کشورهایی که در مهار بیکاری موفق و یا ناموفق بوده اند/جدول

بحران اقتصادی و تداوم آن در بسیاری از کشورهای جهان بر معضل بیکاری، تأثیر مستقیم گذاشته است. برخی از کشورها به دلیل بنیۀ مناسب، توان مقاومت در برابر این معضل را یافته اند و برخی دیگر نیز همچنان قربانی نوسانات و تبعات بحران نفس گیر اقتصاد جهانی هستند. افزایش تولید صنعتی، کاهش ساعات کار و ایجاد مشاغل نیمه وقت، تعدیل در میزان حقوق ها از جمله راهکارهایی است که دولتها برای عبور از بحران و کاهش آمار بیکاری آن را در پیش گرفته اند. اینکه کدام یک از کشورها در این راه موفق بوده اند و یا ناکام، جداول ذیل تشریح وضعیت اقتصادی کشورها را بر اساس تلاش برای کاهش نرخ بیکاری، تقسیم بندی کرده است:

*کشورهایی که در مهار بحران موفق بوده اند 

ردیف

کشور

وضعیت اقتصادی

اوج

بیکاری

کاهش بیکاری

۱

شیلی

شیلی توانست نرخ بیکاری را طی ۳ سال به میزان۴،۴ کاهش دهد. نرخ بیکاری متعاقب آغاز بحران اقتصادی طی سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۰۹ رقم ۱۱% را در این کشور نشان می داد. در این مدت تولید کشور

(که بیشتر تولیدات معدنی بود) به سمت خارج گرایش پیدا کرد. مس بخش مهمی از صادرات شیلی را تشکیل می دهد و مهترین خریداران آن از اصلی ترین قربانیان بحران اقتصادی یعنی آمریکا و اروپا هستند. امروز شیلی با نرخ بیکاری ۶،۶ درصدی توانسته توان خود را به پیش از آغاز بحران اقتصادی برساند. این کشور توانسته با تنوع بخشیدن به تولیدات خود، در حوزۀ تولید انرژی نیز فعال باشد.

۱۱% در ژوئیه ۲۰۰۹

۶،۶% در فوریه ۲۰۱۲

۲

آلمان

بعد از تجربۀ تلخ سالهای ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵ که در آن نرخ بیکاری از مرز ۱۱% عبور کرد، آلمان توانست خیلی زود توان خود را بازیابد. در ژوئن ۲۰۰۹ میزان بیکاری در بالاترین سطح در این کشور رقم ۸% را نشان می داد، اما کمتر از سه سال بعد یعنی در مارس ۲۰۱۲ این نرخ از مرز ۵،۶% فراتر نرفت. آلمان در واقع توانست نرخ بیکاری خود را تا ۲،۴ درصد کاهش دهد، موفقیتی که بسیاری از همسایگان اروپایی آلمان آن را یک معجزه خواندند.  رشد مشاغلی با ساعات کار کمتر نقش مهمی را در این تغییر و تحولات ایفا کرد. ایجاد مشاغل با ساعات کار کمتر و ایجاد تعدیل در میزان حقوق واقعی توانست تا حد زیادی در استخدام بیکاران سهولت ایجاد کند.

۱۰% در اکتبر ۲۰۰۹

۸،۲% در مارس ۲۰۱۲

۳

ایالات متحدۀ آمریکا

ایالات متحدۀ آمریکا نیز در مدت زمان محدودی توانست نرخ بیکاری را که در سال ۲۰۰۸ از ۵،۱% به ۱۰% در سال ۲۰۰۹ رسیده بود، به میزان قابل توجهی کاهش دهد. انعطاف بالای موجود در بازار کار آمریکا به کشور این امکان را داد که بتواند خود را باموقعیت اقتصادی تطبیق دهد. اما امروز این وضعیت تغییر کرده است. در ژانویه ۲۰۱۲ آمریکا توانست ۲۴۳ هزار شغل بیش از مشاغلی که حذف شده بودند، ایجاد کنند. در مقابل انعطاف موجود در بازار سبب افزایش مشاغل موقتی در کشور شد.

۱۰% در اکتبر ۲۰۰۹

۸،۲% در مارس ۲۰۱۲

۴

سوئد

سوئد نیز به رغم تحمل تبعات بد ناشی از بحران اقتصادی موفق شد نرخ بیکاری خود را تا ۱،۶ درصد کاهش دهد. این کشور با اجرای مدل “انعطاف امنیتی” Flexsecurity”” برای مقابله با افزایش بیکاری در سال ۲۰۰۸ مجبور به توافق با کارگران شد: یعنی اعطای کمک های مالی و بازگشت به کار به شرط پذیرش کاهش حقوق در برخی از بخشها از جمله بخش متالورژی(استخراج و ذوب فلزات). هرچند به ثمررسیدن این سیاست اندکی به طول کشید، اما امروز نتایج مثبت آن نمایان است.  

۸،۹% در می ۲۰۰۹

۷،۳% در مارس ۲۰۱۲

۵

کانادا

کانادا در طول ۳ سال توانست نرخ بیکاری را ۱،۵درصد کاهش دهد. آخرین آمار حکایت از آن دارد که درآوریل ۲۰۱۲ این کشور ۸۲ هزار شغل ایجاد کرده که اکثر آنها تمام وقت است.

۸،۷% در آگوست ۲۰۰۹

۷،۲% در مارس ۲۰۱۲

۶

بلژیک

در مارس ۲۰۱۰ نرخ بیکاری در بلژیک به بالاترین میزان خود از سال ۲۰۰۶ یعنی ۸،۶% رسیده بود. اما ۲ ماه بعد دولت بلژیک که همچنان در بی دولتی به سر می برد(به دلیل عدم توافق میان جناح فلماندها و فرانسه زبان ها بر سر تشکیل دولت) توانست توان خود را بازباید. در واقع این مسئله مانع از آن نشد که کشور نتواند آمار بیکاری را کاهش دهد. در مارس ۲۰۱۲ این نرخ به ۷،۳% مجدداً کاهش یافت که در مقایسه با متوسط اتحادیه اروپا(که در آن زمان ۹،۹ بود)، رقم پایین تری بود. رشد اقتصادی در این کشور در مقایسه با سایر همسایگان در وضعیت خوبی قرار دارد.

۸،۵% در مارس ۲۰۱۰

۷،۳% در مارس ۲۰۱۲

۷

فنلاند

فنلاند نیز از جمله کشورهایی است که بیشترین خسارات را از بحران اقتصادی متحمل شده است. اقتصاد کشور که متکی بر صادرات کالاهای تجهیزاتی است به رغم سیاست های تحریکی دولت نتوانست در مدتی با تبعات بحران مقابله کند. اما خیلی زود کشور توانست با مقاومت در مقابل بحران اقتصادی نرخ بیکاری را به مدد سیاست های فعال اشتغال زایی که میزان آن در سال ۲۰۱۰ به ۰٫۹% تولید ناخالص داخلی می رسید در رقم ۷،۵% از آغاز سال ۲۰۱۲ ثابت نگه دارد.  

۸،۷% در اکتبر ۲۰۰۹

۷،۵% در مارس ۲۰۱۲

۸

جمهوری چک

با بحران اقتصادی نرخ بیکاری در چک از ۴،۳% در ژوئیه ۲۰۰۸ به ۷،۸% در فوریه ۲۰۱۰ رسید. کاهش رشد اقتصادی در این مدت(۱،۴-% در سال ۲۰۰۹) و رشد ناچیز در سال ۲۰۱۰(۲،۵%) به اعتقاد سازمان همکاری و توسعۀ اروپا بسیار پائین تر از میزانی بود(۶%) که کشور از سال ۲۰۰۵ آن را به خود دیده بود. اما از فوریه ۲۰۱۰ کشور در حال بازیافتن توان خود در مقابل بحران بیکاری از طریق افزایش تولیدات صنعتی است. از سویی قانون اخیر جمهوری چک(که در سال ۲۰۰۷ به تصویب رسید) امکان بیشترین انعطاف در بازار کار را به شرکتها داده است تا خود را با شرایط و موقعیت اقتصادی تطبیق دهند.

۷،۸% در فوریه ۲۰۱۰ 

۶،۷% در مارس ۲۰۱۲

۹

ژاپن

با بحران اقتصادی، زلزله و سونامی که این کشور با آن روبرو بود، به نظر میرسد ژاپن هیچ شانسی برای اشتغال نداشته باشد. با این حال از سال ۲۰۰۹ ژاپن موفق شد مانع از پیشروی بیکاری شود و نرخ آن را در زیر ۵% ثابت نگه دارد. این مسئله بیشتر با دخالت دولت میسر شد. چرا که ایجاد اشتغال با تسهیلاتی که دولت در اختیار برخی از بخشها از جمله صنعتی، اتومبیل سازی و سفارشات عمومی برای بازسازی کشور قرار داده بود، میسر شد. این سیاست به رغم بدهی بالای دولت که به تازگی سبب کاهش رتبۀ اقتصادی کشور از دو آ    

( AA) به دو آ منفی ( AA-) از سوی موسسه استانداراندپورز شده است، سبب حمایت نیروی کار در شرایط بد اقتصادی شد.

۵،۴% در ژوئیه ۲۰۰۹

۴،۵% در مارس ۲۰۱۲

 

 

*کشورهایی که آمار بیکاری در آنها سر به فلک کشیده است

ردیف

کشور

وضعیت اقتصادی

بیکاری کم

افزایش بیکاری

۱

دانمارک

کشوری که تصور می شد از بحران اقتصادی در امان مانده، هنوز در جدال برای کاهش نرخ بیکاری است. با این حال این کشور تا سال ۲۰۰۸ به دلیل اجرای سیاستهای انعطافی و همچنین عدم کاهش رشد اقتصادی، از موفق ترین کشورهای حوزۀ اروپا در نظر گرفته می شد. دانمارک در حال حاضر سیاستهای جدی خود را برای حمایت از بازار کار اجرا می کند به طوری که طبق اعلام سازمان همکاری و توسعه اروپا بودجۀ عمومی در نظرگرفته شده برای این سیاست در سال ۲۰۰۹ از ۱،۳% به ۱،۶% تولید ناخالص داخلی رسید. اما در همین مدت نرخ بیکاری شاهد افزایش ۲،۶ درصدی بوده است.

۳،۹% در ژانویه ۲۰۰۷

۸،۱% در مارس ۲۰۱۲

۲

پرتغال

بعد از یونان و اسپانیا، پرتغال بالاترین نرخ بیکاری را ناحیۀ اروپا دارد یعنی ۱۵،۳% در حالیکه این رقم در مارس ۲۰۱۲، ۱۰،۹% را نشان می داد.

۹،۲% در ژانویه ۲۰۰۷

۱۵،۳% در مارس ۲۰۱۲

۳

ایرلند

ایرلند در میان کشورهای اروپایی بالاترین خسارت را از بحران اقتصادی متحمل شده و اشتغال را بسیار آسیب پذیر کرده است. به طوری که نرخ بیکاری از رقم ۶،۶% در سه ماهۀ اول ۲۰۰۸ به بیش از ۱۳% در دو سال بعد از آن رسیده است. این در حالی است که ایرلند تا پیش از این در میان کشورهایی قرار داشت که پائین ترین میزان بیکاری را در اروپا دارند.

۴،۴% در ژانویه ۲۰۰۷

۱۴،۵% در مارس ۲۰۱۲

۴

یونان

آمار بیکاری در یونان در وضعیت بسیار نامساعدی قرار دارد. این رقم از ۷،۵% در سال ۲۰۰۸(قبل از بحران) به ۲۱،۷% در ژانویه ۲۰۱۲ رسید. یونان همچنین ناتوان از خروج از بحرانی است که کشور را فلج کرده است. هرقدر یونان خود را درگیر سیاست ریاضتی می کند، روند حذف شغل نیز سیر صعودی پیدا می کند. به طوری که از ابتدای سال ۲۰۱۲ دولت ۱۵ هزار شغل را حذف کرده است.

۸،۷% در ژانویه ۲۰۰۷

۲۱،۷% در ژانویه ۲۰۱۲

۵

اسپانیا

سیر صعودی نرخ بیکاری در اسپانیا در میان کشورهای اروپایی بالاترین میزان را دارد. بدهی کشور به شدت افزایش یافته و سیستم مالی نیز در مرز خفگی قرار دارد. اسپانیا که زمانی از فضای مساعد اقتصادی در میان کشورهای اروپایی برخوردار بود، بحران اقتصادی را مسبب همۀ بدبختی های خود می داند. اسپانیا با نرخ بیکاری ۲۴،۱% در مارس ۲۰۱۲ رکورد بالاترین میزان بیکاری در منطقۀ اروپا را از آنِ خود کرد.

۸،۲% در ژانویه ۲۰۰۷

۲۴،۱% در مارس ۲۰۱۲

توضیح خبرآنلاین:
* سیاست “انعطاف امنیتی” (Flexsecurity) واژه ای جدید در اقتصاد بین الملل است که از ترکیب دو واژۀ امنیت( Security) و انعطاف ( Flexibility) بدست آمده است. این سیاست به سرمایه گذاران، کارفرمایان، صاحبان صنایع این امکان را می دهد که شرایط اقتصادی خود را با در نظرگرفتن موقعیت اقتصادی کشور و جهان در نظر بگیرند که یکی از این موارد تعدیل در نیروی کار است. 

ترجمه: زهرا خدایی
ژورنال دونت/ ۹ ژوئن ۲۰۱۲

۳۱۲۶۳

دانلود   دانلود


خبرآنلاین

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.