تشخیص تخلفات علمی در کارگروه‌های اخلاق پژوهشی/صدور حکم در دستگاه‌های ذیصلاح

مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری پژوهشی وزارت علوم تصویب ۴ سند مصوب و راه‌اندازی کارگروه‌های اخلاق پژوهشی در وزارتخانه علوم و دانشگاه‌ها را از اقدامات انجام شده برای مقابله با تخلفات علمی دانست و گفت: برای این منظور علاوه بر تشکیل کارگروه اخلاق پژوهش در وزارت علوم، در دانشگاه‌ها نیز نسبت به تشکیل این کارگروه اقدام شده است که وظیفه اصلی آن تشخیص تخلفات و انحرافات در امور پژوهشی است.

دکتر محسن شریفی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه قانون پیشگیری و مقابله با تخلفات در آثار علمی تصویب و ابلاغ شده است، افزود: بعد از تصویب این قانون آیین نامه اجرایی آن تدوین شد و در هیات دولت به تصویب رسید.

شریفی، تدوین دو دستورالعمل را از دیگر اقدامات وزارت علوم برای پیشگیری و مقابله با تخلفات علمی دانست و یادآور شد: یکی از این دستورالعمل‌ها در زمینه نحوه تشکیل کارگروه اخلاق پژوهشی در دانشگاه‌ها و موسسات علمی و دیگری در زمینه نحوه تعیین بازرسان است که هر دو این دستورالعمل‌ها تدوین و نهایی شده است.

به گفته وی بر این اساس به منظور مقابله و پیشگیری از تقلب و تخلفات علمی ۴ سند تهیه شد که شامل قانون این موضوع، یک آیین نامه و دو دستورالعمل می‌شود.

مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری پژوهشی وزارت علوم با تاکید بر اینکه این اسناد قانونی ابلاغ شده است، خاطر نشان کرد: بر اساس این اسناد کارگروه اخلاق پژوهشی در سطح وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایجاد شد و در کارگروه وزارت علوم تاکنون ۶ جلسه برگزار شده است.

شریفی راه اندازی کارگروه‌های اخلاق پژوهشی در دانشگاه‌ها و موسسات علمی را از دیگر اقدامات انجام شده در این زمینه نام برد و اضافه کرد: بر اساس اسناد ابلاغ شده هر دانشگاه و موسسه‌ واجد شرایطی باید دارای یک کارگروه اخلاق پژوهشی باشد و ما در حال بررسی هستیم که برآورد شود چند دانشگاه و موسسه نسبت به راه اندازی این کارگروه‌ها اقدام کرده‌اند.

وی با اشاره به عملکرد و وظایف این کارگروه‌ها توضیح داد: هرگونه مورد مشکوک تخلف در امور پژوهشی ابتدا در این کارگروه‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرد. در صورتی که بررسی این کارگروه نشان دهد که تخلفی صورت نگرفته است، از فرد یا افراد رفع اتهام می‌شود ولی در صورتی که مشخص شود که تخلف، انحراف و یا بد اخلاقی علمی صورت گرفته باشد به نهادهای ذیصلاح مانند کمیته انضباطی دانشجویی و یا هیات انتظامی کارکنان اعلام خواهند کرد.

مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری پژوهشی وزارت علوم با تاکید بر اینکه این کارگروه‌ها هیچ حکمی را برای افراد متخلف صادر نمی‌کنند، وظایف آنها را تنها تشخیص و شناسایی تخلفات در امور پژوهشی دانست.

شریفی، کار اصلی کارگروه‌های اخلاق پژوهشی در دانشگاه‌ها را پیشگیری و ترویج اخلاق پژوهشی، تشخیص تخلفات، آموزش و آشنا کردن پژوهشگران با مصادیق تخلفات علمی، درستکاری علمی و برگزاری کارگاه‌ها و کنگره‌هایی در زمینه آشنا کردن پژوهشگران و دانشجویان با مصادیق تخلف و ایجاد زیر ساخت‌هایی که امکان تخلف را کاهش می‌دهد، نام برد.

به گزارش ممتازنیوز به نقل از ایسنا، بر اساس “قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی” تهیه، عرضه و یا واگذاری آثاری از قبیل رساله، پایان‌نامه، مقاله، طرح پژوهشی، کتاب، گزارش و یا سایر آثار مکتوب و یا ضبط شده پژوهشی- علمی و یا هنری اعم از الکترونیکی و غیر الکترونیکی توسط هر شخص حقیقی یا حقوقی به قصد انتفاع و به عنوان حرفه یا شغل با هدف ارائه کل اثر و یا بخشی از آن توسط دیگری به عنوان اثر خود، جرم بوده و مرتکب یا مرتکبان ملزم به واریز وجوه دریافتی به خزانه دولت، می‎شوند.

در صورتی که ارتکاب جرم موضوع این قانون از طریق پایگاه الکترونیکی و یا در قالب بنگاه شامل موسسه، شرکت یا هر نوع دیگر اعم از ثبت شده یا نشده انجام شود و یا برای انجام آن اقدام به تبلیغ به هر نحو شود، مرتکب یا مرتکبان به میانگین حداقل و حداکثر مجازات مقرر فوق محکوم می‌شوند. علاوه بر آن این بنگاه‌ها به درخواست یکی از وزارتخانه‌های علوم و یا بهداشت و یا سایر مراجع مربوط و با دستور مراجع قضایی حسب مورد مهر و موم (پلمب) یا متوقف می‌شود.

انتهای پیام

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.