دستورات زنگنه برای توقف خصوصی‌سازی و احتمال بازگشت پالایشگاه و پتروشیمی‌ها به‌ دولت

گردآوری شده توسط گروه اقتصاد ممتاز نیوز:

با گذشت بیش از ۱۰۰ روز از فعالیت دولت تدبیر و امید، وزیر نفت با صدور دستوراتی واگذاری ۲ شرکت بزرگ نفتی را متوقف کرده است و پیش بینی می‌شود به زودی سهام بعضی از شرکت‌های نفتی، پالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌ها که در قالب رد دیون واگذار شده و یا در لیست خصوصی سازی قرار دارند، بار دیگر به دولت بازگردند.

خبراقتصادی: مسئولان سازمان خصوصی سازی معتقدند که واگذاری سهام پالایشگاه‌ها، شرکت‌های پتروشیمی و شرکت‌های نفت و گاز در مقایسه با سایر مجموعه‌ها از سوآوری و جذابیت خاصی برای فعالان بازار سرمایه برخوردار است.

با وجود این مزیت‌های نسبی مسئولان وزارت نفت با حاکمیتی قلمداد کردن فعالیت برخی از شرکت‌های نفتی، تغییر اساسنامه و ساختار آنها از واگذاری سهام این شرکت ها در قالب سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی جلوگیری کرده اند.

در حال حاضر وضعیت واگذاری بعضی از شرکت‌های نفتی که در لیست خصوصی سازی بر اساس سیاست‌های اصل ۴۴ قانون اساسی قرار گرفته‌اند، در هاله‌ای از ابهام وجود دارد که در این باره می‌توان به سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت، پتروپارس، پترو ایران، شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی، شرکت ملی صادرات گاز ایران، شرکت پشتیبانی ساخت و تهیه کالا، شرکت هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس اشاره کرد.

توقف واگذاری ۲ شرکت نفتی با دستور زنگنه

در این بین بیژن زنگنه وزیر نفت در طول ۱۰۰ روز قبل تاکنون با صدور دستوراتی واگذاری سهام دو شرکت بزرگ نفتی کشور یعنی شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران و شرکت پشتیبانی ساخت و تهیه کالای نفت را متوقف کرده است.

زنگنه وزیر نفت در جمع مدیران صنعت پالایش و پخش نفت کشور با بیان اینکه مخالف خصوصی سازی در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران هستم، گفت: دولت هم مخالف این موضوع بوده و در این رابطه جای هیچ گونه نگرانی نیست.

عزت الله اکبری مدیرعامل شرکت پشتیبانی ساخت و تهیه کالای نفت تهران هم از توقف واگذاری این مجموعه نفتی با دستور وزیر نفت خبر داده و اعلام کرده است: با دستور وزیر نفت واگذاری شرکت کالا تا سال لغو شده است.

همزمان با خروج نام شرکت پشتیبانی ساخت و تهیه کالای نفت از لیست خصوصی سازی و واگذاری به بخش خصوصی، اتحادیه اروپا هفته قبل نام این شرکت را بار دیگر در لیست سیاه تحریم قرار داده است.

انتقاد از ساز و کار واگذاری هلدینگ خلیج فارس

به گزارش مهر، با توقف واگذاری سهام این دو شرکت بزرگ نفتی، در طول یکصد روز قبل تلاش‌هایی به منظور باز گرداندن سهام شرکت هلدینگ پتروشیمی خلیج فاسر به دولت انجام شد که با وجود فسخ شدن معامله واگذاری سهام این غول پتروشیمی توسط شورای رقابت، سازمان خصوصی سازی این واگذاری را قانونی و سپس هیئت واگذاری، واگذاری بلوک ۱۷ درصدی هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس را مصوب کرد.

با این وجود در طول ماه های قبل تاکنون مسئولان وزارت نفت با انتقاد از ساز و کار واگذاری سهام هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس، تاکید کرده‌اند: اگر ۳۸ درصد سهام این هلدینگ واگذار شود باید فاتحه صنعت پتروشیمی را خواند و به سوی دیگران دست گدایی دراز کنیم.

احتمال بازگشت پالایشگاه و پتروشیمی‌ها به‌ دولت

از سوی دیگر در کنار مقاومت‌های مجموعه وزارت نفت نسبت به واگذاری سهام شرکت‌های پتروشیمی دولتی، اخیرا تلاش‌هایی به منظور بازپس گیری سهام بعضی از شرکت‌های پالایش نفت که در قالب رد دیون واگذار شده‌اند، انجام شده است.

حمیدرضا گلپایگانی مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران هم شهریور ماه سالجاری نسبت به واگذاری سهام این شرکت حفاری دولت انتقاد کرد و معتقد است: با واگذاری ۳۰ درصد سهام شرکت ملی حفاری ایران در قالب سهام عدالت اگر فعالیت‌های این شرکت به هر سببی مختل شود قطعاً بخش تولید نفت و گاز دچار مشکل خواهد شد.

این مقام مسئول، افزود: مدیریت و کارشناسان شرکت ملی حفاری در خصوص واگذاری ملی حفاری مدل‌ها و طرح‌های مختلفی در حال بررسی و ارائه دارند، اما واگذاری شرکت به عنوان رد دیون به چه قیمتی انجام می‌شود ؟

بهینه‌سازی هم دولتی می‌ماند

به گزارش مهر، یکی از موارد اختلاف وزارت نفت با سازمان خصوصی سازی دربارهٔ اصل واگذاری سهام شرکت بهینه سازی مصرف سوخت بوده است، از این رو شهریور ماه سالجاری اساسنامه تازه این شرکت نفتی توسط دولت ابلاغ شد تا عملا دست سازمان خصوصی سازی از واگذاری سهام این شرکت نفتی کوتاه بماند.

با ابلاغ اساسنامه تازه بهسنه سازی مصرف سوخت به زودی تغییرات تازه ساختاری و اجرایی در بدنه این شرکت نفتی توسط وزارت نفت اعمال خواهد شد تا نام این شرکت هم از لیست شرکت های شمول واگذاری در قالب سیاست های اصل ۴۴ قانون اساسی خارج شود.

از سوی دیگر با گذشت نزدیک به ۵۰ روز از جابه جایی مدیرعامل شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت به شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی، تاکنون مدیرعامل تازه این مجموعه توسط وزیر نفت منصوب نشده و پیش بینی می‌شود پس از خروج نام بهینه‌سازی از لیست واگذاری تغییرات تازه مدیریتی این مجموعه هم کلید بخورد.


khabareghtesadi.com
باز نشر: پورتال خبری ممتاز نیوز www.momtaznews.com

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.