اسپم چیست و چرا ارسال می‌شود؟

اهداف متفاوتی برای به وجود آمدن اسپم وجود دارد، امروزه اسپم‌ها به طور عمده با اهداف تجاری منتشر می‌شوند، ولی اسپم‌های غیرتجاری با اهداف دیگری نیز وجود دارند، ای‌میل و دیگر اشکال اسپم کردن برای اهداف دیگری غیر از اعلانات و آگهی‌ها مانند موارد سیاسی یا مذهبی نیز به کار رفته‌اند.

ایسنا: یک کارشناس فناوری اطلاعات گفت: اسپم به معنای پیام الکترونیکی است که بدون درخواست گیرنده و برای افراد بی‌شمار فرستاده می‌شود.

محمد سلیمی با بیان این مطلب اظهار کرد: یکی از مشهورترین انواع اسپم، هرزنامه‌ها است اما اسپم می‌تواند شامل اسپم در پیام‌رسان‌ها، اسپم در گروه‌های خبری، اسپم در بخش نظرات وبلاگ‌ها و مواردی از این قبیل باشد.

وی در ادامه به تعریف اسپم اشاره کرد و افزود: به سوءاستفاده از ابزارهای الکترونیکی مانند ای‌میل، مسنجر، گروه‌های خبری ای‌میلی، فاکس، پیام کوتاه و… برای ارسال پیام به تعداد زیاد و به صورت ناخواسته اسپم می‌گویند و با توجه به هزینه اندک این روش نسبت به پست سنتی که در گذشته برای ارسال پلاک به پلاک تبلیغات مورد استفاده قرار می‌گرفت و همچنین ناقص بودن قوانین بین‌المللی برای محدود کردن هرزنامه، این قبیل ایمیل‌ها در سطح وسیعی ارسال می‌شوند.

سلیمی تصریح کرد: اسپم درواقع عنوان علامت تجاری تولیدات گوشت بسته‌بندی محصولات غذایی معروف “هرمل” است و یکی از محصولات گوشتی کمی بود که در دوران جنگ جهانی دوم از جیره‌دهی مستثنی شده بود و از این رو به طور گسترده‌ای در دسترس بود و بعد از مدتی از این واژه در یک برنامه طنز تلویزیونی انگلیسی به نام “میدان پرواز پیتون” استفاده کردند که در آن اسپم به شیوه‌ای غیرمعمول و طنزگونه در فهرست غذاهای رستوران تکرار شده بود، به طور کلی اسپم به معنای فرستادن پیام‌های متعدد و مشابه است و اسپمینگ تکرار این عمل نامیده می‌شود و اسپم‌ها به گونه‌های مختلفی در اینترنت گسترش می‌یابند که تعدادی از آن‌ها شامل اسپم ایمیل، اسپم پیامدهی آنی یا لحظه‌ای، موتورهای جست‌وجوی با اهداف اسپم، اسپم وبلاگی و اسپم انجمنی است.

این کارشناس فناوری اطلاعات به اهداف انتشار اسپم اشاره کرد و افزود: اهداف متفاوتی برای به وجود آمدن اسپم وجود دارد، امروزه اسپم‌ها به طور عمده با اهداف تجاری منتشر می‌شوند، ولی اسپم‌های غیرتجاری با اهداف دیگری نیز وجود دارند، ای‌میل و دیگر اشکال اسپم کردن برای اهداف دیگری غیر از اعلانات و آگهی‌ها مانند موارد سیاسی یا مذهبی نیز به کار رفته‌اند.

سلیمی، خاطرنشان کرد: درباره هزینه‌های اسپم باید گفت که کمیسیون بازار مشترک داخلی اتحادیه اروپا در سال ۲۰۰۱ تخمین زد که هزینهٔ ای‌میل‌های اسپم برای کاربران اینترنت بالغ بر ۱۰ میلیارد یورو در سال است و قوه مقننه کالیفرنیا دریافت که هزینه اسپم در ایالات متحده که شامل پایین آمدن کارایی، اتلاف تجهیزات و نیروی کار لازم است، بالغ بر ۱۳ میلیارد دلار در سال ۲۰۰۷ است.

به گفته او تأثیرات مالی مستقیم اسپم شامل مصرف کامپیوتر و منابع شبکه، اتلاف زمان و منابع انسانی و توجه به روانه کردن پیام‌های ناخواسته است و به علاوه اسپم از چندین بُعد دارای هزینه است، از جمله روش‌های اسپم‌کنندگان برای ارسال این پیام‌ها، هزینه ناشی از اجرای قوانین مربوط به اسپم و راه‌های مقابله با اسپم سبب هدر رفتن منابع مالی می‌شود.

این کارشناس افزود: برای مقابله با نامه‌های الکترونیکی ناخواسته تاکنون روش‌های متعددی ایجاد و این روند با توجه به ابعاد گسترده آن همچنان ادامه دارد و بهترین تکنولوژی که در حال حاضر برای توقف اسپم وجود دارد، استفاده از نرم‌افزارهای فیلترینگ است، چرا که در این نوع برنامه‌ها، وجود کلید واژه‌های خاصی را در خط موضوع پیام، بررسی و در صورت شناسایی آنان، نامه الکترونیکی مورد نظر را حذف می‌کند.

وی گفت: برنامه‌های فیلترینگ، کلید واژه‌های مورد نظر را از نظر املایی شناسایی می‌کند و همچنین برای املای یک کلید واژه، روش‌های متعددی وجود داشته و در برخی موارد ممکن است فرآیند هجی کردن نتایج مطلوبی را به دنبال نداشته و باعث حذف نادرست نامه‌هایی شود که تمایل به دریافت آنان را داشته باشیم.

او یادآور شد: روش‌هایی برای کاهش اسپم‌ها وجود دارد، به طوری که با در نظر گرفتن برخی نکات تعداد اسپم‌ها را می‌توان کاهش داد، چرا که اسپم‌ها ارتباط مستقیمی با ویروس‌ها نداشته و حتی ممکن است ای‌میل‌هایی که از منابع معتبر ارسال شده‌اند نیز در زمره این گروه قرار بگیرند، پس با رعایت برخی موارد می‌توان تعداد اسپم‌های دریافتی در ای‌میل را کاهش داد.


پایگاه خبری تحلیلی ممتاز | Momtaz News

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.