ناباروری زوج‌های ایرانی چقدر نگران‌کننده است؟

دبیر انجمن علمی تخصصی باروری و ناباروری ایران با تایید این آمار که ۱۳ تا ۱۸ درصد زوج‌های جوان کشور دچار نازایی هستند گفته است اگر دولت علاقمند به افزایش جمعیت است، باید برای هزینه‌های دارویی و جراحی زوج‌های جوان نابارور هم فکری بکند.

تشویق به افزایش جمعیت تبدیل به یکی از سیاست‌های رسمی شده، اما برای مرتفع کردن موانع افزایش جمعیت نظیر درمان ناباروری کمتر توجه می‌شود.
به گزارش قانون، ناباروری زوجین یکی از این موانع است. از هر ۱۰۰ زوج ایرانی، ده زوج با مشکلات ناباروری روبرو هستند. آمار دیگر هم می‌گویند ۱۵ درصد زوج‌های کشورمان نابارور هستند، یعنی سه میلیون زوج ایرانی. ناباروری، به ناتوانی در بارداری پس از یک‌ سال گفته می‌شود. حدود ۸۵ درصد زوجین در سال اول و ۹۳درصد در طی سال دوم زندگی مشترک، شانس بارداری دارند و بعد از سال دوم، شانس حاملگی کاهش پیدا می‌کند.
دبیر انجمن علمی تخصصی باروری و ناباروری ایران با تایید این آمار که ۱۳ تا ۱۸ درصد زوج‌های جوان کشور دچار نازایی هستند گفته است اگر دولت علاقمند به افزایش جمعیت است، باید برای هزینه‌های دارویی و جراحی زوج‌های جوان نابارور هم فکری بکند.
در دنیای امروز روش‌های پیشرفته دارویی و جراحی باعث شده تا بسیاری از زوج‌های جوان نابارور بتوانند بچه‌دار شوند. طبق اظهارنظرکارشناسان حدود ۹۰ درصد از زوج‌های نابارور که در حالت طبیعی امکان باروری ندارند، با استفاده از روش‌های علم پزشکی شانس بچه‌دار شدن را دارند.
به گفته کارشناسان اگر هزینه‌های مربوط به ناباروری توسط بیمه‌ها پوشش داده شود، علاقمندی زوجین برای بچه‌دار شدن بیشتر خواهد شد، اما در حال حاضر هیچ کدام از خدمات دارویی و جراحی پیشرفته برای درمان نازایی در کشور تحت پوشش بیمه نیست و بیمه‌ها تنها هزینه خدماتی مثل سونوگرافی و برخی آزمایش‌ها را تقبل می کنند.

علت‌ها و پیامدهای ناباروری
اگرچه کشور ما در ردیف ۱۰ کشور برتر دنیا در درمان ناباروری قرار دارد، اما ناباروری به عنوان یکی از پنج علت اصلی طلاق در میان زوج‌های کشورمان شایع است
روانشناسان می‌گویند زنان و مردان به اشکال متفاوتی با اضطراب ناشی از ناباروری روبه‌رو می‌شوند. شایع‌ترین واکنش زوج‌ها در مواجهه با ناباروری، از دست دادن حق انتخاب در زندگی یا حداقل یک جنبه مهم آن، یعنی تصمیم‌گیری در مورد تعداد افراد خانواده است.
یافته‌های روانشناسان نشان می‌دهد که ۴۹ درصد زنان و ۲۵ درصد مردان ناباروری را بدترین تجربه زندگی خود عنوان کرده‌اند. زوج‌ها در مواجهه با ناباروری به ترتیب از مراحل ذهنی زیر گذر می‌کنند: تعجب و بهت، شوک، انکار، خشم، انزوا، احساس گناه، غم و اندوه، افسردگی و پذیرش. این مشکل در زنان حدود ۴۰‬درصد، مردان ۴۰‬درصد و در‪ ۲۰‬درصد موارد هم، شامل زن و مرد می‌شود.
سرپرست یکی از مراکز تحقیقات ناباوروی افزایش سن، عوامل ژنتیکی، ابتلا به بیماری، عدم تخمک‌گذاری، بروز عفونت‌ها، اضطراب، چاقی، عوامل محیطی و شغلی، استفاده از مواد شیمیایی در بلند‌مدت، استعمال مواد مخدر و دخانیات را از دیگر عوامل تأثیرگذار در باروری زنان و مردان می‌داند. ضمن اینکه متخصصان مشکلات تخمک‌گذاری را از مهم‌ترین علت ناباروری زنان ایرانی می‌دانند.
با توجه به افزایش میزان ناباروری در دنیا می‌توان گفت یکی از شاخص‌های مؤثر در ایجاد این افزایش، عوامل محیطی است.
بررسی‌های مختلف نشان می‌دهد کسانی که نزدیک امواج موبایل قرار دارند، به خصوص اگر موبایل نزدیک دستگاه تناسلی قرار گرفته باشد، تأثیر امواج آن روی اسپرم و تخمک بیشتر و میزان ناباروری در چنین افرادی بیشتر است.
دبیر انجمن باروری و ناباروری ایران می‌گوید استرس و اضطراب‌ به صورت غیرمستقیم در روند باروری اختلال ایجاد می‌کند. عوامل محیطی هم‌چون آلاینده‌های صوتی، تغییر رژیم غذایی و استفاده بی‌رویه از غذاهای آماده، استفاده از مواد سرشار از افزودنی‌ها از جمله افزایش مصرف سوسیس و کالباس و ابتلا به انواع مسمومیت‌های ناشی از مواد آلوده به سموم از عوامل افزایش ناباروری به شمار می‌رود. عوامل محیطی دیگری همچون آلودگی هوا و میزان سرب موجود در هوا به خصوص در ایجاد ناباروری در مردان مؤثر است.
تحقیقات ناباروری مردان نشان داده که استفاده مداوم از لپ‌تاپ بر روی پا باعث اختلال در نطفه‌سازی در مردان می‌شود. جالب اینکه تأثیر برخی از موادی که در ظروف جدید نچسب به کار می‌‌رود از طریق مواد غذایی قابل‌انتقال و بر باروری مردان اثرگذار است. همچنین تماس با مواد سمی در حین کار نظیر مس و جیوه و مصرف زیاد الکل و بیماری دیابت بر ناباروری مردان تأثیر می‌گذارد.
به هرحال مسئولانی که این روزها سیاست افزایش جمعیت را شعار خود کرده‌اند باید فکری هم به حال برطرف کردن موانع این چنینی باشند وگرنه با حلوا حلوا گفتن خالی دهان شیرین نمی‌شود!

 

 

قانون

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.