مشکلات عروقی و عضلانی درمغز عامل بیشتر سردردهاست

به گزارش تفسیری ممتاز نیوز به نقل از ممتاز نیوز در تاریخ دوشنبه ۱۵آبان۹۱،
ممتاز نیوز : سردرد عارضه بسیار شایعی است که در همه گروه های سنی دیده می گردد و اگر با بیماری دیگری همراه نباشد، به ندرت نشانه مشکل جدی است.سردرد انواع مختلفی دارد از جمله سردردهای تنشی، سردردهای میگرنی و… که هر یک درمان های ویژه ای دارد.طبق نتیجه تحقیقات، بخش عمده ای از سردردها عصبی است و تنها یک تا ۲درصد سردردها نشانه تومور است.

دکتر غلامرضا بهادرخان، متخصص و جراح مغز و اعصاب، دانشیار گروه جراحی مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد درباره انواع سردرد و درمان آن به خراسان چنین می گوید:تقریباً همه اشخاص در مقاطعی از زندگی شان دچار سردرد می شوند.

سردرد علل مختلفی دارد. بعضی از سردردها اختصاصی تر است و با علایم دیگری همراه می گردد.باید دانست که سبب سردرد الزاماً مشکل مغزی نمی باش بلکه بیشتر سردردها به سبب مشکلات عروق، عضلات و اعصاب مغز رخ می دهد. سردرد در خانم ها شایع  تر است که سبب آن تغییرات هورمونی است. خانم ها تا پیش از دوران یائسگی حتی تا ۲برابر بیشتر از آقایان دچار سردرد می شوند.

سردرد انواع مختلفی دارد که شایع ترین آن سردرد تنشی یا هیجانی است و بیشتر در اشخاصی که دچار استرس می باشند، ایجاد می گردد؛ سبب آن هم انقباض بیش از حد عضلات اطراف جمجمه است.انقباض عضلات گردن و شانه نیز سبب سردرد می گردد.این متخصص مغز و اعصاب خاطرنشان می نماید: اشخاصی که به این نوع سردرد مبتلا می باشند، هفته ای ۳یا۴بار دچار سردرد می شوند و راه کاهش درد استفاده از مسکن ساده و استراحت و قراردادن حوله گرم و ماساژ شقیقه است. نوع دیگر این عارضه سردرد خوشه ای است که شیوع کمتری دارد. این نوع سردرد سالی یک یا دو بار به سراغ اشخاص می آید و چند ساعت یا چند روز طول می کشد. سردردهای خوشه ای در زمان معین مانند نیمه شب سراغ فرد می آید و بیشتر در آقایان به ویژه اشخاصی که از دخانیات، مشروبات الکلی و غذاهای چرب استفاده می نمایند، دیده می گردد.این نوع سردرد با علایمی از جمله آبریزش بینی همراه است.سردردهای میگرنی نوع شایع سردرد است؛ اصولاً میگرن به دردی گفته می گردد که در نصف سر احساس می گردد.از جمله علایم این سردرد کاهش بینایی، بی حسی یک طرف بدن، احساس ترس از نور، حالت تهوع و استفراغ است.این نوع سردرد چند دقیقه یا ساعت ها به طول می انجامد و به تدریج از شدت درد کاسته می گردد.

برای درمان سردرد میگرنی فرد باید به پزشک مراجعه کند تا با مصرف داروهای ضدمیگرن اعم از مسکن، داروهایی که روی عروق مغز تاثیر می گذارد، درد تسکین یابد.سردرد میگرنی اول با انقباض عروق و سپس با گشادشدن آن ها آغاز می گردد. در حقیقت این حالت گشادشدن عروق است که سبب سردرد می گردد.

اگر کسی طی ماه چندین بار دچار سردرد میگرنی شود، باید به طور مداوم دارو مصرف کند.اما اگر ماهی یک یا دو بار دچار درد می گردد، کافی است تنها موقع سردرد دارو مصرف کند در عین حال این بیماران باید حتماً به پزشک مراجعه نمایند تا مطمئن شوند، سردرد آن ها نشانه بیماری دیگری نمی باش.دکتر بهادرخان تاکید می نماید: سردردهایی را که در هنگام خواب بروز می نماید، باید جدی گرفت و به پزشک مراجعه نمود. سردردهای دیگر ممکن است به سبب مننژیت یا تومورهای مغزی باشد که خوشبختانه نادر است. فشار خون ، بیماری چشم، سینوزیت یا حساسیت هم از سبب های سردرد ذکر شده است. وی با اشاره به این که هر یک از انواع سردرد درمان خاصی دارد، تاکید می نماید: سردردهای میگرنی، درمان قطعی ندارد. با این حال این نوع سردردها در خانم ها ممکن است در دوران حاملگی یا یائسگی از بین برود یا کمتر شود. سردردهای صبحگاهی معمولاً  به سبب فشار خون است. بیمار باید به پزشک مراجعه کند و تحت درمان قرار گیرد. سردردهایی که با حالت تهوع و استفراغ همراه است، نشانه خوبی نمی باش و حتماً بیمار باید به پزشک مراجعه کند. سردردی که دفعات بروز آن بیشتر شده است، باید بررسی شود.

 وی درباره ارتباط کار پراسترس و بعضی رژیم های غذایی در بروز سردرد می افزاید: اشخاصی که استرس بسیاری دارند، اشخاصی که دچار هیجان می شوند، اشخاصی که آب کمی مصرف می نمایند، اشخاصی که غذاهای تحریک نماینده مانند چای پررنگ، قهوه، غذاهای پرنمک و ادویه، پنیر، ماده غذایی سرشار از هیستامین (مانند بادمجان، گوجه فرنگی) مصرف می نمایند و یا از دخانیات استفاده می نمایند بیشتر دچار سردرد می شوند. اشخاصی که سردردهای تنشی و هیجانی دارند، باید از تنش و هیجان دوری نمایند. اشخاصی که سردرد میگرنی دارند، باید از مصرف غذاها و یا قرار گرفتن در محیط هایی که سبب بروز حملات سردرد می گردد، پرهیز نمایند. اشخاصی که سردردهای خوشه ای دارند، به مرور زمان یاد می گیرند از چه مواردی باید پرهیز نمایند، از جمله بی خوابی، مصرف بعضی از غذاهایی که فشار خون را بالا می برد، کشیدن سیگار و… اگر دارو درمانی برای اشخاص مبتلا به میگرن جواب ندهد، می توان از روش  های جراحی استفاده نمود. یکی از این روش ها تزریق بوتاکس است که در محلی خاص از جمجمه که در مسیر اعصاب است، انجام می گردد و تا ۶ ماه یا یک سال سردرد تسکین پیدا می نماید.

عمل جراحی دیگر برای سردردهای خوشه ای و میگرنی استفاده از یک باند عضلانی میان دو ابروست که ارتباط دو طرف را با هم قطع می نماید و برای مدتی بیمار از سردرد رهایی پیدا می نماید. این عمل که عمل موضعی است، بیش از ۵ دقیقه طول نمی کشد.وی تاکید می نماید: سردرد کودکان را باید جدی گرفت و حتماً باید بررسی نمود. برای بچه ها نباید از مسکن استفاده شود. همچنین باید دانست از آن جا که بچه ها از والدین الگوبرداری و حرکات آن ها را تقلید می نمایند، والدین در حضور آن ها نباید از سردرد شکایت نمایند. در ادامه به مطلبی از پایگاه اینترنتی «نیوزویک» درباره انواع سردرد، علایم و درمان آن اشاره می کنیم.

سردردهای تنشی

علایم: احساس سفتی یا احساس ناراحتی دور سر که به مدت چند ساعت باقی می ماند.

درمان:این نوع سردرد به سبب اضطراب، خستگی و کمبود آب ایجاد می گردد. به نقل از دکتر ودرهال، متخصص اعصاب، مسکن های معمولی مانند پاراسیتامول و ایبوپروفن به آسانی این نوع سردرد را برطرف می نماید. مصرف آب بسیار، برنامه غذایی سالم و خواب منظم نیز در بهبود این نوع سردرد موثر است. بیمارانی که به طور مکرر دچار این نوع سردرد می شوند، می توانند برای پیشگیری از داروهای ضدافسردگی با دوز پایین استفاده نمایند. طب سوزنی برای رفع سردردهای تنشی مفید است.

فشار وارد شدن روی چشم

علایم:خشکی و درد در ناحیه چشم همراه با سردرد.

درمان: حدود ۵۰درصد کاربران رایانه به سبب خستگی و فشاری که روی چشم وارد می گردد، دچار سردرد می شوند. فشار روی عضله و طرز نادرست نشستن سبب سردرد می گردد. خیره شدن به صفحه رایانه در طول روز سبب خشکی چشم می گردد زیرا فرد کمتر پلک می زند. میانگین پلک زدن از ۱۵ بار در دقیقه به تنها ۲ بار کاهش پیدا می نماید. بنابراین برای آرامش چشم، هر نیم ساعت به مدت چند ثانیه به جای دور خیره شوید.

سردرد خوشه ای

علایم: درد شدید در اطراف یک چشم که به صورت خوشه ای، فصلی یا در زمان معین رخ دهد. گاهی فرد دچار علایم قرمزی چشم، آبریزش و انسداد بینی می گردد.

درمان: فرد باید به یک متخصص اعصاب مراجعه کند. با اسکن مغز سبب سردرد مشخص می گردد و طبق آن پزشک دارو را تجویز می نماید.

علایم اخطار دهنده

سردردهایی که فرد را شب از خواب بیدار می نماید.

با وجود نداشتن سابقه خانوادگی یا شخصی، ناگهان دچار سردرد شده اید.

با بالا رفتن سن، سردردها کمتر می گردد. بنابراین سردردهای بالای ۵۰ سال جای نگرانی دارد.

سردرد همراه با ضعیف شدن بدن و مشکل گفتاری باید بررسی شود.

سردردی که تنها در ناحیه گیجگاه ایجاد می گردد.

منبع: ممتاز نیوز

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.