نمای خورشیدگرفتگی از چشم مریخ‌نورد کیوریاسیتی

علی رنجبران: مریخ‌نورد کیوریاسیتی موفق شد اولین خورشیدگرفتگی خود را رصد و دنباله‌ای زیبا از عبور فوبوس یکی از قمر های مریخ ار مقابل خورشید را ثبت کند.
به گزارش وایرد، این قمر کوچک با سرعت زیاد از آسمان مریخ عبور می‌کند و به همین دلیل این خورشیدگرفتگی تنها چند ثانیه بیشتر طول نمی‌کشد. این عکس‌های به وسیله دوربین اصلی کیوریاسیتی گرفته شده‌اند که برای مشاهده فوبوس به سوی آن نشانه رفته بود.
البته خورشید در آسمان مریخ هم شباهت چندانی به خورشید زمین ندارد. درست در مقابل شکوه درخشندگی آن در آسمان زمین، خوشید در آسمان مریخ به اندازه سکه‌ای بسیار کوچک در آسمان مریخ دیده می‌شود. فوبوس البته از این هم کوچک‌تر است و هیچ گاه نمی‌تواند به طور کامل روی خورشید را بپوشاند. در مقابل ماه ما اندازه مناسبی دارد و در عبور از مقابل خورشید می‌تواند کاملا نور آن را مسدود کند که رویداد نجومی نادری تلقی می‌شود. جالب اینجاست که بدانید ماه هر سال بین ۳ تا ۴ سانتی‌متر از زمین دورتر می‌شود و این بدان معنی است که در آینده نه چندان دور، خورشیدگرفتگی کامل نیز در زمین مشاهده نخواهد شد.
شرح عکس: دراین‌جا مراحل عبور و گرفت جزئی خورشید بر اثر عبور فوبوس دیده می‌شود.

البته فوبوس بیشتر یک سیارک محسوب می‌شود تا یک قمر درست و حسابی. این قمر در حقیقت سیارکی شبیه سیب‌زمینی است که بیشترین قطرش به حدود ۲۷ کیلومتر می‌رسد و هر ۷٫۶ ساعت به دور مریخ می‌گردد؛ از این‌رو امکان گرفت خورشید بسیار بالاست و ممکن است روزهای زیادی از سال مریخی تکرار شود. همه فرودگرها و کاوشگرهای مریخ حداقل یک بار عبور فوبوس را ثبت کرده‌اند. همچنین عکس‌هایی که سایه فوبوس را روی مریخ هنگام عبورش از مقابل خورشید نشان می‌دهد، توسط مدارگرد های مریخ ثبت شده است. اما قمر دیگر مریخ یعنی دایموس از فوبوس هم دورتر است و عبورش از مقابل خورشید حتی از این هم کمتر دیده می‌شود.

شرح عکس: در این عکس اولین تصاویر غیر مستقیم از گرفت خورشید توسط فوبوس در سال ۱۹۹۹/۱۳۷۸ دیده می‌شود که توسط مدارگرد نقشه‌بردار سراسری مریخ گرفته شد.

۵۳۵۳

دانلود   دانلود


خبرآنلاین

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.