جزئیات واگذاری اتکایی اجباری بیمه‌ها

۱۰م دیماه ،

بینا- شورای عالی بیمه در قالب آیین‌نامه ۷۶، نحوه واگذاری بیمه‌های اتکایی اجباری، میزان کارمزد و مشارکت در سود را به شرکت‌های بیمه ابلاغ کرد.
شورای‌عالی بیمه در اجرای ماده ۷۲ قانون تأسیس بیمه مرکزی و بیمه‌گری، آیین‌نامه نحوه واگذاری بیمه‌های اتکایی اجباری و میزان کارمزد و مشارکت در سود آن” را مشتمل بر ۲۰ ماده و ۱۱ تبصره تصویب کرد.
این آیین‌نامه که جایگزین آیین‌نامه‌های شماره ۱، ۵ ، ۷، ۱۴، ۱۶ و۳۰ شورای عالی بیمه است تاکید فراوانی بر ارائه صحیح و به موقع گزارش عملکرد شرکتهای بیمه در طور ماهانه و منظم دارد.
بر اساس این آیین‌نامه مؤسسات بیمه موظفند تا یک ماه پس از انقضای هر ماه، صورت‌های زیر را برای بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران ارسال کنند:
۱- صورت ‌بیمه‌نامه‌های صادره در طول ماه
۲- صورت تغییرات حاصله طول ماه در ‌بیمه‌نامه‌های موجود
۳- صورت خسارات پرداخت شده
مؤسسات بیمه موظفند تا یک ماه پس از انقضای هر سه ماه صورت خسارات معوقه (اعلام شده و پرداخت نشده) تا آخر آن سه ماه را طبق نمونه و به شیوه‌ای که بیمه مرکزی تعیین ‌می‌کند، برای این سازمان ارسال کنند.
در ماده ۴ این آیین‌نامه آمده است: مؤسسات بیمه واگذارنده و بیمه مرکزی موظفند حداکثر ظرف یک ماه از تاریخ دریافت صورت‌حساب، بدهی خود را تسویه نمایند. در غیر این صورت کارمزدهای بیمه اتکایی اجباری مصوب قطعیت نخواهد یافت و هر ماه تأخیر در تسویه بدهی از سوی بیمه مرکزی یا مؤسسات واگذارنده به ترتیب سبب افزایش یا کاهش کارمزدهای مصوب به میزان دو درصد مانده صورت‌حساب خواهد بود.
این گزارش حاکیست مؤسسات بیمه سرزمین اصلی و مناطق‌ آزاد تجاری‌ – صنعتی‌ موظفند ضمن ارسال اطلاعات مربوط به بیمه‌نامه‌هایی که نسبت به مازاد سهمیه بیمه اتکایی اجباری، واگذاری دارند قبل از صدور بیمه‌نامه‌ با تعهدات/سرمایه آنها بیش از مبالغ ذیل، موافقت بیمه مرکزی را در مورد نرخ و شرایط جلب نمایند. در غیراین‌صورت بیمه مرکزی می‌تواند از قبول تمام یا قسمتی از سهم خود از خسارت مربوط به آن بیمه‌نامه اجتناب کند و عدم قبول خسارت توسط بیمه مرکزی در تعهد مؤسسه بیمه صادرکننده بیمه‌نامه در مقابل بیمه‌گذار و اشخاص ذینفع در بیمه تأثیری نخواهد داشت.
* بیمه‌نامه‌های آتش‌سوزی، مهندسی و نفت، گاز و پتروشیمی با سرمایه/ تعهد بیش از ۲۵۰۰ میلیارد ریال
* بیمه‌نامه‌های کشتی: با تعهد بیش از ۲۰۰ میلیارد ریال برای هر کشتی و ۱۰۰۰ میلیارد ریال برای هر ناوگان
* بیمه‌نامه‌‌های هواپیما: با مجموع تعهدات بدنه و مسئولیت بیش از ۴۰ میلیارد ریال برای هر هواپیما و ۱۸۰ میلیارد ریال برای هر ناوگان هواپیمایی
* بیمه‌نامه‌های باربری: با سرمایه بیش از ۳۰۰ میلیارد ریال برای هر حمل
همچنین مؤسسات بیمه باید خسارات بیش از دو میلیارد ریال خود را در اسرع وقت به اطلاع بیمه مرکزی برسانند و هرگاه مؤسسه بیمه‌ای ناگزیر به پرداخت خسارتی بیش از پنج میلیارد ریال شود، ‌می‌تواند از بیمه مرکزی درخواست کند که سهم خود در خسارت فوق را قبل از انقضای یک ماه پرداخت کند.
چنانچه ضریب خسارت سالانه مؤسسه بیمه در هریک از رشته‌های غیر زندگی (به جز شخص ثالث) بین ۷۰ تا ۸۵ درصد باشد، کارمزد بیمه اتکایی اجباری آن رشته معادل ۸۰ درصد کارمزد مصوب و چنانچه ضریب خسارت هر رشته بیشتر از ۸۵ درصد باشد، کارمزد بیمه اتکایی اجباری آن معادل ۶۰ درصد کارمزد مصوب خواهد بود.
طبق ماده ۱۶ آیین‌نامه چنانچه ضریب خسارت سالانه رشته شخص ثالث در هر مؤسسه بیمه بین ۹۰ تا ۱۰۰ درصد باشد، کارمزد بیمه اتکائی اجباری این رشته معادل ۹۰ درصد کارمزد مصوب و چنانچه ضریب خسارت سالانه آن بیش از ۱۰۰ درصد باشد، کارمزد بیمه اتکائی اجباری آن، معادل ۸۰ درصد کارمزد مصوب خواهد بود.
این گزارش می‌افزاید مؤسسات بیمه موظفند بدهی‌های معوق ناشی از عملیات اتکایی اجباری خود را تا پایان سال به بیمه مرکزی بپردازند، مگر آن که در خصوص پرداخت، موافقت بیمه مرکزی را به نحو دیگری جلب کنند. در غیر این صورت بیمه مرکزی می‌تواند از تاریخ ۱/۱/ صورت‌حساب‌های بیمه اتکایی اجباری را بر اساس ۷۵ درصد کارمزد‌های مصوب شورای عالی بیمه تهیه و در محاسبات منظور کند.

RSS
باز بازنشر: پورتال خبری ممتاز نیوز www.momtaznews.com

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.