توصیه‌هایی برای دیابتی ها در ماه مبارک رمضان

اردیبهشت ۱۴۰۳

در ماه مبارک رمضان دغدغه بیماران از جمله دیابتی های عزیز برای گرفتن روزه آغاز می گردد.


Rezhim.r

 


در کشور ما علی رغم تاکید صریح شارع مقدس دین اسلام در خصوص اینکه عملی که به فرد آسیب برساند حرام تلقی می گردد، بسیاری  از بیماران علی رغم مناسب نبودن روزه برای سلامتی شان اقدام به انجام این فریضه الهی می نمایند.


به گزارش”یک پارس” به نقل از روابط عمومی بنیاد بین المللی پیشگیری و کنترل دیابت ؛ تصور غلط دیگری که دراین باره وجود دارد این است که روزه داری سبب پایین آمدن قند خون می گردد پس روزه برای همه دیابتی ها مناسب است .در حالیکه می دانیم سطح قند خون درمبتلایان به دیابت بسیار متغیربوده  و به عوامل گوناگونی چون میزان و نوع غذای خورده شده ، نظم یا بی نظمی در مصرف دارو ها ، افزایش و یا کاهش فعالیت فیزیکی بستگی دارد .

دکتر فرهاد رجب پور صنعتی مدیر آموزش و پژوهش بنیاددیابت در این خصوص می گوید :


◄ از مصرف بی‌رویه مواد غذایی پس از افطار اجتناب کنید، مصرف بیش از اندازه غذاهای چرب و حاوی کربوهیدرات‌ها(مانند شیرینیجات مخصوص ماه رمضان) سبب بروز هایپرگلیسمی (افزایش قند خون)و افزایش وزن می‌شود. تاکید می‌شود که مزیت روزه‌داری در ماه رمضان فقط در بیمارانی است که کنترل مناسب قند خون را همراه با رژیم غذایی سالم داشته باشند.


◄توصیه می‌شود که بیماران دیابتی فعالیتهای فیزیکی خود را در ساعاتی که روزه نیستند (بعد از افطار) انجام دهند. بدین جهت که فعالیت در زمان ناشتایی احتمال افت قند خون را بالا می برد.


◄ بیماران مبتلا به دیابت نوع۲ که قند خون آنها به خوبی کنترل شده و دچار عوارض نشدند و اضافه وزن دارند می‌توانند با مشورت پزشک معالجشان روزه بگیرند. به طور کلی قضاوت در مورد زمان و میزان داروی مناسب برای کنترل قند در دوران روزه‌داری باید توسط پزشک صورت ‌گیرد.


◄  سه عامل مهم برای کنترل دیابت در طول ماه رمضان، رعایت رژیم دارویی، کنترل رژیم غذایی وداشتن فعالیت فیزیکی روزانه می باشد.


◄  به بیماران باید آموزش‌های لازم داده شود که در صورت بروز مشکل، بلافاصله افطار کنند و به خصوص در فصل تابستان و نواحی جغرافیایی که ساعات روزه‌داری طولانی است باید بیشتر مراقب علایم افت قند خون و بروز مشکلات احتمالی باشند.


◄   بهتر است بیماران خود را روزانه وزن کنند و رژیم دریافتی روزانه خود را ثبت نمایند.


افت قند خون در طول روز :


•  در صورتیکه دچار علایم افت قند خون ( ضعف ، بی حالی شدید ، عرق سرد ، تپش قلب ، سرگیجه ، تاری دید، گرسنگی شدید و لرزش بدن ) شدید بلافاصله با گلوکومتر میزان قند خونتان را آزمایش کنید ، در صورتیکه قند خونتان کمتر از۷۰ باشد باید حتما افطار کنید.


•  در ماه رمضان شما نباید میزان کالری مصرفی خود را افزایش دهید.


•  2 ساعت بعد از افطار در  صورت امکان قند خون خود را کنترل کنید اگر بالای ۲۵۰ بود باید شب ازکالری رژیم غذایی خود کم کنید وبا مشاور تغذیه یا پزشکتان مشورت کنید.


•  اگر هنگام سحر قند خونتان بالای ۲۰۰ باشد باید ۲۰% از حجم غذای سحری تان کم کنید و اگر بالای ۳۵۰ باشد پیشنهاد میشود اصلا روزه نگیرید و حنما با پزشکتان مشورت کنید.


•  حتما مایعات کافی بدون قند بنوشید زیرا عدم مصرف مایعات در طول روز میتواند منجر به غلیظ شدن خون وبالاتر رفتن قند خون شود.

 
روزه‌داری برای بیماران دیابتی در موارد زیر ممنوع است:
 
● در همه بیماران مبتلا به دیابت نوع یک
● بیماران دیابتی نوع یک و دو که دیابت آنها بخوبی کنترل نشده است.
● بیماران دیابتی که دچار عوارض دیابت همانند نارسایی کلیه،اختلالات بینایی،اختلالات عصبی و  بیماریهای قلبی-عروقی یا فشارخون کنترل نشده شده اند.
● بیمارانی که سابقه کمای دیابتی دارند.
● بیماران دیابتی حامله.
● بیماران دیابتی که دچار عفونت می باشند.
● بیماران دیابتی سالمندی که عدم تمرکز و عدم آگاهی دارند.
● بیمارانی که حملات مکرر هیپوگلیسمی(کاهش قند خون) یا هیپرگلیسمی (افزایش قند خون)را تجربه کرده‌اند.


سلامت و زندگی
باز نشر: پورتال خبری ممتاز نیوز www.momtaznews.com

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.