چالش‌های اشتغال معلولین

۲۶اردیبهشت،
ممتاز نیوز :  در پنج دهه اخیر مبانی اشتغال معلولین ثابت مانده اند و اشخاص معلول با تکیه بر توانایی‌های خود در رقابت کاری با اشخاص غیر معلول قرار داشته اند. اما مکانیسمی که این مبانی را به اجرا در می‌آورد در دنیا از سال ۱۹۴۴ تغییر بسیاری کرده است. اشخاص معلول در یافتن کار مناسب با چالش‌های متعددی رو برو می باشند و نداشتن اطلاعات کافی در مورد این چالش‌ها و موانع منجر به هدایت و اجرای سیاست‌های کاری نادرست و افزایش بیکاری معلولین می‌شود. میزان بیکاری اشخاص معلول بیشتر از سایر اشخاص است اگر چه تخمین مقدار آن به سبب تفاوت در مقیاس و تعاریف مختلف متفاوت است اما عموما میزان بیکاری معلولان نسبت به اشخاص غیر معلول است تا سه برابر تخمین زده می‌شود (برسکوت-کلارک ۱۹۹۰؛ برتود و دیگران ۱۹۹۳). همچنین شواهد فراوانی وجود دارد که نشان می‌دهد اشخاص معلول خود اشتغالی را نسبت به کار برای کارفرما‌ها و سایر ارگان‌ها ترجیح می‌دهند که در ادامه توضیح داده خواهد شد. آما انچه که لازم به آن اشاره شود این موضوع است که اشخاص معلول به واسطه اشتغال ناقص و دریافت مشاغل با رده و درآمد پایین همواره با انواع محرومیت‌ها مواجه می‌شوند (بارنس ۱۹۹۱). تحقیقات نشان می‌دهد مردانی که معلولیت دارند گاها یک چهارم مردان غیر معلول در شرایط کاری برابر حقوق می‌گیرند که ارتباط مستقیم با شدت معلولیت آنها نیز دارد (برتود و دیگران). ابعاد دیگر اشتغال ناقص اشخاص دارای معلولیت نبود مزایای کار، استفاده نکردن از مهارت‌های اشخاص معلول و آموزش در هنگام کار است. در پاسخ به مشکلات و چالش‌های پیش‌روی معلولین سیاست‌ها و برنامه‌های متعددی برای حمایت از اشتغال معلولین تصویب شده و بر اساس شرایط اجتماعی-فرهنگی معلولین به خود اشتغالی یا اشتغال ناقض، کار پاره وقت و …روی می‌آورند.

به گزارش ممتاز نیوز به نقل از مردم سالاری ؛ مطالعات اخیر در انگلستان نشان داده است که معلولین نسبت به اشخاص غیر معلول به سبب انگیزی‌های غیر مادی خود اشتغالی را انتخاب می‌کنند (النا گوسکوا ۲۰۱۲). اشخاص معلول به این سبب که می‌خواهند انعطاف لازم در محل و ساعات کار، استقلال کاری و شرایط کاری داشته باشند خود اشتغالی را به عنوان اولین گزینه در نظر می‌گیرند (لامبراد ۲۰۰۱). رضایت شغلی و رضایت از شرایط کار در این نوع فعالیت در میان اشخاص معلول بیشتر از اشخاص غیر معلول است که همان کار و فعالیت را انجام می‌دهند. از دیگر دلایل افزایش میل به خوداشتغالی ممکن است تبعیض کارفرما‌ها باشد که به عنوان مهمترین عامل همواره مطرح است که در نهایت سبب می‌شود فرد معلول به خود اشتغالی روی بیاورد (جونز و لتریلی ۲۰۱۱). اما خود اشتغالی معلولین مشکلات خاص خود را دارد که داشتن درآمد کمتر از جمله این مشکلات است، چرا که اشخاص معلولی که با خود اشتعالی امرار معاش می‌کنند به سبب معلولیت و وجود موانع متعدد می‌توانند درآمد کمتری نسبت به سایر اشخاصی که در همان کار و فعالیت بدون داشتن معلولیت فعال می باشند داشته باشند اما در نهایت رضایت کاری در خود اشتغالی عامل مهمی‌است که اشخاص معلول را به سمت راه اندازی کسب و کار متعلق به خودشان سوق می‌دهد و از مسائلی که در باره خود اشتغالی معلولین مطرح است نیاز به حمایت کامل از سوی دولت و مراکز متولی امور معلولین است. اشخاصی که در فضا‌های کسب و کار حضور دارند توانایی‌ها و شرایط مختلفی دارند. از هر سه نفر یک نفر دارای نوعی معلولیت است که در ظاهر دیده نمی‌شود اما در بررسی‌های صورت گرفته مشخص شده است که اشخاص دارای معلولیت در فضا‌های کسب و کار نیرو‌های خلاق تر و موثر تری می باشند.

(EEO Trust survey 2005) و در کشور‌های توسعه یافته عموما هزینه مناسب سازی برای حضور اشخاص دارای معلولیت کمتر از ۵۰۰ دلار است که کمتر لازم است در محیط‌های کاری هزینه شود. شرکت Dupont Corporation اولین شرکتی بوده است که عملکرد کارمندان معلولش را در طی ۳۰ سال بررسی کرده و بطور رسمی اعلام کرده است که کارمندان دارای معلولیت در مقایسه با سایر کارمندان از نظر حضور در محل کار، ایمنی و عملکرد کلی کار بهتر بوده‌اند. گزارش‌های متعدد دیگری در سراسر دنیا نتایج مشابه را نشان داده‌اند اما شرکت‌هایی که نتوانسته‌اند از تلفیق در نیرو‌های خود استفاده کنند گاها به سبب تصویر‌های نادرست، نداشتن اطلاعات کافی و… بوده است. باتوجه به عدم مناسب سازی بسیاری از محیط‌های کاری و عدم توجه به قانون سه درصد استخدام معلولین در دستگاه‌های دولتی که گاها رسما توسط بعضی وزارت خانه‌ها زیر پا گذاشته می‌شود و نداشتن برنامه ای منسجم برای خود اشتغالی معلولین متناسب با مهارت‌ها و شرایط تازه اقتصادی و افزایش قیمت‌ها، اشخاص دارای معلولیت با چالش‌های تازه برای داشتن زندگی مستقل روبرو می باشند که در صورت نداشتن اشتغالی پایدار نمی‌توان انتظار داشت مسائل فرهنگی جامعه در برخورد با معلولین اصلاح شود.

منبع: ممتاز نیوز
باز نشر: پورتال خبری ممتاز نیوز www.momtaznews.com

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.