توافق هسته‌ای روی میز وزیران خارجه

دور جدید گفت‌وگوهای وزیران خارجه ایران و گروه ١+۵ از روز گذشته در لوکزامبورگ آغاز شد. محمد‌جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان، ابتدا با فرانک والتر‌اشتاین‌مایر، وزیر خارجه آلمان، سپس با دیگر طرف‌های اروپایی، ازجمله فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، فیلیپ هاموند وزیر خارجه انگلیس و لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه، درباره آخرین تحولات مذاکرات برای نگارش متن جامع توافق هسته‌ای، دیدار و گفت‌وگو کرد.

بر اساس برنامه اعلام‌شده، وزیران خارجه ایران و آمریکا نیز اواخر همین هفته در وین با یکدیگر دیدار می‌کنند. وزیر امور خارجه کشورمان پس از ورود به لوکزامبورگ با بیان اینکه اهمیت دستیابی به توافق خوب و مناسب، بیشتر از چند روز دیر یا زود شدن در زمان است، گفت: هنوز اختلافاتی باقی مانده که برخی فنی و برخی هم سیاسی است. بااین‌حال تلاش می‌کنیم در اولین فرصت، کار را به اتمام برسانیم. محمدجواد ظریف گفت: همه طرف‌های مذاکره‌کننده از زیاده‌خواهی و ادعاهای خارج از چارچوب‌های بین‌المللی خودداری کنند تا دستیابی به توافق، ممکن شود.

او به دیدارهای خود در لوکزامبورگ اشاره کرد و افزود: دیدار با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، وزرای امور خارجه سه کشور آلمان، فرانسه و انگلیس و گفت‌و‌گو درباره آخرین وضعیت مذاکرات و چگونگی دستیابی به توافق نهایی و ضرورت اقدام مشترک برای اینکه کار در آینده امکان‌پذیر شود نیز موضوع برخی گفت‌و‌گوها خواهد بود. او افزود: در دیدارهای امروز، درباره موضوعات منطقه‌ای، ازجمله بحران یمن و اوضاع سوریه و افراطی‌گری در منطقه گفت‌وگو خواهیم کرد. به گفته ظریف، بهترین زمان برای دستیابی به توافق ٣٠ ژوئن، یا چند روز بعد از آن است.

فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، دوشنبه پس از ورود به لوکزامبورگ به خبرنگاران گفت: قرار است در دیدار با محمدجواد ظریف درباره‌ مسائل کلیدی، که هنوز حل‌نشده باقی مانده‌اند، رایزنی کنیم، چون اکنون وارد آخرین مرحله از مذاکرات هسته‌ای شده‌ایم.

انگلیس خواستار انعطاف بیشتر ایران شد

«فیلیپ هاموند»، وزیر امور خارجه انگلیس، که برای شرکت در نشست وزرای امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا به لوکزامبورگ سفر کرده، در جمع خبرنگاران گفته است ایران برای رسیدن به توافق با گروه ١+۵ باید انعطاف بیشتری نشان دهد. او گفت: شرکای ایرانی ما باید انعطاف بیشتری نشان دهند؛ اما روند گفت‌وگوها در حال انجام است و همواره انتظار داریم تا آخرین مهلت یا حتی بعد از آن، ادامه یابد. به نظر من مذاکرات جدی اکنون در حال انجام است و در هفته آینده نیز ادامه می‌یابد و امیدوارم شاهد پیشرفت‌های واقعی بیشتر باشیم. وزیر امور خارجه انگلیس در پاسخ به این سؤال که آیا ضرب‌الاجل ٣٠ ژوئن (٩ تیر) چند روزی تمدید خواهد شد یا خیر، نیز گفت: فعلا نمی‌دانیم. باید دید چه پیش خواهد آمد. فعلا به سختی تلاش می‌کنیم.

فرانسه: ساز مخالف نمی‌زنیم

لوران فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه، که در روزهای اخیر در یک سفر منطقه‌ای پس از مصر و اردن به اراضی اشغالی رفته است، در یک کنفرانس خبری مشترک با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی با اشاره به مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه ١+۵ گفت: ما باید در مرحله‌ای که هم‌اکنون در آن قرار داریم، کاملا ثابت‌قدم باشیم. اگرچه هنوز مشخص نیست تا پایان ماه ژوئن یک توافق بین‌المللی درباره برنامه هسته‌ای ایران حاصل شود.

از سوی دیگر، پس از آنکه دولتمردان و تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای فرانسه به کارشکنی در مسیر گفت‌وگوهای ایران و گروه ١+۵ متهم شدند، مقام‌های این کشور این اتهام را رد کردند. «فرانسوا نیکولو»، سفیر سابق فرانسه در تهران، گفت: «پاریس درصدد ازبین‌بردن فرصت دستیابی به توافق نیست و این کشور خواستار بهترین توافق از منظر خود است».

سفیر سابق فرانسه در تهران، در گفت‌وگو با رسانه‌های آمریکایی در پاسخ به این پرسش که «ارزیابی شما از موضع کنونی فرانسه در قبال مذاکرات اتمی چیست؟» گفت: لوران فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه، بارها درباره این موضوع اظهارنظر کرده، اما از عباراتی کلی دراین‌زمینه استفاده کرده و خواستار توافقی قوی شده است. او افزود: چه کسی می‌تواند با چنین موضعی مخالف باشد؟ نه ایرانی‌ها و نه آمریکایی‌ها، فرانسه در بلندمدت تبدیل به چهره «پلیس بد» در این مذاکرات شده اما باور من این است که این موضوع، مانعی برای موفقیت در مذاکرات نخواهد بود.

فرانسه درصدد از‌بین‌بردن فرصت دستیابی به توافق نیست و خواستار بهترین توافق از منظر خود است، اما این در ذهن همه هست. نیکولو گفت: جالب است اشاره کنم که هفته گذشته «عباس آخوندی» وزیر راه‌وشهرسازی ایران در فرانسه بود و درباره موضع فرانسه در مذاکرات از او سؤال شد و او در پاسخی پراگماتیک گفت این یک مذاکره است و در مذاکره هر طرف نقش خود را ایفا می‌کند؛ اما بعد از اتمام مذاکرات با موفقیت، دوران تغییر خواهد کرد و دنیای دیگری خواهد بود و به نظر من منظور این بود که بعد از توافق، طرفین کینه‌ای از یکدیگر به دل نخواهند گرفت.

عراقچی: پیشرفت به اندازه انتظار نیست

عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای، پیش از پرواز به لوکزامبورگ درباره نتایج پنج روز نشست‌ فشرده با نمایندگان کشورهای ١+۵ در وین گفت: نگارش متن توافق‌نامه در سطوح مختلف همچنان ادامه دارد. متن مربوط به توافق‌نامه، متن پیچیده‌ای است و ابعاد مختلفی، هم به لحاظ فنی و هم به لحاظ حقوقی و از همه مهم‌تر به لحاظ سیاسی دارد. باید بررسی‌های کاملی روی آن صورت گیرد. این کار ابتدا در سطح کارشناسان سپس در سطح معاونان انجام می‌شود.

عراقچی گفت: اختلاف‌نظرهایی که در خصوص متن توافق‌نامه وجود دارد، مقداری کمتر شده، اما پیشرفت کار به آن اندازه‌ای که انتظار داشتیم نیست. او ابراز امیدواری کرد: اگر خداوند کمک کند، در روزهای آینده اختلافات کمتر شود و به متن واحدی دست یابیم. با‌این‌حال اختلافات در بعضی مسائل جدی‌تر است و به بررسی‌های بیشتری احتیاج دارد و امیدواریم امروز در جریان ملاقات وزرای امور خارجه بحث بیشتری در خصوص چند موضوع کلیدی مورد اختلاف صورت گیرد. معاون وزیر امور خارجه کشورمان گفت: احتمال می‌رود در پایان هفته جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا هم به وین سفر کند و ملاقات‌های دوجانبه‌ای با وی صورت گیرد. او افزود: احتمال می‌رود باقی وزرای خارجه ١+۵ هم به مذاکرات ملحق شوند. این ماراتن به تدریج به خط پایان نزدیک می‌شود و امیدواریم خداوند آنچه خیر و صلاح است، مقرر کند.

شرق

نوشته توافق هسته‌ای روی میز وزیران خارجه اولین بار در اخبار روز ایران پدیدار شد.

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.