۱۰ توصیه به کنکوری ها برای انتخاب رشته

اردیبهشت ۱۴۰۳

اگر سازمان سنجش بر اساس نمره و تراز، شما را در انتخاب دوازدهم قبول کرد، افسوس انتخاب سیزدهم تان را نخورید؛ یعنی اگر قرار است افسوس آن کد انتخابی سیزدهم خود را بخورید، آن را در انتخاب های بالاتر قرار دهید.

به گزارش مجله شبانه ممتاز نیوز،  حالا ۳ روزی می شود که از اعلام نتایج اولیه کنکور سراسری قبل و ماحصل چند سال تلاش و سخت کوشی دانش آموزان به بار نشسته است؛ عده ای امیدوار و خرسند از رتبه شان به آینده فکر می کنند و البته عده ای هم نا امید از رتبه به دست آمده در پی فرصت دیگری برای شرکت در کنکور می باشند هرچند در کنکور امسال شرایط برای بسیاری از متقاضیان ورود به دانشگاه ها، حتی آن هایی که در کنکور ثبت نام نکرده اند نیز آسان شده است.

 به هر حال آن چه در این فرصت اهمیت دوچندانی پیدا می کند، تلاش برای رسیدن به انتخابی آگاهانه، منطقی و مورد رضایت فرد برای آینده تحصیلی اش است؛ انتخابی که از پنجشنبه ۱۷ مرداد ماه به صورت آنلاین و از طریق سایت سازمان سنجش به آدرس www. Sanjesh.org آغاز می شود و طی آن داوطلبان مجاز به انتخاب رشته می توانند متناسب با رتبه خود رشته های مورد نظرشان را انتخاب کنند.

از همین روی با راضیه حافظ شعرباف کارشناس ارشد روانشناسی تربیتی، مشاور تحصیلی و مدرس دانشگاه همکلام شدیم تا توصیه هایی برای انتخاب رشته شما که قرار است تا چند روز دیگر رشته تحصیلی تان را انتخاب کنید ارائه دهیم و هم به برخی سوالات و نقاط مبهم انتخاب رشته کنکور پاسخ دهیم. در این گفت و گو با ما همراه باشید.

حواس مان به «نقطه عطف» باشد

حافظ شعرباف آغاز این گفت و گو را با تاکید بر اهمیت انتخاب رشته کنکور آغاز می کند و می گوید: انتخاب رشته کنکور فرآیندی نیست که مربوط به این ۱۰ روز باشد بلکه از همان روزی که رشته تحصیلی دبیرستان انتخاب شد این فرآیند آغاز شده است، بنابراین باید برای آن به صورت دقیق و آگاهانه برنامه ریزی کرد چرا که داوطلبان ما در حال حاضر در مقطعی قرار دارند که نقطه عطفی در زندگی تحصیلی شان محسوب می شود.

او می گوید: یکی از ضرورت ها در انتخاب رشته آشنایی و آگاهی داوطلبان با رشته ها و موارد مختلف کارنامه است؛ متاسفانه برخی از داوطلبان آشنایی چندانی با رشته هایی که انتخاب می کنند ندارند و جزئیات کارنامه خود، همچون تراز، نمرات کل و … را نمی شناسند.

این مشاور تحصیلی سپس ۱۰ توصیه را برای داوطلبان مجاز به انتخاب رشته در کنکور سراسری ۹۲ مطرح و دربارهٔ هر کدام توضیحاتی را ارائه می کند:

۱- مراقب اشتباهات خود باشید

توجه کنید که انتخاب امروز شما، شغل و درآمد و قسمتی از آینده شما را تعیین می کند، بنابراین باید مراقب اشتباهات خودتان باشید چرا که گاهی برخی اشتباهات قابل جبران نیست؛ دقت کنید که عجولانه، احساسی و از روی اجبار انتخاب رشته نکنید. حتما می دانید که بیشترین افت تحصیلی را دانشجویانی داشته اند که رشته دانشگاهی شان را بر اساس اجبار و از روی احساس انتخاب کرده اند.

۲- نسبت به انتخاب خود آگاه باشید

 شما باید از قبل با برخی اطلاعات و جزئیات کارنامه خود آشنا باشید، اگر بدون آگاهی وارد انتخاب رشته شوید موفق نخواهید بود. این وظیفه داوطلب است که نسبت به رشته های مختلف و شرایط انتخاب واحد اطلاع کسب کند؛ بنابراین با استفاده از سایت سنجش و دیگر پایگاه های اطلاع رسانی معتبر در حوزه کنکور می توانید نسبت به رشته هایی که می خواهید انتخاب کنید و جزئیات انتخاب رشته آگاه شوید. در این زمینه توجه کنید که حتما اطلاعیه های سازمان سنجش را رصد کنید تا از اصلاحیه هایی که در دفترچه انتخاب رشته انجام می شود مطلع شوید.

۳- مراقب مراکز غیرمعتبر انتخاب رشته باشید

 مطمئن شوید پایگاه ها و مراکزی که برای انتخاب رشته و مشاوره انتخاب می کنید معتبر است. متاسفانه این روزها مراکز مشاوره انتخاب رشته مثل قارچ رشد می کند و زیاد می شود و اشخاصی در آن به ارائه مشاوره می پردازند که حتی متخصص هم نیستند؛ بنابراین سعی کنید به مشاوران آموزش و پرورش و یا مراکز معتبر مشاوره انتخاب رشته مراجعه کنید.

۴- مشورت کنید

 توصیه می کنم که حتما با اشخاص متخصص در این زمینه مشورت کنید؛ این که بگویید دوستانم کدام رشته را انتخاب کرده اند، من هم همان را انتخاب می کنم، اشتباه است. تا می توانید مشورت کنید به خصوص با اعضای خانواده؛ چون اگر خانواده ها پشتیبان فرزندشان باشند، آن ها در ادامه تحصیل شان موفقیت بیشتری خواهند داشت.

۵- از تمام ظرفیت ها استفاده کنید

 برخی ها اشتباه می کنند و می گویند ما فقط رشته پزشکی می خواهیم و فقط کد رشته های پزشکی را انتخاب و خود را از بقیه انتخاب ها محروم می کنند. سازمان سنجش اجازه انتخاب ۱۵۰ کد رشته را به داوطلبان داده است که باید از تمام این ظرفیت ها استفاده کرد و انتخاب ها را به ۱۰، ۲۰ و یا ۳۰ رشته محدود نکرد.

البته نکته ای که در این بین باید مورد توجه شما قرار گیرد این است که اگر رشته های روزانه را انتخاب کنید و قبول شوید اما در آن رشته ثبت نام نکنید، یک سال از شرکت در کنکور محروم می شوید، بنابراین باید دقت کنید که رشته های روزانه ای که می دانید اگر قبول شوید، نمی روید را انتخاب نکنید.

۶- رشته های مورد علاقه تان را فراموش نکنید

 سعی کنید در انتخاب های تان برای رشته های مورد علاقه و ایده آل هم جایی بگذارید؛ توصیه می کنم ۲۰ درصد انتخاب های اول را برای رشته های ایده آل و مورد علاقه تان بگذارید، ۶۰ تا ۶۵ درصد را واقع گرایانه انتخاب کنید که با توجه به تراز و مشاوره ها ارائه می شود و ۱۵ یا ۲۰ درصد انتخاب های پایانی را هم برای رشته هایی بگذارید که مطمئن هستید در آن ها قبول می شوید.

۷- اولویت بندی کنید

 اگر سازمان سنجش بر اساس نمره و تراز، شما را در انتخاب دوازدهم قبول کرد، افسوس انتخاب سیزدهم تان را نخورید؛ یعنی اگر قرار است افسوس آن کد انتخابی سیزدهم خود را بخورید، آن را در انتخاب های بالاتر قرار دهید.

۸- به جزئیات توجه کنید

 برخی رشته ها دارای جزئیات خاصی است که باید با مراجعه به دفترچه انتخاب رشته از آن آگاه شوید، مثل رشته های نیمه متمرکز که شرایط ویژه ای دارد چرا که علاوه بر نمره عملی به انجام مصاحبه هم نیاز دارد.

۹- از دانشگاه فرهنگیان غافل نشوید

 داوطلبان گرامی، از دانشگاه فرهنگیان غافل نشوید. همانطور که می دانید قبول شدن در دانشگاه فرهنگیان به منزله داشتن شغل و موقعیت اجتماعی خواهد بود. البته ۲ گروه از داوطلبان از دانشگاه فرهنگیان غافل می شوند؛ یک گروه اشخاصی می باشند که رتبه خوبی دارند و یک عده هم آن هایی که رتبه چندان خوبی ندارند و فکر می کنند قبول نمی شوند، توصیه من این است که اگر مجاز به انتخاب رشته های روزانه شده اید حتما کد رشته های دانشگاه فرهنگیان را هم انتخاب کنید.

۱۰- دیدتان را نسبت به دانشگاه های غیرانتفاعی عوض کنید

 نکته آخر هم این که دانشگاه های غیرانتفاعی را هم در انتخاب تان جای دهید، اگر رتبه تان طوری است که در رشته مورد علاقه تان در دانشگاه روزانه قبول نمی شوید اما در دانشگاه های غیر انتفاعی در همان رشته قبول خواهید شد، حتما آن را انتخاب کنید؛ شما باید دیدتان را نسبت به دانشگاه های غیر انتفاعی عوض کنید و آن را به عنوان یک ظرفیت ببینید.

با وجود ارائه این توصیه ها حتما شما باز هم سوالاتی در زمینه انتخاب رشته کنکور سراسری دارید، بنابراین تا روز چهارشنبه می توانید سوال های تان را به شماره ۲۰۰۰۹۹۹ ارسال کنید تا ما جواب آن را از مشاوران تحصیلی بگیریم. دقت کنید که حتما در ابتدای پیامک کلمه «مشاوره» را درج کنید./خراسان


باشگاه خبرنگاران
باز نشر: پورتال خبری ممتاز نیوز www.momtaznews.com

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.