رها شدن زباله‌های عفونی بخش خصوصی در طبیعت یاسوج

۱۴اردیبهشت،
ممتاز نیوز : عدم مدیریت زباله‌های عفونی در کهگیلویه و بویراحمد روز به روز صورت خطرناک‌تری به خود می‌گیرد به طوری که اگر علاج واقعه را قبل از وقوع نکنیم، بدون شک در آینده‌ای نزدیک خبرهای نگران‌کننده‌ای از این بی‌توجهی‌ها به دنیا مخابره می‌شود

به گزارش ممتاز نیوز به نقل از فارس ؛ تولید روزانه ۸۵۰ کیلوگرم زباله عفونی و خطرناک در استان کهگیلویه و بویراحمد، موضوع زباله‌های عفونی را در این استان چهارفصل با طبیعت زیبا منحصر به فرد خود به یک دغدغه برای دلسوزان سلامت مردم و محیط زیست تبدیل کرده است.

امروز در بعضی نقاط شهری و گردشگرپذیر این استان زباله‌های عفونی چون سرنگ‌ها و باندهای آغشته به خون نه تنها سلامت مردم و گردشگران را تهدید کرده است، بلکه چهره‌ای زننده و تصویری ناخوشایند را از پایتخت طبیعت ایران به دنیا نشان می‌دهد.

اگر چه به قول استاندار کهگیلویه و بویراحمد موضوع زباله‌های عفونی در این استان به ویژه شهر یاسوج که مراکز درمانی بیشتر، بیمارستان‌ها و کلینیک‌های خصوصی، آزمایشگاه‌ها و مطب پزشکان بسیار بیشتری دارد، هنوز به بحران تبدیل نشده ولی اگر علاج واقعه را قبل از وقوع نکنیم، بدون شک باید در روزهای نزدیکی به فکر مدیریت بحران و صرف هزینه‌های هنگفت برای درمان این بیماری بکنیم که به فکر پیشگیری آن نبودیم.

در کنار همه این نگرانی‌ها، آغاز موج سوم ایدز در ایران و اخطارهای گسترش این بیماری مهلک، نگرانی‌ها از عدم مدیریت زباله‌های عفونی در کهگیلویه و بویراحمد را بیشتر و بیشتر کرده است.

عدم تفکیک زباله‌های عفونی از زباله‌های کم‌خطر در مبدأ و خطر شیوع بیماری‌ها در اثر پخش شدن این زباله‌ها از سوی گربه‌ها و حیوانات وحشی و اهلی نیز بر این نگرانی‌ها افزوده است.

در شورای سلامت دو روز پیش استان کهگیلویه و بویراحمد این موضوع مهم در دستور کار قرار گرفت و رئیس نظام پزشکی این استان با دفاع تلویحی از پزشکان، نصب دستگاه امحای زباله را برای آنان مقرون به صرفه ندانست و گفت:‌ پزشکان به این راحتی در این مورد همکاری نمی‌کنند.

حال سؤال اساسی این است که آیا سلامت مردم مهم‌تر است یا درآمد پزشکان و مراکز درمانی خصوصی و دولتی؟

و دوم اینکه، کیست که از درآمدهای میلیونی پزشکان متخصص در مطب‌های خصوصی خود اطلاع نداشته باشد، پس آیا هزینه کردن بخش کوچکی از درآمدهای پزشکان آن هم تنها برای یک‌بار جهت خرید این دستگاه انتظار بسیاری از منادیان و متولیان سلامت مردم است؟

برای بررسی این موضوع نظرات بعضی مسئولان و متخصصان را در این‌باره جویا شدیم.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی یاسوج و فوق تخصص بیماری‌های داخلی در این باره گفت:‌ سرنگ‌های آلوده در بعضی مکان‌ها و تفرجگاه‌ها سبب گسترش بیماری‌های خونی چون ایدز می‌شود که باید هر چه سریعتر برای این مشکل فکری اندیشیده شود.

سید حسام‌الدین نبوی‌زاده با بیان اینکه همه بیمارستان‌ها و مراکز درمانی دولتی را به دستگاه امحای زباله مجهز کردیم و نگرانی کنونی در مورد مراکز خصوصی و مطب‌ها است، افزود: پزشکان درآمدهای بسیار خوبی دارند و این قشر ارزشمند جامعه باید خود تأمین کننده سلامت مردم باشند نه تهدیدی برای آنها شوند.

وی متولی ساماندهی و تجهیز مطب‌ها، آزمایشگاه‌ها و کلینیک‌های خصوصی را سازمان نظام پزشکی دانست و گفت: در شورای سلامت نیز مصوب شد که این سازمان سه ماه فرصت دارد تا پزشکان را جمع کند و برای این مشکل فکری بکنند.

این پزشک متخصص با اعلام آمادگی دانشگاه علوم پزشکی برای همکاری با سازمان نظام پزشکی گفت: بعد از سه ماه از ادامه کار متخلفان و اشخاصی که سلامت مردم را تهدید می‌کنند برخورد قضایی می‌شود و از ادامه کار آن‌ها جلوگیری خواهد شد.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی یاسوج با اشاره به عدم نصب دستگاه امحای زباله‌های عفونی در مطب‌ها و  بعضی مراکز درمانی بخش خصوصی در استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: اهمال در این کار شدنی نیست.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد نیز رسیدگی به موضوع زباله‌های عفونی را مهم دانست و گفت: اگر چه این مشکل هنوز بحرانی و حاد نشده است ولی باید مورد توجه جدی مسئولان به ویژه سازمان نظام پزشکی قرار بگیرد.

سید حسین صابری با بیان اینکه تعرفه‌های جمع‌اوری زباله‌های عفونی به هیچ عنوان نباید به اندازه زباله‌های معمولی باشد، افزود: شهرداری‌ها برای زباله‌های عفونی تعرفه‌های سنگین‌تر بگذارند تا حداقل تولید زباله‌های عفونی کمتر شود.

مقام ارشد اجرایی در استان کهگیلویه و بویراحمد ادامه داد: سازمان نظام پزشکی به کمک دانشگاه علوم پزشکی یاسوج این امر را ساماندهی کنند و آموزش‌های لازم را برای تفکیک زباله‌های عفونی از معمولی در محل تولید ارائه دهند تا زباله‌های عفونی همراه با زباله‌های بی‌خطر جمع‌آوری نشوند.

شهردار یاسوج نیز در این‌باره گفت: موضوع قاطی شدن زباله‌های عفونی و خطرناک با زباله‌های معمولی و بی‌خطر شوخی‌بردار نیست و باید به جد در دستور کار قرار گیرد.

قباد نگین‌تاجی سالم‌سازی زباله‌ها و تفکیک زباله‌های عفونی از زباله‌های بی‌خطر را کاری ساده خواند و بیان کرد: کافی است در مطب‌ها و آزمایشگاه‌ها سطل زباله‌های عفونی از سایر زباله‌ها مجزا باشد تا همکاران ما در شهرداری در امر جمع‌آوری زباله‌ها با مشکلی مواجه نشوند.

شهردار یاسوج افزود: اگر می‌خواهیم بخش خصوصی برای خرید دستگاه امحای زباله وارد شود باید در قدم اول درآمدزایی آن را تضمین کنیم به طوری که همه تولید کنندگان زباله‌های عفونی، زباله‌های خود را به این مرکز خصوصی تحویل دهند و هزینه آن را پرداخت کنند.

به گزارش فارس از یاسوج، مردم و شهروندان یاسوجی که بیشترین زباله عفونی در اینجا تولید می‌شود نیز به شدت از این موضوع نگران می باشند و می‌گویند جای تعجب است که چنین خطری در بیخ گوش شهروندان است و اقدامات فوری و ضرب‌الاجلی برای مقابله با آن صورت نمی‌گیرد.

یکی از این شهروندان، ملاحظه سرنگ‌های بیمارستانی را بخش ثابت ملاحظات روزانه هر شهروند یاسوجی خواند و گفت: زباله‌های عفونی و خطرناک مطب‌ها و آزمایشگاه‌ها اکنون بدون اینکه امحاء شوند در محل‌هایی رها می‌شوند که این مشکل تهدید کننده سلامت مردم می باشند.

شهروند دیگری به فارس گفت: هر پزشک متخصص در شهر یاسوج روزانه درآمدهای میلیونی دارند ولی حاضر نیستند یک دستگاه ۴۰ میلیون تومانی را یک بار برای همیشه خریداری کنند و زباله‌های عفونی خود را در آن امحاء و بسوزانند.

وی ادامه داد: البته این مشکل تنها در مورد دستگاه امحاء‌زباله‌های عفونی نیست، متأسفانه گاها” در جلوی بعضی از این کلینیک‌ها حتی پزشکان حاضر به نصب یک لامپ و پر کردن گودال‌ها و چاله‌های درب ورودی آن هم نیستند.

گفت‌وگوی فارس با سایر مصاحبه‌شوندگان نیز در برگیرنده موضوعات مشابهی بود و غالب مردم چهره زشت بعضی اماکن تفریحی و تهدید سلامت خود را نگرانی عمده در این‌باره دانستند.

شهرستان بویراحمد (یاسوج) در طول روز ۳۵۰ کیلوگرم زباله عفونی تولید می‌کند و شهرستان‌های کهگیلویه و گچساران با ۲۰۰ کیلوگرم و شهرستان‌های بهمئی و دنا با تولید روزانه ۵۰ کیلوگرم زباله عفونی در رتبه‌های بعدی می باشند.

به نظر می‌رسد، تفکیک زباله‌ها از مبدأ کمترین کاری است که در این مقطع مسئولان و پزشکان پردرآمد بخش خصوصی در کهگیلویه و بویراحمد می‌توانند انجام دهند.

منبع: ممتاز نیوز
باز نشر: پورتال خبری ممتاز نیوز www.momtaznews.com

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.