تومور بدخیم در صنعت خودرو

گردآوری توسط گروه خودرو ممتازنیوز

 تومور بدخیم در صنعت خودرو

تومور بدخیم در صنعت خودرو

ممتازنیوز: چند روزی است که آمار پنج ماهه خودروسازان ایرانی توسط وزارت صنایع و معادن منتشر شده است.

به گزارش ممتازنیوز، احمد فرهادی در یادداشتی در روزنامه شرق نوشت: اطلاعات موجود در این آمار نشانگر بیماری سختی است که این روزها در جان این صنعت رخنه کرده است.
بر اساس آمار منتشره، میزان کل تولید صنعت خودرو تا پایان مردادماه عددی بالغ بر ۲۲۴هزار دستگاه است. اگر به آمار سال گذشته نظر کنیم در همین مدت زمانی، یعنی تا پایان مردادماه سال ۹۱ به عددی بالغ بر ۴۰۵هزاردستگاه خواهیم رسید.
مقایسه این دو عدد از کاهش تولید خودروسازان به میزان ۴۴درصد تولید خودرو در سال ۹۲ به نسبت سال ۹۱ حکایت دارد. البته باید به یاد داشت که فضای صنعت خودرو در سال قبل هم بحران آلود بوده است؛ بحرانی که از سال ۹۰ بلای جان خودروسازان شده این روزها با شدت بیشتری آسمان این صنعت را در می نوردد و علامت های امیدبخشی را از این صنعت به دست نمی دهد.
زمانی دامنه نگرانی از وضعیت صنعت خودرو تشدید می شود که تولید پنج ماهه امسال خودروسازان را با آمار همین دوره در سال ۹۰ مقایسه کنیم. در پنج ماهه نخست سال ۹۰ خودروسازان ایرانی توانسته بودند ۶۳۵هزاردستگاه تولید داشته باشند و معنی این عدد یعنی کاهش ۶۶درصدی تولید خودرو در سال ۹۲ نسبت به سال ۹۰٫
واقعیت این است که این میزان کاهش آن هم طی دوسال هر صنعتی را زمین گیر خواهد کرد.
نکته بسیار مهم این است که بدانیم کاهش تولید خودرو فقط به محدوده کاهش در میزانی از اعداد و ارقام خلاصه نمی شود، کاهش در تولید به مقیاس اقتصادی این صنعت هم آسیب فراوانی وارد می کند؛ قیمت خودرو را متلاطم کرده و حاشیه سود خودروسازان را تحت الشعاع قرار خواهد داد.
به عنوان مثال خودرویی که با مقیاس ۵۰۰هزاردستگاه در سال تولید می شد و با حاشیه سودی معقول به قیمت ۱۵میلیون تومان فروخته می شد اگر همان خودرو با تیراژ ۲۰۰هزاردستگاه تولید شود باید با قیمت بالاتری به فروش برسد. این در حالی است که با کاهش تیراژ تولید قیمت خودروسازان در بازار ثابت بود و این یعنی افزایش روزافزون ضرر خودروسازان ایرانی.
خودروسازان ایران در سال های قبل با سرمایه گذاری های متعدد ظرفیت تولیدی خود را برای تولید سالانه دومیلیون دستگاه خودرو تجهیز کرده بودند اما امروزه بر اساس آمار منتشره ظرف پنج ماهه نخست سال فقط ۲۲۴هزار دستگاه خودرو در این خطوط تولید شده است و این میزان تولید با توجه به نیروی انسانی شاغل در این صنعت و سرمایه گذاری های هنگفت صورت گرفته در آن؛ یعنی تولید زیان ده. شاخص دیگری که می تواند وخامت حال صنعت خودرو را بیان کند، شاخصی است تحت عنوان سرانه تولید.
بر اساس سخنان قائم مقام تولید ایران خودرو، سرانه تولید سال۹۰ در این شرکت با احتساب ۷۵۰هزار خودرو به ازای هر نفر ۳۰دستگاه خودرو بوده است.
این در حالی است که بر اساس استاندارد اروپایی سرانه تولید به ازای هر نفر ۵۰دستگاه خودرو تعیین شده است. حال اگر خودروسازان با همین سرعت تولیدی سال را به پایان ببرند، سرانه تولید خودرو در ایران به ازای هر نفر کمتر از ۱۵دستگاه خودرو خواهد بود و این رقم به معنای وجود تومور بدخیم در صنعت خودروسازی ایران است.
کافی است این سرانه را با سرانه تولید خودرو کشور کوچک اسلواکی مقایسه کنیم که در سال ۲۰۱۲ توانست با تولید ۹۲۷هزاردستگاه خودرو، رکورد جدید ۱۷۱دستگاه خودرو درازای هر نفر را ثبت کند.
بر اساس آمار و اطلاعات موجود تولید در صنعت خودرو امری است زیان ده، اگر خودروسازان نتوانند با اقدامات سریع و کوتاه مدت بر بحران موجود غلبه کنند این بحران است که بر خودروسازان غلبه خواهد کرد و تمام سرمایه گذاری های مادی و معنوی این صنعت را در معرض انقراض و نابودی قرار خواهد داد.


پرشین خودرو |
باز نشر: پورتال خبری ممتاز نیوز www.momtaznews.com

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.