چطور موقع اهدای خون کمتر تهوع و سرگیجه بگیریم؟

گردآوری شده توسط گروه بهداشت و سلامت ممتاز نیوز


خون یک ماده ارزشمند و شگفت انگیز است که می توانید به کسی هدیه بدهید، به خصوص اگر شما یک نوع خون (گروه خونی) کمیاب داشته باشید.


اهدای خون

بسیاری از اشخاص به سبب دچار شدن به حالت تهوع و سرگیجه نمی توانند خون بدهند، اما راه هایی وجود دارد که می توانید با کمک آن ها، در طی اهدای خون کمتر دچار حالت تهوع و سرگیجه شوید.

راه های کاهش حالت تهوع

۱- برای جلوگیری از کم آبی بدن، قبل از اهدای خون، مقدار بسیاری آب و مایعات بنوشید مثل آب میوه، شیر و…، ولی به یاد داشته باشید قبل از اهدای خون نوشیدنی های حاوی کافئین مثل قهوه و نوشابه سیاه را مصرف نکنید.

۲- قبل از اهدای خون غذا بخورید. شب قبل از اهدای خون، یک شام کامل و مغذی مصرف کنید و روز اهدای خون، یک وعده غذایی سالم بخورید مثل صبحانه ای سالم. این کار از کاهش شدید قندخون که سبب بروز سرگیجه و تهوع می گردد، جلوگیری می کند.

۳- اگر در طی دادن خون، دچار حالت تهوع گشتید، به پرسنل مرکزی که خون می گیرند، بگویید. آن ها می توانند با استفاده از روش هایی به شما کمک کنند که حالت تهوع شما کم و یا برطرف گردد.

موقع دادن خون، روی تخت دراز بکشید. اگر موقع گرفتن خون روی صندلی نشسته باشید، دراز کشیدن سبب می گردد سرگیجه شما کم شود

۴- از ورزش کردن با فاصله زمانی کم قبل از اهدای خون، پرهیز کنید.

۵- از پرسنل مرکز اهدای خون سوال کنید که آیا می توانید در طی خون دادن، فیلمی تماشا کنید و یا با هر خون به چیزی گوش دهید.

۶- بلافاصله بعد از اهدای خون، یک لیوان آب بنوشید و خوراکی سبکی را که پرستار به شما می دهد (معمولاً بیسکوئیت یا کیک است) بخورید و مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بعد از خون دادن، دراز بکشید و استراحت کنید.

۷- اگر با دیدن سوزن و یا خود خون دچار حالت تهوع می شوید، از ملاحظه وارد کردن سوزن به دست و یا خونی که از شما در کیسه جمع می گردد، اجتناب کنید.

اهدای خون

راه های کاهش سرگیجه

۱- موقع دادن خون، روی تخت دراز بکشید. اگر موقع گرفتن خون روی صندلی نشسته باشید، دراز کشیدن سبب می گردد سرگیجه شما کم شود.

۲- در طی اهدای خون از طب فشاری (یک روش طب مکمل و جایگزین) استفاده کنید. به این ترتیب که با یک انگشت آن دست خود که خون از آن گرفته نمی شود، روی مچ دستی که خون از آن گرفته می گردد (پایین چین خوردگی مچ دست) فشار وارد کنید. این کار حالت سرگیجه را در طی اهدای خون کم می کند.

۳- بعد از اتمام دادن خون، به آرامی از جای خود بلند شوید. اگر این کار برای شما سخت بود، از پرستار مرکز اهدای خون بخواهید تا به شما کمک کند بلند شوید. بعد از بلند شدن، روی لبه تخت بنشینید، در حالی که پاهای شما از کنار تخت آویزان باشند. در همین حالت بنشینید تا حالت سرگیجه در شما بر طرف شود و بتوانید راه بروید. بعد از آن می توانید خارج بروید.

ابتلا به حالت تهوع، سرگیجه و یا حتی غش کردن در حین اهدای خون بسیار کم اتفاق می افتد و هر فردی دچار این حالات و عوارض نمی شود

۴- بعد از اهدای خون یک نوشیدنی بنوشید. یک لیوان آب خنک و یا یک نوشیدنی شیرین خنک مثل آبمیوه می تواند حالت سرگیجه و سبکی سر را بعد از اهدای خون کم کند.

۵- بعد از اهدای خون یک خوراکی شیرین مثل کیک، کلوچه و… بخورید. قند موجود در این خوراکی سبب می گردد بدن شما هر گونه علامت سرگیجه را که ممکن است در طی اهدای خون رخ دهد، کم کند.

۶- سعی کنید استراحت کنید. بیشتر از همه سعی کنید در طی روند دادن خون، به حالت درازکش و استراحت باشید. اگر شما هنگام دادن خون، آرام باشید و دراز بکشید، کمتر دچار سرگیجه می شوید.

هشدار

– کسانی که دچار سرگیجه شدید و عوارض بعدی آن می شوند، بهتر است خون ندهند.

– با این همه باید گفت، ابتلا به حالت تهوع، سرگیجه و یا حتی غش کردن در حین اهدای خون بسیار کم اتفاق می افتد و هر فردی دچار این حالات و عوارض نمی شود.

آیلار آرزوگران

بخش سلامت ممتاز


مطالب مرتبط:

۲۵ نکته لازم برای اهدای خون

چه کسانی نمی‌توانند خون اهدا کنند؟

تابستان به خون بیشتری نیاز داریم

شرایط اهدای خون در بعضی بیماری ها

شرایط اهدای خون در موارد خاص

آیا استفراغ برای بدن ضرر دارد؟

علل و درمان تهوع و استفراغ

چرا سرگیجه می‌گیرید؟

چه عواملی سبب سرگیجه می‌شوند؟

چگونه از سرگیجه خلاص شویم؟

مشکل سرگیجه دارید؟

… درحال بارگذاری


سایت موسسه فرهنگی تبیان > بخش سلامت
باز نشر: پورتال خبری ممتاز نیوز www.momtaznews.com

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.