سی تی اسکن چطور انجام می‌شود؟

۱۹ام بهمن ،
ممتاز نیوز: سی تی اسکن یا توموگرافی کامپیوتری یکی از روش های پیشرفته تصویربرداری پزشکی است.

بعد از رادیوگرافی ساده، سی تی اسکن بیشترین کمک را به بررسی ضایعات سیستم حرکتی بدن انسان، بخصوص استخوان ها می کند.
 
امروزه استفاده از سی تی اسکن جزء جدایی ناپذیر در تشخیص و حتی درمان  بسیاری از بیماری ها شده است.

 
برای انجام سی تی اسکن از اشعه ایکس استفاده می گردد.

 
در این روش باریکه نازکی از اشعه ایکس (مانند باریکه اشعه لیزر) به اندام بیمار تابانده میشود.

 
این اشعه از تمامی بافت هایی که سر راه آن قرار دارند عبور کرده و مقداری از آن که از طرف مقابل اندام خارج می گردد، توسط دتکتور (Detector) یا آشکارسازهای حساسی دریافت می گردد.

 
این دتکتورها اشعه را به جریان الکتریکی تبدیل می کنند.
 

این فرایند هزاران بار از زوایای گوناگون تکرار می گردد، یعنی باریکه اشعه ایکس از زوایای گوناگون به داخل اندام تابانده شده و خروجی آن در طرف مقابل اندام اندازه گیری می گردد.

 
بدین ترتیب تعداد بسیاری اطلاعات به صورت میزان های مختلف شدت جریان الکتریکی که متناسب با شدت اشعه و جذب آن در بدن است گردآوری شده و به کامپیوتر مرکزی سی تی اسکن ارسال می گردد.

 
این کامپیوتر اطلاعات را پردازش کرده و نتیجه آن به صورت تصاویر متعددی که سطح مقطع اندام را نشان می دهند، بر روی مانیتور دستگاه مشخص می گردد. در صورت لزوم این تصاویر بر روی فیلم چاپ می شوند.
تصاویر سی تی اسکن با دقت بسیار بیشتر از تصاویر رادیوگرافی ساده، شکل استخوان ها و حتی بسیاری از بافت های دیگر اندام را نشان می دهد. با استفاده از این تکنیک می توان داخل استخوان را هم ملاحظه کرد

در انجام سی تی اسکن، بیمار باید به چه نکاتی توجه کند؟

– چون در سی تی اسکن از اشعه ایکس استفاده می گردد، قبل از تهیه آن، پزشک معالج باید در جریان باردار بودن بیمار زن قرار گیرد. استفاده از این روش تصویربرداری در سه ماهه اول بارداری ممکن است مشکلاتی را برای جنین بوجود آورد. پس ممنوع است.

 
– دستگاه سی تی اسکن در داخل اتاق بزرگی قرار دارد که هوای داخل آن نسبتا خنک است. این دستگاه به شکل یک حلقه بزرگ است که یک تخت در داخل آن قرار گرفته است. برای تهیه تصاویر سی تی اسکن، بیمار بر روی تخت دراز کشیده و سپس تخت در داخل حلقه حرکت می کند. منبع اشعه ایکس در اطراف حلقه قرار دارد.

 
این منبع اشعه ایکس را از یک طرف حلقه به داخل بدن بیمار تابانده و در طرف دیگر، حلقه گیرنده یا دتکتور میزان اشعه دریافتی را اندازه می گیرد. در حین عکسبرداری منبع اشعه ایکس در داخل حلقه گردش می کند. این گردش با صدایی همراه است که طبیعی است و آسیبی به بیمار نمی رساند.

 
– ممکن است قبل از انجام سی تی اسکن دارویی به بیمار تزریق شود. اگر بیمار به بعضی داروها حساسیت دارد، حتما قبل از تزریق دارو باید آن را به اطلاع پرسنل پزشکی حاضر در اطاق سی تی اسکن برساند. اگر بعد از تزریق بیمار احساس بدحالی کرد، باید آن را فورا به پرسنل پزشکی اطلاع دهد.
 

– در حین کارکردن دستگاه بیمار باید بی حرکت باشد تا تصاویر واضحی تهیه شوند.

– سی تی اسکن درد ندارد.

 
– ممکن است در حین انجام سی تی اسکن، تکنیسین رادیولوژی از بیمار بخواهد تا برای چند ثانیه، نفس خود را نگه دارد.
در حین انجام سی تی اسکن، لباس اندامی که مورد آزمایش قرار می گیرد، باید حتی الامکان ساده و نازک باشد و هیچ جسم فلزی در آن نباشد

– هزینه تهیه سی تی اسکن و مدت زمات تهیه آن بیش از رادیوگرافی ساده است و مقدار اشعه ایکسی که در حین سی تی اسکن به بدن بیمار تابیده می گردد، بیش از رادیوگرافی ساده است. پس نمی توان از این روش در هر بیماری استفاده کرد. از این روش پرهزینه که خطرات آن هم از رادیوگرافی ساده بیشتر است باید تنها زمانی استفاده کرد که اطلاعات بدست آمده از آن قطعا به تشخیص و یا درمان بیماری کمک کند.

سی تی اسکن فقط در مراکز تشخیصی و درمانی بزرگ وجود دارد.
 

سی تی اسکن برای تشخیص چه بیماری هایی مفید است؟

– بیماری های مغز و اعصاب: چون سی ‌تی اسکن می‌تواند تفاوت بین خون تازه و کهنه را به تصویر بکشد، به همین سبب برای نشان دادن موارد اورژانسی بیماری های مغزی بهترین کاربرد را دارد.

 
– بیمارهای مادرزادی مانند بزرگی یا کوچکی جمجمه

 
– تشخیص تومورهای داخل جمجمه‌ای و خارج مغزی

 
– خونریزی در قسمت‌های مختلف مغز و سکته‌های مغزی
 

– تشخیص بیماری اعضای داخل شکمی مانند کبد، لوزالمعده و غدد فوق کلیوی

 
– بررسی بیماری های ریه

منابع:ایران ارتوپد – دکتر مهرداد منصوری/دانشنامه رشد

منبع: ممتاز نیوز
باز بازنشر: پورتال خبری ممتاز نیوز www.momtaznews.com

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.