برای دوری از دیابت مواظب وزن خود باشید

۲۲ آبان ،

سلامت > بیماری– گروه دانش و سلامت- زهرا رفیعی:
فردا روز جهانی بیماری‌ای است که افراد تا به آن مبتلا نشوند، متوجه حضورش در زندگی‌شان نمی‌شوند.

برای بسیاری از کسانی که مبتلا به دیابت می‌شوند،قند خون، رقمی است که بالا و پایین می‌رود و تا عارضه‌ای چشم‌ها، کلیه و سایر اعضای را برهم نریزد، باور نمی‌‌کنند که بایستی این بیماری را جدی بگیرند.دانشیار انستیتو تحقیقات تغذیه کشور وابسته به دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی درباره نکاتی که باید افراد دیابتی و سالم به آن توجه داشته باشند، به همشهری گفت:

دیابت شایع‌ترین بیماری متابولیک در سرتاسر دنیاست و مشخصه اصلی آن افزایش پایدار و بالای قند خون است. از یک منظر دیابت به دو نوع یک و دو تقسیم می‌شود. دکتر تیرنگ نیستانی در مورد اینکه چه کسانی ریسک بیشتری برای ابتلا به دیابت دارند گفت: سندروم متابولیک (مجموع نشانه‌هایی که به وضعیت خاص از سوخت‌وساز بدن اشاره دارد) جزو عوامل مستعد‌کننده ابتلا به دیابت است. این سندروم با پنج صفت بسیار بودن محیط دور شکم، بالا بودن تریگلیسیرید خون، پایین بودن چربی خوب خون(HDL)، افزایش مرزی فشار و قند خون شناخته می‌شود.

اگر کسی از این میان سه مورد را دارا باشد، مهر تشخیص سندروم متابولیک به او می‌زنیم. شیوع این سندروم در ایران بالاست و در حدود ۳۰تا ۵۵درصد در گروه‌های مختلف جمعیتی گزارش تفسیری شده است. براساس مطالعه انستیتو تحقیقات تغذیه کشور که روی زنان ۳۰تا ۵۰سال معلم در تهران انجام شده مشخص شد که ۳۸درصد آنها سندروم متابولیک داشتند. اگر چه داشتن سه اختلال سبب ایجاد این سندروم می‌شود اما تحقیقات بسیاری نیز نشان داده‌اند که داشتن شکم بزرگ یا همان دور کمر بالا نشان‌دهنده چربی بالا و انباشت احتمالی چربی در احشا (دور کبد،قلب، پانکراس، لوزالمعده) است.

این نشانه، سنگ بنای ابتلا به بیماری‌ها ازجمله دیابت، پرفشاری خون، بیماری قلبی و… است. دکتر تیرنگ نیستانی در مورد رژیم غذایی برای جلوگیری از ابتلا به دیابت گفت: ما در رژیم تغذیه هیچ فرمول جادویی نداریم؛ در واقع هیچ غذای سلامتی‌بخش نداریم. پخش همه مواد مغذی در گروه‌های غذایی متفاوت است. طبیعت به بشر پیام می‌دهد که تنوع غذایی داشته باشد و از گروه‌های مختلف غذایی مصرف کند. علاوه بر تنوع، تعادل نیز مهم است. وی درمورد فعالیت بدنی دیابتی‌ها و افراد سالم گفت:

آفرینش سیستم‌های مختلف بدن فلسفه و حکمت خود را دارد، همانطور که فلسفه روده جذب و هضم غذاست و فلسفه ماهیچه‌ها و استخوان‌ها تحرک است. بشر اولیه فعال ما‌یشاء بوده است. بنابراین برای نشستن مداوم و بازی کامپیوتری خلق نشده است. وی درمورد دغدغه‌هایی که در مورد بچه‌های با دیابت نوع یک وجود دارد گفت: برای این بچه‌ها همیشه باید مراقب بود تا قندشان بالا یا پایین نیاید و رشد طبیعی داشته باشند. دوز انسولین برای این افراد بسیار اهمیت دارد.

نکته مهم در این زمینه آن است که دوز دریافت انسولین آنها بایستی مطابق با دریافت غذایی باشد که مصرف می‌کنند. بنابراین، این کودکان بایستی زیرنظر متخصص غدد و تغذیه باشند. وی در مورد غذا‌ها و خوراکی‌های رژیمی که تبلیغ بسیاری در مورد آن می‌شود گفت: بعضی مواد غذایی مانند آب‌نبات و مربا پایه قند دارند. برای درست کردن این خوراکی‌ها از شیرین‌کننده‌های مصنوعی یا گیاهی استفاده می‌کنند. مشکل این شیرین‌کننده‌ها این است که شیرینی بالایی دارند و ذائقه افراد را تغییر می‌دهند.

برخی از مواد غذایی مثل شیرینی و نان قندی جزئی از آنهاست و وقتی می‌گویند رژیمی است به‌معنای این است که کمی سبوس دارد و قند ندارد ولی آرد و روغن که درنهایت تبدیل به قند خواهد شد را دارد. دیابتی‌ها باید توجه داشته باشند که این مواد غذایی فقط کمی مزیت نسبی نسبت به مواد غذایی عادی دارند.

وی در مورد تحقیقات انستیتو تحقیقات تغذیه کشور در مورد دیابت گفت: در مطالعات انستیتو تحقیقات تغذیه کشور که از سال ۸۶در مورد دیابت انجام شده، مشخص شده که شیوع کمبود ویتامین D در ایرانی‌ها و بالطبع در دیابتی‌ها بالاست. اگر وضعیت ویتامین D در بیماران زیرنظر پزشک بهبود پیدا کند تا حدود بسیاری به کنترل قند خون کمک‌ می‌کند و به پزشک این امکان را می‌دهد که دارو‌های قند خون را کمتر‌کند، اما نکته اساسی این است که نه ویتامین D و نه ویتامین‌های دیگر که در تحقیقات دیگر تأثیرات‌شان سنجیده شده است،به هیچ وجه جایگزین درمان، کنترل درمان یا رژیم غذایی مناسب نمی‌شوند.


RSS
باز نشر: پورتال خبری ممتاز نیوز www.momtaznews.com

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.