تاثیر بلوغ علمی ایران در افزایش علم جهان / وضعیت تولید علم در دامپزشکی

به گزارش دریچه خبر دکتر جعفر مهراد  گفت: بی تردید دانشگاه ها و موسسات تحقیقاتی جمهوری اسلامی ایران از نظر تولید علم به حدی از بلوغ و رشد علمی رسیده اند که اکنون انتشارات هریک از رشته های دانشگاهی به نحو چشمگیری تاثیرات مطلوب خود را در افزایش تولیدات علمی به جا گذاشته و موجبات  رشد و تحول در علم و فناوری را فراهم آورده است.

وی اظهار داشت: مقایسه وضعیت علمی جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر با سال های قبل و حتی در مقایسه با کشورهای نوظهور علمی افق روشن و نوید بخشی را نشان می دهد که حاصل تلاش زنان و مردان متعهد و متخصص در دانشگاهها و موسسات تحقیقاتی مشغول به کار علمی است.

به گفته مهراد تدوین سیاستهای علمی درست و کارآمد از سوی مقامات آموزش عالی و تحقیقات علمی کشور نیز در افزایش تولیدات علمی اثر بخش بوده و این نیز به سهم خود موجبات ارتقا تولید و توسعه علمی را فراهم آورده است.

سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) با تشریح آمار تولید علم مربوط به رشته های دامپزشکی، علوم زمین، انرژی، علوم محیط زیست، علم مواد، ریاضیات و فیزیک گفت: اطلاعات تولید علم در رشته های فوق مربوط به سال های ۱۹۹۶ تا ۲۰۱۰ میلادی است که از پایگاه استنادی اسکوپوس استخراج شده است.

وضعیت تولید علم در دامپزشکی

دکتر مهراد تعداد مقالات دامپزشکی در بازه زمانی فوق را ۱۶۹۰ مدرک عنوان کرد که به این تعداد از مقالات ۳۵۵۹ استناد صورت گرفته که رقمی درخور توجه است و تعداد خود استنادی نیز حدود ۱۳۷۶ استناد است.

دامپزشکی ۱۹۹۶-۲۰۱۰
اچ ایندکس ۲۰
تعداد مدارک ۱٫۶۹۰
مدارک قابل استناد ۱٫۶۶۳
تعداد کل استنادهای دریافتی ۳٫۵۵۹
تعداد خود استنادی ۱٫۳۷۶
نسبت تعداد استناد به مقاله ۱۱,۲

 
علوم زمین وسیارات

به گفته مهراد کلیه مقالات پژوهشی منتشر شده در رشته علوم زمین و سیارات ۲۸۶۹ مقاله است که در طی پنج سال توسط دانشمندان این رشته در مجلات معتبر بین المللی منتشر شده است. 

علوم زمین وسیارات ۱۹۹۶-۲۰۱۰
اچ ایندکس ۳۹
تعداد مدارک ۲٫۸۶۹
مدارک قابل استناد ۲٫۸۰۴
تعداد کل استنادهای دریافتی ۱۵٫۱۷۰
تعداد خود استنادی ۶٫۲۴۵
نسبت تعداد استناد به مقاله ۲۹,۵

وی گفت: در اینجا نیز تعداد استنادهای صورت گرفته به مقالات زمین شناسی دانشمندان ایرانی که رقمی برابر با ۱۵۱۷۰ می باشد حائز اهمیت بوده و نشان دهنده کیفیت مناسب این مقالات در مطالعات و تحقیقات بین المللی است. مقایسه خود استنادی به تعداد ۱۳۷۶ مورد با کل استنادهای دریافتی مؤید این ادعاست.

وضعیت تولید علم در رشته های مربوط به انرژی

سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) در حوزه انرژی ادامه داد: در سالهای اخیر دولت جمهوری اسلامی ایران تلاش گسترده ای را برای صنعتی کردن کشور آغاز کرده و در این رابطه یکی از مهمترین چالش های پیش روی ایران، منابع انرژی است که به حد کافی در این سرزمین وجود دارد.

وی به مهر گفت: اتفاقا همین امر باعث تاسیس رشته های مختلف مرتبط با حوزه انرژی در دانشگاه های کشور شده که تاسیس این رشته ها به نوبه خود در انتشار مقالات تحقیقاتی سهم قابل توجهی داشته و انتظار می رود با توجه به تامین امنیت لازم برای تولید و انتقال انرژی، هر روز بر تعداد مقالات پژوهشی در حوزه انرژی افزوده شود.

مهراد تصریح کرد: استخراج داده های مربوط به انرژی در بازه زمانی ۱۹۹۶ تا ۲۰۱۰ میلادی نشان می دهد که در طی این دوره ۲۰۴۶ مقاله با نام ایران در پایگاه استنادی اسکوپوس ثبت شده است. نکته ای که در این آمار جلب توجه می کند از یک طرف تعداد کل استنادهای دریافتی برابر با ۸۵۲۷ استناد و تعداد استناد به هر مقاله برابر با ۱۷/۴ است. 

انرژی ۱۹۹۶-۲۰۱۰
اچ ایندکس ۲۸
تعداد مدارک ۲٫۰۴۶ 
مدارک قابل استناد ۲٫۰۱۹
تعداد کل استنادهای دریافتی ۸٫۵۲۷
تعداد خود استنادی ۳٫۱۱۱
نسبت تعداد استناد به مقاله ۱۷,۴

محیط زیست

دکتر مهراد در بحث محیط زیست معتقد است که در عصر حاضر و با توجه به صنعتی شدن کشورها، موضوع محیط زیست از جایگاه ویژه ای برخوردار است و این بحث در آموزه های اسلامی نیز به شدت مورد تاکید قرار گرفته و در برنامه های دانشگاهی نیز در رشته های مختلف از جمله عمران، شهرسازی، معادن و … از جایگاه با اهمیتی برخوردار است.

وی گفت: در محیط زیست در پنج سال مورد مطالعه، جمعا ۴۶۶۷ مقاله از دانشمندان ایران در پایگاه اسکوپوس به ثبت رسیده که به این تعداد مقاله ۲۷۴۵۱ استناد صورت پذیرفته است. میزان خود استنادی ها ۱۰۶۳۰ و تعداد استناد به هر مقاله ۸۸/۵ است. 

محیط زیست ۱۹۹۶-۲۰۱۰
اچ ایندکس ۵۵
تعداد مدارک ۴٫۶۶۷ 
مدارک قابل استناد ۴٫۵۸۸
تعداد کل استنادهای دریافتی ۲۷٫۴۵۱
تعداد خود استنادی ۱۰٫۶۲۰
نسبت تعداد استناد به مقاله ۸۸,۵

علوم ریاضی، فیزیک نجوم و علم مواد

سرپرست ISC در مورد رشته های ریاضیات، فیزیک و نجوم و علم مواد خاطرنشان کرد: در بازه زمانی ۱۹۹۶ تا ۲۰۱۰ میلادی به ترتیب ۷۱۶۱، ۸۵۷۲، ۱۰۴۳۳ مدرک به نام جمهوری اسلامی ایران به ثبت رسیده است. در این رشته ها نیز تعداد کل استنادهای دریافتی نسبت به تعداد خود استنادی ها بسیار بیشتر است، طوریکه در رشته علوم ریاضی، فیزیک نجوم و علم مواد به ترتیب ۲۸۱۹۳، ۴۴۰۱۹ و ۵۰۶۹۶ استناد را به خود اختصاص داده اند. در این بین تعداد استناد به این مقالات در فیزیک و نجوم ۱۴/۵ ، در علم مواد ۸۴/۴ و در ریاضیات ۹۴/۳ است.


DaricheKhabar.ir

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.