ نفر در هر ۱۰۰۰ نفر و در کشورهای کم‌درآمد چهار نفر در هر ۱۰۰۰ نفر برآورد شده است.

بنابراین گزارش افزایش هفت میلیون و ۷۰۰ هزار واحد خونی حد فاصل سال‌های ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۱ میلادی نشان می‌دهد که ۷۱ کشور بیش از ۹۰ درصد خون مورد نیاز خود را از خون‌های اهدایی رایگان تامین می‌کنند. در عین حال ۷۳ کشور جهان نیز بیش از ۵۰ درصد خون مورد نیاز خود را از طریق اعضای خانواده یا در ازای دریافت پول تامین می‌کنند. همچنین از بین ۱۵۱ کشور جهان تنها ۴۱ کشور محصولات پزشکی از مشتقات پلاسمای خونی (PDMP)‌ تولید می‌کنند و ۱۱۰ کشور دیگر وارد کننده این محصولات می باشند.

– تدابیر ملی و سازمانی اهدای خون

تزریق خون ضمن نجات جان بسیاری از بیماران، کیفیت زندگی بسیاری را نیز افزایش می‌دهد اما بسیاری از بیماران نیازمند به تزریق خون از دسترسی به موقع به خون سالم محرومند. در این زمینه، تامین خون سالم و کافی باید بخش مهمی از تدابیر ملی و بنیادی حفاظت از سلامت کشورها تلقی شود. در همین زمینه سازمان جهانی بهداشت پیشنهاد می‌کند که تمام فعالیت‌های مرتبط با خون شامل جمع آوری، آزمایش،‌ فرآوری، نگهداری و توزیع آن، تحت نظارت استانداردهای ملی و در چارچوب سیاست‌های ملی در زمینه خون صورت پذیرند و در این میان دستیابی به استانداردهای یکپارچه‌ای در زمینه تولید خون و فراورده‌های خونی سالم و باکیفیت، نیازمند ضمانت‌های قانونی و اجرایی جدی است.

در سال ۲۰۱۱ میلادی ۶۸ درصد کشورهای جهان تدابیر ملی در زمینه خون و فرآورده‌های خونی را دنبال کرده‌اند در حالی که این رقم در سال ۲۰۰۴ میلادی ۶۰ درصد بوده است. بطور میانگین ۶۲ درصد کشورهای جهان مقررات خاص در زمینه کنترل سلامت و کیفیت خون دارند که از این بین کشورهای پردرآمد ۸۱ درصد، کشورهای بادرآمد متوسط ۶۰ درصد و کشورهای کم‌درآمد ۴۰ درصد را تشکیل می‌دهند.

– سن و جنسیت اهدا کنندگان

آمار سازمان جهانی بهداشت حاکی از این است که ۳۰ درصد خون‌های جمع‌آوری شده از سوی زنان اهدا می‌شوند. شش درصد اهداکنندگان را نیز سنین زیر ۱۸ سال، ۲۷ درصد را سنین ۱۸ الی ۲۴ سال و ۳۸ درصد را نیز سنین ۲۵ تا ۴۴ سال تشکیل می‌دهند. در عین حال ۲۶ درصد از اهداکنندگان در سنین ۴۵ الی ۶۴ و سه درصد را نیز اشخاص بالای ۶۵ سال تشکیل می‌دهند. در کشورهای کم‌درآمد و کشورهای بادرآمد متوسط نیز جمعیت جوان بیش از کشورهای پردرآمد، اهداکننده خون می باشند.

– انواع اهدای خون

به طور کلی سه نوع اهدای خون وجود دارد که شامل اهدای رایگان و داوطلبانه، اهدای خانوادگی و اهدای خون در ازای دریافت پول است. آمار تازه مرکز اطلاع رسانی سازمان جهانی بهداشت حاکی از رشد محسوس در اهدای خون داوطلبانه و رایگان در کشورهای کم‌درآمد و کشورهای بادرآمد متوسط است که بالاترین میزان اهدای خون داوطلبانه با ۶۵ درصد متعلق به جنوب شرقی آسیا و ۴۸ درصد در مناطق آفریقایی است.

همچنین بیشترین میزان افزایش در کشورهای حوزه غربی اقیانوس آرام است. ضمن اینکه از مجموع کشورهای مورد بررسی، ۷۱ کشور بیش از ۹۰ درصد خون مورد نیاز خود را از خون‌های رایگان اهدایی تامین می‌کنند که در ۶۰ کشور از ۷۱ کشور فوق این میزان به ۱۰۰ درصد نیز می‌رسد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان جهانی بهداشت، این سازمان تاکید کرده است تمامی خون‌های اهدایی پیش از ترزیق باید مورد آزمایش دقیق قرار گیرند. این آزمایشات اجباری شامل آزمایشات ایدز، هپاتیت B و C و سیفلیس می باشند.

در این گزارش همچنین تاکید شده است که ۲۴ درصد خون‌های اهدایی در کشورهای کم‌درآمد، مراحل کنترل کیفی معمومل را نیز طی نمی‌کنند و در ۲۵ کشور نیز امکان بررسی خون‌های اهدایی از نظر سالم بودن و عدم آلودگی به حداقل یکی از عفونت‌های فوق وجود ندارد.

منبع: ممتاز نیوز
باز نشر: پورتال خبری ممتاز نیوز www.momtaznews.com

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.